Het eeuwige raadsel: man of vrouw

Het eeuwige raadsel: man of vrouw

Een onvermijdelijke vraag die bijna altijd gesteld wordt als er een koi verkocht wordt is de vraag: is het een vrouwtje ?

Tijden veranderen en de stellingen van vroeger dat mannen veel slanker en kleiner blijven begint andere vormen aan te nemen. Er worden, zij het niet door iedere kweker, pogingen gedaan om grote mannen te kweken en met succes.

Waarom zouden vrouwen groter zijn dan mannen in de koiwereld. Hier zijn allerlei hypotheses voor, en één hypothese is dat het spel er soms ruw aan toe kan gaan. Doordat de vrouwtjes zich moeten weren tegen verschillende mannen is het wenselijk om de stoten op te kunnen vangen bij wijze van spreken.

Ook de eitjes hebben natuurlijk een invloed, want die nemen veel plaats in, en daardoor worden de vrouwelijke koi breder en groter. De meest voorkomende manier, voor zover ik weet dat het in Japan gedaan wordt, is door de koi lichtjes in slaap te brengen, dan aan de vinnen te voelen of er zich knobbeltjes op de vinstralen bevinden. Knobbeltjes op de kaak is ook een signaal dat je met een mannelijke koi te doen hebt, maar dat is gewoonlijk tijdens een bepaalde periode.

Pas nadat deze aanwijzingen gebeurd zijn, draait men de koi nog eens om, en kan men aan “de poepert” bepaalde kenmerken thuiswijzen. Ik heb hier een foto bijgedaan om de verschillende kenmerken vast te leggen, al moet je nooit uitgaan van zekerheden.

Ik ga je wel een belangrijke aanwijzing geven.

Meestal laat ik altijd certificaten maken bij de koi. Dit is niet zozeer een kwaliteitsgarantie, verre van, maar ik beschouw het eerder als een bewijs van oorsprong. Laat je dus nooit iets opsolveren in verband met kwaliteit die ondersteunt wordt door een certificaat…onzin.

Op een certificaat zal, indien het een jonge koi is, nooit vermeld staan of het man of vrouw is. Dan een heel belangrijk punt. Als de kwekers de koi redelijk kunnen sexen, praten ze nooit over “het is een vrouw”…neen, ze hebben er een andere manier voor. Ze zeggen: “het is nog geen man”, een omgekeerde benadering en in mijn ogen misleidend, maar je hebt kans dat het een vrouwelijke koi is.

Als er op het certificaat “female” staat vermeld, is het nog geen garantie dat het een vrouw is, maar dat hij nog niet mannelijk gesext is ! Dus nog geen zekerheid, en geloof me, in Japan zegt men makkelijk “osse” wat vrouwelijk betekent, of meer centjes. En geloof me, ik heb al veel vrouwjtes aangekocht die later mannen bleken te zijn…

Als er op het certificaat “guaranteed female” staat, dan mag je pas 99% zekerheid hebben dat het een vrouwelijke koi is. Als later blijkt dat het geen vrouw is, mag je deze koi omruilen tegen een andere koi. Dit heb ik helaas ook al meegemaakt, maar ondertussen hebben ze deze wet ook aangepast, en moet de koi zich nog in Japan bevinden als je garantie geldig wil zijn. Veel haken en ogen eigenlijk. Dit wordt wel grotendeels opgevangen door de veilingen, maar dat vertaald zich dan weer in prijs.

Nu is het zo dat mijn ervaring zich voornamelijk beperkt tot de Momotaro koifarm, en ondanks het feit dat ik ook redelijk wat Sakai koi heb, heb ik met Sakai niet voldoende ervaring, net zomin als met andere kwekers.

De bijgevoegde foto geeft een lichte indicatie van het geslacht van een koi, en is min of meer een goede basis om een oordeel te vormen. Maar nogmaals, dit is geen zekerheid.

Dan nog de promoties van de dag

Promotie 1

Laat ons beginnen met een charmante kohaku van Taniguchi. Het filmpje is gemaakt op 22 januari. Deze kohaku werd verleden jaar aangekocht en voldoet in mijn ogen aan veel eisen. Er is een licht kleurverschil merkbaar bovenaan de rug, waar ze zich vermoedelijk heeft geschuurd op gestoten. Dit mag echter geen probleem zijn voor de toekomst en zal zeker opnieuw inkleuren. Ik heb de koi niet gemeten, maar ze moet volgens mij iets over de 50 cm zijn op dit ogenblik.

Hier zie je ze nog rondzwemmen toen ik ze aankocht. Taniguchi wordt gekenmerkt door koi met een bijzonder goede huidkwaliteit en mooie patronen, en deze koi kan zeker hierbij gerekend worden. Bedenk dan ook dat deze koi behoorlijk groot kunnen worden met behoud van kwaliteit, dan zegt dit voldoende.

Promotieprijs geldig tot 12 februari: 1250 euro

Promotie 2

Ditmaal ook een kohaku, maar dan een kohaku uit de Sakai bloedlijn die ik aangekocht heb tijdens de veiling van Ogata begin vorig jaar. Deze kohak blijft mijn aandacht trekken.

Hier nog een filmpje bij aankoop. Een kohaku die volgens mij toch wel wat in petto heeft en het verdiend om naar een behoorlijke vijver te gaan om verder te ontwikkelen. De grootte is gebaseerd op verleden jaar, en niet na de winterperiode. Of deze ondertussen nog gegroeid is, kan ik niet met zekerheid zeggen. Alles wijst naar lengte, body en goede ontwikkeling, een echte aanrader, net zoals bovenstaand kohaku.

Promotieprijs geldig tot 12 februari: 1250 euro

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240