Hans was zijn naam

Hans was zijn naam

Een jonge energieke mountainbiker had ik begrepen, die nog niet zo heel lang in de koihobby zat en die zich wat laat begeleiden door Matthijs. Schijnbaar geen onbekende in de mountainbike wereld, want hij rijd af en toe tegen Matthieu heb ik begrepen.

Bovendien is Hans is ook de huidig Nederlands kampioen marathon... en won hij vorige week de Volcat nog. (Bron Matthijs). Het was de eerste kennismaking met deze beginnende koiliefhebber, en wie weet zien we hem in de toekomst nog wel eens terug. Hans had zich gewaagd aan een tosai van Michael en deze in Duitsland laten opgroeien in het opgroeiproject.

Het is niet de grootste geworden, integendeel, hij is vrij klein gebleven. De meesten waren toch tegen de 35 cm gegroeid met een positieve ontwikkeling, deze showa was redelijk klein gebleven met zijn 27 cm.

Het kunnen allemaal geen jumbo zijn, maar deze zal nog wel zijn gram thuishalen zeker en in de toekomst nog wat decimeters groeien. Tja, we zijn wat verwend bij Interkoi met het grote geweld, en af en toe een kleintje kan ook geen kwaad.

Gisteren heb ik wat tijd gehad om de certificaten van de tosai van Momotaro op te laden. Een gigantisch werkje waar de nodige tijd in kruipt, maar ze staan nu op zijn plaats. Dit werk wordt wel eens onderschat !

Toch misschien een woordje uitleg over het verschil in certificaten bij Momotaro. Dit om alle onduidelijkheden weg te werken. Eerst en vooral moet je begrijpen dat bij de normale verkopen, hetzij ter plaatse of hetzij per box er GEEN certificaten worden gegeven.

Dit wordt dikwijls op speciaal verzoek van mij gedaan. Ik lever dan de foto's aan en zij maken de certificaten, want klanten hechten er bijzonder veel belang aan. Ik zal nog eens benadrukken dat een certificaat dus NIETS met de kwaliteit van de koi te maken hebben, en slechts een oorsprongsbewijs is van de koi !

Bij Momotaro krijg ik alle certificaten op verzoek, bij Sakai FF is het zover dat je voor de gewone koi ook certificaten kan krijgen, maar dan moet je er 10 000 yen (zeg maar 8 euro) voor betalen om alsnog een certificaat te krijgen.

Toch wil  ik even wijzen op het verschil in certificaat zodat het voor iedereen duidelijk is. Daarom heb ik een gewoon certificaat naast een meer waardevol certificaat gezet in de openingsfoto. Links het gewone certificaat, rechts het echte certificaat. Dit is de werkwijze bij Momotaro, niet bij Sakai FF. Ik moet zeggen dat de info bij de gewone certificaten bij Sakai FF gelijkwaardig zijn aan de echte certificaten, dat is in ieder geval beter geregeld qua informatie.

Op het rechtse certificaat zie je in ieder geval de geboortemaand van de koi. Een belangrijk onderdeel vind ik persoonlijk, want wij houden er altijd rekening mee als we een koi aankopen. Er is tenslotte een verschil van ongeveer 4 tot 5 cm als de koi geboren zijn in mei of augustus. Dat zijn dingen om mee te nemen in je beoordeling.

Bij de gewone certificaten staat er een geboortejaar op. Gewoonlijk neem ik bij Momotaro dan het midden van het jaar als geboortedatum. Ik wil ook nog eens extra vermelden dat de ouderdom van de koi in de website automatisch iedere maand aangepast worden. De ouderdom die vermeld staat klopt dan ook altijd. Dit is niet het geval met de grootte van de koi, want dat kan niet automatisch gaan. Ik probeer dat bij te houden, maar dat is een moeilijke opgave.

Bij de echte certificaten zie je ook de oyakoi of de mama van de koi. Dat is interessante informatie die iedereen graag wil zien. De huidige certificaten vermelden regelmatig oyakoi zoals Momoko, Ryu, TM kohaku etc. Hierbij moet ik vermelden dat dit niet de echte Momoko, Ryu of TM kohaku zijn, maar vermoedelijk kinderen, kleinkinderen of achterkleinkinderen van de  mama. 

De echte zoals ik ze ken zijn reeds van 20 jaar geleden en dus beschouw ik deze als bloedlijnen uit deze ouderdieren. Ook dit is bij Sakai FF stukken beter gedaan, met een duidelijke verwijzing naar de echte oyakoi.

Wat ook heel belangrijk is, bij het echte certificaat is de grootte van de koi bij presentatie. Hier wordt in principe nooit over gelogen en klopt steeds 99,99%. Ik zeg nooit 100% want foutjes en andere meetmethodes zijn niet te controleren, maar de maat klopt gewoonlijk wel !

Ook wordt een vermelding gemaakt op het echte certificaat van de mannelijke ouder, maar zonder foto, gewoon met een algemene vermelding zonder aanduiding van de bloedlijn. Mannen zijn nog altijd minder belangrijk schijnbaar, maar dat wil niet zeggen onmisbaar....tenminste nu nog niet !

De geboortedatum op het echte certificaat is vermeld,  en de datum onderaan op beide certificaten is de dag van uitgifte van de koi,  of de dag van aankoop van de koi. In dit geval 15 en 17 februari van dit jaar.  Dit verwijst in dit geval naar de veiling toen ik de koi heb aangekocht.

Links de eerste dagen van de veiling in een aanbod van 10 in een box, en daarom ook het gewone oorsprongscertificaat, rechts 2 dagen later het echte certificaat omdat de koi niet in een box, maar afzonderlijk werd aangeboden.

Het rechtse certificaat is dus veel waardevoller dan het linkse certificaat. Dat kan verwijzen naar het kwaliteitsoordeel van de kweker, want die koi is gekozen om de veiling mee te doen, de anderen zijn goed genoeg om de veiling mee te doen, maar niet afzonderlijk, dus in een box. 

Als laatste misschien zul je op het rechtse certificaat het nummer zien, in dit geval 423. Dat wil zeggen dat het koi nummer 423 is van de veiling. Dit nummer kan je altijd terugvinden in het codenummer van de koi die ik aankocht, in dit geval SA-V21-2423. (sanke, veiling 2021, februari en nr. 423), trouwens mijn lievelingssanke !

Ik richt me enkel op certificaten van Momotaro en Sakai FF omdat de meeste aankopen van Interkoi bij deze kwekers gedaan wordt. De laatste tijd probeer ik ook via andere kanalen koi aan te kopen, vooral non gosanke omdat de druk groot is.

Ik probeer telkens de certificaten erbij geleverd te krijgen, maar dit is niet altijd mogelijk. Een voorbeeld is Taniguchi. Hij belooft certificaten, maar levert ze niet mee, dat is al meer dan eens gebeurd. Vervelend, maar om er nadien nog achter te vragen is bijzonder vervelend.

Voor de rest probeer ik altijd een certificaat erbij geleverd te krijgen. Het is enkel in die mate belangrijk dat je weet waar de koi vandaan komt, en wanneer de koi is geboren. Dat is de waarde van een certificaat en laat je niet verleiden tot het begrip kwaliteit, dat is misbruik van de situatie !

Tenslotte wil ik nog even vermelden dat Narita san eigen certificaten meelevert met de info die klopt bij de koi, namelijk wie de kweker is, en de info die erbij hoort. Ik zal hier ook een voorbeeld bij laten zien, samen met nog enkele andere certifcaten. Je kan in ieder geval nu de certificaten bij de kleintjes bekijken.

Laat je trouwens niet ontmoedigen als je koi geen echt certificaat heeft, maar een gewoon certificaat. Laat de koi het woord doen, want evolutie bepaalt de waarde van een koi, en ik heb reeds veel koi met een gewoon certificaat beter zien worden dan koi met echt certificaat. Het grote verschil in deze is de aankoopprijs.

WAAROM DIT VERSCHIL IN AANKOOP

Sakai vergelijk 

Als laatste vandaag voeg ik er een foto bij van de veiling van Sakai die op dit ogenblik begint. Hier zie je de openingsprijs die je moet betalen om een koi te pakken te krijgen. Let op de grote verschillen in prijs. Is de linkse kohaku 70 000 yen ,(± 540 euro) openingsbod, dan is de middelste 1 000 000 ( ± 7 700 euro) openingsbod.

Wie bepaald nu zijn waarde en hoe kan jij het kwaliteitsverschil beoordelen. Iedereen zal erkennen dat de middelste kohaku patroontechnisch interessanter is, maar is dit verschil 930 000 yen (± 7150 euro) waard ? 

Dit om even de moeilijkheden van het beoordelen van de koi uit te leggen. Daarom moet je minstens de filmpjes 100 keer bekijken, maar niet alleen bekijken, dan moet je nog verstand hebben om te begrijpen wat de verschillen zijn !

Ik zal je trouwens de filmpjes tonen, en als ik het niet vergeet zal ik ook de uiteindelijke verkoopprijs van deze 2 koi proberen mee te geven, want denk niet dat je ze voor deze startprijs te pakken krijgt. Dit gaat nog serieus in de hoogte !

Begrijp jij het verschil ? Leg het ons dan uit ! 

Filmpje No. 94

Filmpje No. 95

 

Meer afbeeldingen

Hans was zijn naam: afbeelding 1
Hans was zijn naam: afbeelding 2
Hans was zijn naam: afbeelding 3
Hans was zijn naam: afbeelding 4
Hans was zijn naam: afbeelding 5
Hans was zijn naam: afbeelding 6
Hans was zijn naam: afbeelding 7

Laat Een Reactie Achter

7 reacties

KONDHO

555


KONDHO

555


Matthijs

555


Ben

555

Kristof_d

555


KONDHO

555


Frank

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml