September, de overgangsmaand

September, de overgangsmaand

Ik zal het nogmaals herhalen, de beste periode om koi over te zetten is in de maanden september en  oktober. De reden is eigenlijk vrij eenvoudig. De koi zijn goed gevoed en sterk na een dankbare zomer voor de koi.

Bovendien is het nu de periode dat ze normaal gezien extra gaan eten om hun gewicht op pijl te houden en hun biologische klok zegt dat de winter eraan komt, de hibernatie periode. De hibernatie is een staat van voortdurende hypothermie (lage lichaamstemperatuur).

Deze kan een lange periode duren, een aantal dagen, enkele weken en soms zelfs tot 8 maanden. Het evolutionaire voordeel van het houden van een winterslaap is dat een dier tijdens de winter kan overleven, zonder energie te hoeven besteden aan het zoeken van voedsel, dat dan moeilijk is te vinden. Door in winterslaap te gaan houden sommige dieren hun energie juist vast.

Tijdens de hibernatie periode vertraagt de stofwisseling van een dier tot een zeer laag niveau. Dit wordt bereikt door een verlaging van de lichaamstemperatuur, het ademhalingsritme en het hartritme. Door gebruik te maken van vetreserves die tijdens de actieve maanden werden opgeslagen, kan het dier het zo langere tijd uithouden.

Dat koi het enkele maanden zonder voer kunnen uithouden is vrij bekend. Ik kan hier geen juiste periode op plakken, maar normaal als de temperatuur zeer laag wordt, en dat is gewoonlijk begin december stop ik met voeren. Dit duurt soms tot einde februari/maart. Natuurlijk is alles afhankelijk van de temperatuur, en die is momenteel onvoorspelbaar.

Daarnaast is de bacteriële druk in de vijvers in september en oktober door de lagere temperaturen ook beter voor de aanpassing van de koi en kunnen ze zich beter wapenen tijdens de overgangsperiode. Het zijn allen kleine voordelen die er voor zorgen dat september en oktober de betere maanden zijn om koi aan te kopen en te verplaatsen. Mogelijk zijn de prijzen ook democratischer vermits nieuwe aankopen moeten gedaan worden.

De meeste vijvers tegenwoordig worden ook voorzien door overkappingen, alhoewel het niet zeker is of dit wel nodig is. Zelf gebruik ik altijd overkappingen, niet zozeer voor de warmte, want dat scheelt slechts 1 tot 2 graden, maar vooral voor de rust van de koi. Dit geeft in mijn ogen een bijzonder positief effect en je ziet de koi genieten van de rust. Nogmaals, alles is afhankelijk van de weersomstandigheden, en op dit ogenblik is het nog te vroeg om ons hierover al zorgen te maken.

Wel is het zo dat op dit ogenblik alle voorbereidingen voor de aankoop van de koi in volle gang zijn. Eind september en oktober begint de koi hunt, alhoewel ik verwacht dat dit op een lager pitje gaat staan dit jaar door de spanningen die toch een domper op de koivreugde zijn. 

Ik weet nog niet precies wat er gaat gebeuren wat betreft de online veilingen en de live veilingen. De informatie die ik voorlopig heb  is dat in September de veiling van Momotaro online zal ingezet worden. Over de veiling van Sakai kreeg ik volgende informatie binnen:

Dear customers,
Sales will begin on November 1 this year. Due to the number of staff, reservations are limited to 20 people per day. It will be on a first-come, first-served basis. Please note that we will not be able to accommodate customers who arrive without a reservation. Also, we will not be able to accommodate guests staying for more than 3 days.

Since we only have 1,500 2-year-old tategoi this year, they will be sold by reservation only. They will not be exhibited in sale pond. Please understand that we may not be able to supply as many as you order.

Ik weet niet goed wat ik hiervan moet maken, maar het zal vermoedelijk een gevecht op leven en dood worden en het zal de prijzen vermoedelijk ook op een ander niveau zetten, en zeker niet in gunstige zin. De tijd zal het ons leren.. 

OPHALEN VAN DE KOI IN ARENDONK

Als ik even de stand van zaken bekijk bij de koi die op dit moment nog in Arendonk zitten, dan zie ik dat er nog 24 exemplaren moeten opgehaald worden. Mag ik dan ook vriendelijk verzoeken om deze VOOR eind september op te halen, tenzij anders overeengekomen !

De vijvers moeten opnieuw in orde gemaakt worden voor de nieuwe koi die binnenkomen en dat vergt toch enige aanpassing. Wanneer dit zal gebeuren is nog geen zekerheid, maar het is in ieder geval een overgangsperiode die ieder jaar opnieuw plaatsvind.

Ik heb nog geen nieuws over de transportprijzen, dat is nog even bang afwachten. Ik hoop in ieder geval dat er een oplossing in de maak is, want de transportprijzen die in het voorjaar gehanteerd werden waren eigenlijk onaanvaardbaar.

 

Laat Een Reactie Achter

1 reactie

Johan

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml