Enkele opmerkelijke tosai

Enkele opmerkelijke tosai

Ik heb gisteren een groot deel tosai gefilmd en bekeken ter controle, en ik was er blij mee. Ik zal ze in de loop van de volgende weken af en toe voorstellen, zodat er toch af en toe eens kan geproefd worden van interessante toekomstige koi.

Ik heb er vandaag 2 uitgekozen, waar ik zelf wel een zwak voor heb. Je hebt van die typisch Dainichi-achtige koi die boekdelen spreken. Je houdt ervan, je houdt er niet van, de keuze is aan de koikichi natuurlijk, maar ik kan ze af en toe wel pruimen, die wat onnatuurlijk getekende showa.

Over het algemeen zou ik het kunnen omschrijven als ongecontroleerd sumi dat geflankeerd wordt met weinig beni, maar die wel een typisch patroon laten zien dat niet alledaags is. Ze hebben wel iets deze showa vind ik. Dit exemplaar van 36 cm heeft bovendien een breed gespierde body, en ik geloof dat dit  best een mooi exemplaar zou kunnen worden in de toekomst.

Ik kan ze best pruimen, heb er in het verleden redelijk regelmatig van aangekocht, en er altijd van genoten. Dainichi blijft trouwens nog altijd één van de grootmachten in de koiwereld, samen met Sakai FF en Momotaro. Er zwemmen nog enkele azukari van klanten die wachten op hun update die er stilaan aan zal komen.

showa van jeroenIk herinner me trouwens ook nog dat Jeroen een soortgelijke showa heeft aangekocht begin dit jaar. Deze was wat indringerder wat betreft het sumi, maar ik ben toch benieuwd hoe deze zich heeft ontwikkeld. Het zijn in ieder geval typisch Dainichi-achtige koi zoals ik het zou noemen.

De tweede showa die ik even wil tonen, moet je eigenlijk in het echt zien. Daar kan niets tegenop. Een filmpje is mooi, maar als ik deze showa boven de waterkant hou, dan wordt ik gegrepen door de geweldige huidkwaliteit van deze showa. 

Wat is nu het probleempje ? Hij werd aangekocht bij Sakai FF als showa, maar in mijn ogen transformeert hij zich in sanke. Geen sumi op het hoofd, en tejime in de borstvinnen. Wie tejime niet begrijpt even ter verduidelijking, dit is geen motoguru in de vinnen zoals bij showa, maar streepjes in de vinnen.

Nu kan je misschien ook zien dat er nog een soort sumi op het voorhoofd te bemerken is, zij het in lichte vorm, maar gewoonlijk verdwijnt dit bij het ouder worden, zodat het beni gaat overheersen. Daarom dat ik deze nu onder de sanke catalogeer.

Dit kan je duidelijk opmerken in dit filmpje. Mij maakt het niet uit of het showa of sanke wordt genoemd, wat ik belangrijker vind is de sterke uitstraling van deze koi. Ik kan via het filmpje de sterkte van zijn beni en sumi niet laten zien, daar moet je persoonlijk naar komen kijken.

Gewoonlijk worden de meeste koikichi voorgekauwd, dat ze sanke moeten kiezen met weinig sumi en liefste tsubo sumi, maar dat is in mijn ogen bullshit. Een hi sanke zoals deze met die sterke en moedige uitstraling kan mij zeker en vast bekoren.

Iedere koi heeft zijn charme en gelukkig zijn ze niet allemaal hetzelfde. Het zou maar erg zijn, want anders zouden we allemaal dezelfde koi kiezen, en dat zou ook saai worden. 

Na het plaatsen van de overkapping en de temperatuur in de tosai vijver op 24° te  hebben gezet, heb ik nog even een filmpje gemaakt van dit bonte gezelschap, en ik moet zeggen dat ik bijzonder veel plezier heb in het laten opgroeien van de tosai.

Binnenkort is het weer tijd voor de grote jumbo fanaten, maar ondertussen amuseer ik mij kostelijk met het kleinere geweld.

 

Meer afbeeldingen

Enkele opmerkelijke tosai: afbeelding 1

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml