Gezegende zaterdagen

Gezegende zaterdagen

Net als je weinig volk verwacht wordt de zaterdag toch een dankbare dag met de verkoop van 7 koi, totaal onverwacht. Het probleem was dat de vijver, vermoedelijk door de weersomstandigheden plots helemaal donker was geworden. Van mooi helder naar donker helder, zo mag je het noemen.

Het probleem is dat er in een vijver van 35 kuub op dit moment veel kleinere koi rondzwemmen, en met het warme water is dit geen sinecure om kleine koi te pakken te krijgen. Dan maar de grote middelen ingeschakeld en ook Jan aan het werk gezet.

Een sleepnet is een gouden uitvinding en al snel worden de meeste koi verzameld in het net, zodat de klanten makkelijk kunnen kiezen. Het voordeel is dat het een bijzonder mooi gezicht oplevert met die zwemmende lijven in het sleepnet. 

Het is altijd een festijn om zo de koi te kunnen vangen, volgens mij ook minder stresserend, maar alles beter dan kleine blauwe bakjes. Ik zou een goedkope koi moeten hebben om te zien of hij het overleefd in mijn vernieuwde vijver, dat was de vraag van een klant.

Tja, veel goedkope koi heb ik eigenlijk niet, maar na even nadenken kon ik een showa meegeven die zijn beni had verloren. Dat was natuurlijk de oplossing. Bovendien was het een klant uit mijn gemeente en dat is ook zeldzaam. Ik ben benieuwd of de koi het overleefd, maar daar ben ik eigenlijk zeker van. Het zijn gezonde dieren die opgegroeid zijn in de buitenlucht en iedere dag tot 6 keer toe gevoerd worden. Ik ben er van overtuigd dat het in orde komt.

Tegelijkertijd was Melvin met zijn vrouw aangekomen en konden tegelijkertijd de koi in al hun glorie zien rondzwemmen. Probleem 2, de koi die ze wilden zien zat niet in het sleepnet. We moesten een tweetal keer slepen om de sanke toch te pakken te krijgen.

Nadien vonden ze nog een ginrin oshiba shigure de moeite om te bekijken. Deze heeft op dit moment een donkere kleur, maar zal vermoedelijk in de winter opnieuw lichter worden. Het zijn dankbare beestjes waar ik er nog een paar van heb. Beide werden ingepakt en konden hun reis aanvangen naar Den Helder....ook niet om de hoek. 

Dan is het tijd voor Jan, want hij geniet iedere week van zijn 2 uurtjes koi kijken. Hij heeft een zwak voor de golden corn, en omdat de andere klanten ook de gouden corn wel eens wilden zien, heb ik ze maar in de bowl gezet, zodat Jan er zijn troon bij kon zetten en enkele minuten kan genieten van deze koi.

Hij zou ze graag aankopen, liefst alle 6, maar hij vind ze te duur om in zijn restaurant te zetten. Ik kan hem ook geen ongelijk geven. Hij kan toch iedere week even komen om te genieten van zijn golden corn, ik laat hem graag genieten van het spectakel, want hij is één van de weinigen die de klasse van deze koi zijn plaats kan geven.

Op het moment dat ik dacht dat het gedaan was met het kiezen van koi kwam Anton aangereden met zijn vrouw. Ook hier moest het sleepnet weer ingezet worden. Eigenlijk een gouden systeem als de nood het hoogst is. In korte tijd werden alle koi verzameld en de overblijvende showa van de serie 2203062 werden er één voor één uitgevist en met de hulp van een klant in de bowl geplaatst.

Tja, als je alleen bent roep je gewoon de hulp in van de klanten, zo eenvoudig is het. Zo weet ik ondertussen dat er van de serie nog 12 tosai overwaren. Ik heb de meeste even gemeten. Ik schatte ze gemiddeld rond de 30 cm en dat klopte ook volledig. 32 cm was de grootste, de rest was niet veel kleiner en de meesten zagen er goed en gezond uit.

Dan is het aan de klant om een keuze te maken. Vermits Anton leergierig was en graag bij wou leren, zette ik er op een bepaald moment een showa bij die in mijn ogen toekomstgericht een bloedmooie showa zou kunnen worden. Je kan hem zien in het middenste gedeelte van het filmpje

Het patroon, het beni en het sumi hebben veel in hun mars om van deze showa een plaatje te maken. Groot zal hij of zij niet worden, maar mooi daar ben ik van overtuigd, en het hoeft allemaal niet groot te zijn om mooi te zijn !

Tenslotte zei ik Anton om die koi eruit te halen die volgens hem niet aan zijn eisen voldeden. En hij deed dat meer dan voorbeeldig. Tenslotte bleven er 3 koi over en deze werden alle 3 aangekocht, nadat we het eens waren over de prijs. Je hebt dat goed gedaan Anton ! En toen waren er nog maar 9 over.

Nu is het wel zo dat ik al deze koi in het sleepnet dit jaar nog graag zou willen verkopen. Ik weet het, het zal niet makkelijk zijn, maar ik wil ze spotgoedkoop aan de man brengen, een zegen voor de beginnende koi liefhebbers. Bovendien mogen ze de ervaring om zelf met het sleepnet de koi uit de vijver sorteren ervaren en dit samen met mij doen om een koi te kiezen.

Ik schat dat er nog een 30-tal inzitten, en de meesten mogen voor een symbolische appel en een ei verkocht worden om plaats te ruimen. Dit zal niet voor alle koi zijn natuurlijk, maar wel voor een groot aantal koi. Dus kom af, ervaar het vangen met het sleepnet, kies je koi en onderhandel over de prijs, het is best plezierig hoor ! Zowel de klant als de koi zullen er wel bij varen.

En zo was ik een tevreden man na een bijzonder plezierige dag met allemaal nieuwe klanten. Ik kan het ook niet laten om Jan op de foto te zetten. Hij kan er zo intens van genieten dat ik dat altijd op beeld wil zetten.

VANDAAG BEN IK AANWEZIG VAN 10.00 TOT 12.00 UUR.

 

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml