Het certificaat van de waarheid

Het certificaat van de waarheid

Normaal gezien worden certificaten enkel afgegeven bij de betere of duurdere koi. Waar het breekpunt ligt is niet helemaal zeker, maar nog nooit is de zucht naar certificaten zo hoog geweest, terwijl ik die in principe er altijd bij geef aan de klanten.

Het breekpunt ligt zeker ergens bij de aankoop van een box met meerdere koi. Normaal worden daar geen certificaten bij afgegeven. Er zou een bepaalde reglementering moeten komen voor certificaten, maar de dealers worden onder druk gezet voor een certificaat tegenwoordig, de druk is nooit zo groot geweest en die wordt natuurlijk ook aan de kwekers opgedrongen.

De enige waarde van een certificaat in mijn ogen is de informatie waarin bevestigt wordt in welk jaar de koi  is geboren. Bij de gewone certificaten zie je voor de rest weinig info, bij de certificaten die in mijn ogen wel waardevol zijn, staan ook de oyakoi vermeld, zowel mama als papa. Een geboortedag heeft wel een meerwaarde.

Van belang is ook het samenwerkingsverband tussen kweker en dealer. Een dealer die op regelmatige basis koi  koopt bij een bepaalde  kweker, zal makkelijker certificaten kunnen afdwingen dan anderen.

Bij Sakai FF is het tegenwoordig zo, dat er een certificaat kan gevraagd worden tegen een vergoeding. Ik ben even kwijt of het nu 1000 yen is of 10 000 yen, maar ik dacht 1000 yen of om en bij de 7 euro. In mijn ogen begrijpelijk want het vergt een heleboel extra werk om deze te maken.

Wel moet ik toegeven dat de best geinformeerde certificaten van Sakai FF zijn met een duidelijke vermelding van alle gegevens. Samen met de betere certificaten van Momotaro kan je hier in principe alles op vinden. Bij Momotaro wordt ook duidelijk vermeld of het over een mannelijke koi gaat. 

certificaat sankeNu is het zo, dat ik ervoor gezorgd heb dat alle informatie van de koi altijd bij mij op de website is terug te vinden. Meestal met films en foto's van aankoop tot op de dag van vandaag. Ja,  ik ben hier trots op dat ik dat geactiveerd heb een aantal jaren geleden. Om je een voorbeeld te geven, neem nu sanke SA-V18-1194.

Aan de code kan je al zien wanneer de koi werd aangekocht. Ik heb het al dikwijls uitgelegd, maar zal het nogmaals doen "SA" staat voor Sanke, "V18" staat voor veiling in 2018, "1194" staat voor de combinatie maand en nummer van de koi. ofwel koi 94 aangekocht in de maand november van 2018. Opener kan het niet.

Als je dan de pancarte opent, zie je de video bij aankoop, gevolgd door de meeste filmpjes die al gemaakt zijn, in dit geval 13 video's. Bovendien wordt de ouderdom automatisch iedere maand aangepast. Met andere woorden de leeftijd van de koi klopt. Ik beweer niet dat ik alle filmpjes plaats, want ik zal het wel eens vergeten, maar probeer dit doelbewust bij te houden. Heb je nog meer informatie nodig ?

In dit geval zit er uiteraard een certificaat bij, waar je alle info terug kan vinden, zelfs het nummerke van de veiling 94. Wat Sakai FF wel beter doet is de informatie over de oyakoi met de specifieke namen. Dat mankeert bij Momotaro wel eens vind ik. Bepaalde koi hebben wel een naam, maar dikwijls hebben sommige oyakoi een identieke naam zoals bijvoorbeeld Mako sanke, dat voor meerdere oyakoi omschreven wordt. Er zijn dus meerdere oyakoi uit de mako bloedlijn.

Namen zijn misschien wel niet belangrijk, maar geven de koi toch een bepaalde identiteit. Ook de boeken die door Sakai FF worden uitgegeven met de bloedlijnen duidelijk vermeld zijn een meerwaarde en ontbreekt bij Momotaro.

Toen ik in Japan was, heb  ik alle certificaten meegekregen van de koi die aangekocht werden tijdens de periode dat je niet naar Japan kon en er geen leveringen werden gedaan. Ik heb ze gisteren allemaal gefotografeerd en op de juiste plaats gezet. Ik zal ze nu allemaal even hieronder plaatsen zodat je ze allemaal kan bekijken. 

Laat je dus niet alleen leiden door de certificaten maar ook door de eerlijkheid van je dealer en je kweker. Zij zouden de juiste infomatie altijd moeten doorgeven, en bovendien is het ook eenvoudig om een excelsheet of een word document te maken waar alle gekende informatie van de koi wordt opgeschreven. 

Natuurlijk is het opschrijven van de code altijd een pluspunt, want de meeste koi staan nog altijd geregistreerd. Na een kleine zoekbeurt kan ik koi terugvinden uit 2008. Als je in de zoekfunctie onder koi SH-V8 inklikt zul je volgende koi zien verschijnen. Je kan op de pancarte dan ook nog alle informatie over deze koi terugvinden. Bij SH-V9 zie je er nog meer verschijnen.

Deze code is alleen geldig voor de koi die op de veiling gekocht zijn. De code van de koi die naast de veiling gekocht zijn hebben een andere code. Vul in de zoekfunctie 704001 in en je weet dat de  koi gekocht werd in het jaar 2007, 04 staat voor de maand en het is de eerste koi die ik kocht in april 2007. Je zult deze koi zien verschijnen.

Als je deze code ingeeft SH-V8-329 vind je zelfs nog het bijhorende certificaat van deze koi. Ze zou nu 180 maanden of 15 jaar moeten zijn. Ik weet bijna zeker dat de showa door Marc werd aangekocht. Als Marc dit nieuwsitem leest zou hij dat kunnen bevestigen, maar het is de laatste maanden wat stil geworden rond de Marc.  Benieuwd of deze koi nog leeft. Ik herinner me deze koi anders nog wel hoor !  Een verdomd ingenieus systeem dat ik altijd uptodate heb gehouden, en ja, ik mag er trots op zijn, want ik geloof niet dat je dat bij iemand anders kan vinden.

Nog een laatste punt van aandacht. Laat je niet misleiden door certificaten die zelf gemaakt werden in pdf formaat of iets dergelijk. Misleidend en niet relevant, ze hebben totaal geen waarde.

 

Meer afbeeldingen

Het certificaat van de waarheid: afbeelding 1
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 2
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 3
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 4
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 5
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 6
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 7
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 8
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 9
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 10
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 11
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 12
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 13
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 14
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 15
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 16
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 17
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 18
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 19
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 20
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 21
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 22
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 23
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 24
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 25
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 26
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 27
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 28
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 29
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 30
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 31
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 32
Het certificaat van de waarheid: afbeelding 33

Laat Een Reactie Achter

2 reacties

Johan

555


Peter De Clercq

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml