Het is fijn als er bubbels zijn

Het is fijn als er bubbels zijn

Dat vond ik een mooi gezegde, en ik dacht die moet ik onthouden als ik er een nieuwsitem over schrijf…

En als je het filmpje bekijkt dan begrijp je wat ik bedoel. Velen zullen zich afvragen waarom ik deze aanpassing doe, en dat zal ik even proberen uit te leggen.

Telkens als ik de matten wou zuiver maken zag ik altijd een boel vuil op de onderzijde van de matten bijeenklitten, en onderaan de richel van de vortex waar de matten op rusten.

Telkens ergerde ik me, omdat vuilophoping zowat het gevaarlijkste wat er is voor de ontwikkeling van de pathogene bacteriën. (Een pathogeen is een ziekteverwekker van biologische oorsprong) Dat is ook één van de redenen waarom wij altijd aanraden om geen planten in substraat te voorzien van een vijver, tenzij op een verantwoordde manier.

Nu vragen jullie je af waarom niet, maar dat heeft weer dezelfde reden. Als je planten in substraat zet, en je neemt een plant eruit op het einde van een seizoen, dan is het 99.99 % zeker dat er een hoop vuil aan de wortels hangt. Gevolg: mogelijke ophoping van pathogene bacteriën.

Dit kan een jaar goed gaan, dit kan 5 jaar goed gaan, maar het kan ook éénmaal fout gaan en dan zijn de poppen aan het dansen, met de gevolgen vandien. Nu zul je zeggen Polleke en vele anderen hebben ook planten in de vijver en dat klopt, maar die worden op een ander systeem aangebracht.

Deze planten worden op roosters gezet, en eventueel aangevuld in potten met Lithaqua, en niet teveel, met de wortels door de potten, zodat deze vrij in het water bewegen. Wat is dat nu weer…Lithaqua ?

Lithaqua is een zeemineraal dat rijk is aan mineralen, sporenelementen en carbonaat. In uw vijver zorgt het voor een constante aanvulling van de noodzakelijke mineralenbalans.

In ieder geval moeten de wortels vrij door de potten kunnen groeien, waardoor de wortels ook vrij in het water eronder zweven. Bovendien moet het stromend water zijn zodat het water optimaal in aanraking komen met de wortels.

Nogmaals, wij geven altijd de raad om geen planten in de vijver, maar we zijn er ook niet tegen als het op een verantwoordde manier gebeurd. Het is altijd een fraai gezicht…

Na het bespreken van het probleem met Ben, hebben we voor een hopelijk gepaste oplossing gezorgd, door een weelde aan bubbels in de bioloog aan te brengen.

Door het installeren van 1x Secoh High Blow 100 pomp die telkens 2 luchtschotels per vortex onder de japanse matten bedienen, komt er een overdaad aan bubbels door de matten naar boven, waardoor ik hoop dat het vuil niet de mogelijkheid heeft om zich vast te klampen aan de matten.

Nu worden er 3 van de 4 vortexen volop met bubbels verwend, wat bovendien ook nog eens goed zou zijn voor de aangroei van nitrificerende bacteriën. Ik zal pas volgend jaar een gepast antwoord op kunnen geven wat betreft het resultaat. Op dit ogenblik is het een fraai gezicht, en geeft het mij sowieso al een goed gevoel.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137