Waarom naar Japan gaan ?

Waarom naar Japan gaan ?

Het is een rare titel, maar benadert toch de waarheid. Waarom naar Japan gaan om een koi te kiezen als je in Arendonk aan je trekken komt ! Bluf zul je zeggen...helemaal niet, want het is niet de eerste keer dat men dat zegt !

En niet door de minste personen, vergeet het maar ! Waarom ? Dat zal ik je gewoon laten zien in dit nieuwsitem, maar ik begin eerst met de tosai die door Michael werden opgevangen voor klanten tijdens de winter. 

Dit zijn bijna de laatste 2, enkel Sjakie moet nog langskomen en een paar tosai uit Frankrijk, maar die mensen mogen het land niet uit, en dat zorgt voor een langdurende koi file ! We moeten met de situatie leren leven, het is niet anders.

Ik ken ze al vanaf dat ze geboren zijn, de pagaderkens die nu mee koi komen kiezen, en ze kennen me allemaal als bompa. Ik ben er trots op om hun bompa te zijn ! Bovendien moeten ze een groot aantal uren rijden vooraleer ze in Arendonk zijn, maar volgens mij hebben ze dat graag over om dit één of twee keer per jaar te doen.

Niels is een trouwe klant, ditmaal wel van Michael. Zijn zoon Keanu heeft er geen probleem mee om als gastheer op te treden in dit begeleidende filmpje. Een tof mannetje trouwens met een zacht karakter. Altijd plezierig om kinderen die je van kleinsaf kent op te zien groeien.

De opgroei heeft de koi geen windeieren gelegd. Ze zijn beiden flink gegroeid, zoals je op de begeleidende foto's kan zien die Niels mij nadien toegestuurd heeft. De showa is een specialleke maar lijkt interessant naar ontwikkeling toe. De kohaku geeft iets meer zekerheid, maar is zekerheid ook spannend moet je je afvragen ! Ik hou zelf wel van uitdagingen, want zoals ik altijd zeg: zekerheid kan ik niet verkopen !

Voor een klant moesten we 5 van de overblijvende mango selecteren en apart zetten. Zo gezegd, zo gedaan en dat is het werk van onze Ben natuurlijk. Zelf mag ik het niet doen, want ik word er van verdacht de minder goede te selecteren en te verkopen ! Wat echt niet waar is, maar leg het maar uit aan je klanten ! Maar toegegeven, Ben is de specialist en dat blijft hij ook natuurlijk...

Er moest trouwens nog een koi overgezet worden. Deze was verkocht, maar door de eigenaar terug ingeruild om te wisselen tegen een duurder exemplaar ! Ik kan het halvelings begrijpen, maar als ik de ontwikkeling nu zie, twijfel ik toch.

Wat was het probleem ? De witte tancho stip bij de showa die ontstaan is na de quarantaine periode. Dit was de showa bij aankoop, maar om de één of andere reden die mij niet duidelijk is, ontstond er een tancho stip. Het maakt de showa wel speciaal en ik heb haar daarom ook reversed tancho genoemd.

In het begin had ik er ook geen goed oog in, maar ondertussen zijn er bepaalde interessante ontwikkelingen op te merken aan deze showa, met name het verschijnen van bepaalde sumi schelpjes op de schubben. Het is mij niet goed duidelijk wat dit gaat doen in de toekomst. Ik heb het zelf nog nooit gezien, maar we spreken hier wel van hoge kwaliteits sumi schelpjes op een spierwitte achtergrond. 

Dat zijn van die dingen die me blijven interesseren, of ze nu nog verkoopbaar blijft of niet. Wie echter van een specialleke houdt heeft nu de kans om een tancho-achtige showa aan te kopen met een witte stip, en het staat ze niet onaardig moet ik zeggen. Ben benieuwd wat de toekomst gaat geven !

Dan naar het binnenwerk, de binnenvijvers. We moesten wat koi controleren zoals we iedere week doen. Eén schep in de vijver met de kleintjes leverde wel een uitgelezen top selectie op die dus niet geselecteerd maar gewoon in het net zat. Als dit geen mooie selectie is, dan weet ik  het niet  meer. Er zaten ook enkele verkochte koi bij van klanten. Puur toeval, maar het is toch mooi om te laten zien.

Mijn lievelingssanke niet, die heb ik apart moeten zoeken. Ik kan lyrisch worden als ik een tosai zoals deze zie. Ze heeft met samen met de ginrin in het vorige filmpje bloed en tranen gekost om aan te kopen. De concullega's stopten niet met bieden, en ik wou ook niet overstag ! Resultaat...strontdure tosai waar ik vermoedelijk geld op moet verliezen als ik ze verkoop ! Maar dat behoort tot het risico van het vak !

Ook ter controle, maar voor de klant die wel van Italië naar hier moet afrijzen, heb ik eventjes de kohaku gebowld die onze rangen daar zal vertegenwoordigen. Fabio is helaas gestopt in de koibusiness. Het was een aimabel persoon en we zullen hem missen, maar de Italiaanse klanten vinden hun weg wel naar Arendonk. Ik zou alleen nog een degelijke transportroute moeten vinden, want het is niet bij de deur.

Wat moet je aan deze kohaku nog aan toevoegen ? Enkel de vertaling van Ben zijn uitleg in het Italiaans misschien, dan zou het compleet zijn, maar dat is helaas niet aan de orde. Alberto moet maar Nederlands leren, dan is het volop genieten van de uitleg ! Een kanjer van een kohaku is het sowieso, en er komen er zo dadelijk nog aan bod, want we gaan over tot het grote werk.

Eén van de mooiste kohaku die we ooit aangekocht hebben en nu om en bij de 84 cm is, moesten we helaas naar huis laten gaan. We hebben er met zijn allen wekelijks van genoten en het was een luxe om deze koi tijdens zijn verblijf in Arendonk te mogen bewonderen.

De kwaliteit spat er vanaf, Yonsai, of 3,5 jaar, om en bij de 85 cm en een kwaliteit waar je ogen zeer van doen !  Ik laat je nu nog een laatste maal genieten van dit wonder van de natuur en dan is het gedaan !

Om alle onzekerheden weg te halen bij de twijfel tijdens het filmen, de koi is yonsai momenteel, 45 maanden zoals je op dit certificaat kan zien. Certificaten zijn dus toch wel nuttig ! Tenminste wat betreft dit soort koi.  Ze komt ook uit de Oyakoi Matsu die geweldige offspring laat zien.

Net zoals TM kohaku zijn stempel heeft gedrukt op nazaten, is Matsu ondertussen in mijn geheugen geprikt en zal ik hier altijd rekening mee houden. Matsu heeft wel niets te maken met de kweker Matsue, misschien wel naar de stad Matsu, maar dat is mij niet echt bekend. Ik zal het tergelegenertijd wel eens vragen waarom die naam !

Nu we toch met het grote werk bezig zijn is het tijd om het filmpje van vijver 5 te laten zien die we moesten netten om dit wereldwonder te pakken te krijgen ! Het is en blijft een luxe om deze beelden te maken die trouwens de ganse wereld rondgaan, want de kwaliteit van de koi spat er vanaf ! Als je dan nog bedenkt dat dit enkel subtop is, en nog niet de echte top, dan weet je het wel ! Volgend jaar is het waarschijnlijk gevuld met topvissen, ik krijg nu al de bibber ervan ! 

Voor bepaalde klanten die interesse tonen voor bepaalde koi laten we dan nog enkele bowls zien waar deze koi in rondzwemmen. Ten eerste een showa die nog moet opgehaald worden, een showa die niet verkocht is, en een showa van Hoshikin die de ogen van Michel uitstak. Ik zeg wel niet welke Michel, want ik heb meerdere Michels als klant....Als jullie niet zouden kunnen genieten van deze bowl, dan wij wel !

Na de bowl showa, de tegenhangers, de bowl met kohaku ! Van de week heeft iemand, ik weet niet meer wie, zijn interesse laten tonen voor de meerstaps kohaku die hier getoond wordt. De overige kohaku zijn nog niet verkocht, net zomin als de sanke. Wat me vooral opvalt is de geweldige huidkwaliteit. Zoals ik hierboven vermeld, je moet niet naar Japan om dit soort koi te zien, je kan het hier ook bewonderen !

Heb ik alles onder de loupe genomen ? Ik denk het wel. Ik wijs er de mensen nog eens op....kom toch eindelijk je koi ophalen ! Geniet toch zelf van je troeteldieren ! Ik kijk er met genoegen naar, maar waarom gun je mij het plezier om van jou koi te genieten ! De tijd begint ook stilaan te dringen want er komen nieuwe kleppers binnen, en ik heb plaats nodig.

Nog even melden dat ik vandaag aanwezig ben van 10.00 tot 12.00 uur. Voor klanten die mij nog eens graag zien, of misschien ook naar hun koi komen kijken, kom maar af, de koffie staat klaar ! 

 

Meer afbeeldingen

Waarom naar Japan gaan ?: afbeelding 1
Waarom naar Japan gaan ?: afbeelding 2
Waarom naar Japan gaan ?: afbeelding 3
Waarom naar Japan gaan ?: afbeelding 4
Waarom naar Japan gaan ?: afbeelding 5
Waarom naar Japan gaan ?: afbeelding 6

Laat Een Reactie Achter

12 reacties

Johan

555


Matthijs

555


rik

555


fred

555


David

555


Wim DW

555


Jack

555

Matthijs

555


Johan

555


Kristof_d

555


Jeff

555


Niels

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml