Het kijkverdriet: zweefalgen

Het kijkverdriet: zweefalgen

Er werd gisteren een vraag gesteld door Jaap in verband met zweefalgen en de UV.

Alles wat met algen te maken heeft is een delicaat onderwerp. De meeste koiliefhebbers haten alles wat met algen te maken heeft. Ik persoonlijk heb hier totaal geen problemen mee.

Ik heb echter door de jaren het nut leren kennen van zweefalgen en begrijp waarom zweefalgen zo nuttig kunnen zijn. Ik heb het hier niet over de vervelende draadalgen die je dagelijks storen, maar over het subtiel en gecontroleerd gebruik van zweefalgen in je vijver.

De personen die er zich aan gewaagd hebben om op deze manier te vijveren, en na enkele maanden de koi af en toe met hun blinkende ruggen boven de waterkam zien zwemmen, weten precies wat ik bedoel. Het is echter een keuze die je zelf moet maken, en het is geen kwestie van juist of fout of goed of slecht. Het is een keuze die je zelf maakt.

Ik had gisteren helaas geen tijd, vermits één van mijn kleindochters haar eerste communie had, en dit kreeg uiteraard voorrang. Ik heb gemakshalve de vraag dan even doorgespeeld naar Ben die zo vriendelijk was om deze vraag te beantwoorden, waarvoor mijn dank.

De vraag luidde als volgt:

Hi Luc, even een vraag met betrekking tot het inzetten van zweefalg. Heb enige tijd geleden de UV uitgezet om ook mijn vijverwater met zweefalg te bevolken het proces volstrekt zich voorspoedig en kan inmiddels de bodem 1,70m. niet meer zien.

Ik heb nu een vraag naar aanleiding van een opmerking van je om af en toe de UV te gebruiken om de hoeveelheid zweefalg te sturen en de bodem net zichtbaar te houden. Ik vind het op zich prettig om te zien wat er op de bodem ligt.

Nu de vraag: zweefalgen binden oa nitraat, wat gebeurt er bij het vernietigen van algen door de UV? Komt het element "Stikstof weer terug in het water". En in welke vorm? Wat is hiervan het effect?

gr Jaap

Het antwoord van Ben:

Zweef algen binden inderdaad ammoniak, nitriet, nitraat en fosfaat en meerdere schadelijke stoffen die in een vijver voor kunnen komen. Een gedeelte gebruiken ze hiervan op, maar een klein gedeelte kan in de vorm van ammonium terug in de vijver komen als je ze te snel afdood.

Dit kun je voorkomen door de UV een paar uurtjes per dag aan te zetten en elke dag met een uurtje verlengen. Ik zelf heb een UV die al lang vervangen had moeten worden maar die red het nog net, alleen het duurt veel langer….

Ook zijn er mensen met een UV die net te licht is maar op den duur het toch red. Zo zijn er dus meerdere opties zolang het afdoden maar heel rustig gaat dan is het goed. Ook nemen de zweefalgen een groot gedeelte van de filtering over zodat je filter minder hard gaat werken.

Als je dan een te zware UV te lang aanzet dan word al snel duidelijk dat je filter weer moet aansterken en dat gaat niet zo vlug als jij de algen verwijderd. Op datzelfde moment komt er ook een beetje ammonium dat je zwakkere filter ook af moet breken, plus dat de dode algen ook als afval moet worden gezien, dat het zwakkere filter dan ook extra af moet breken .

Dus altijd zweefalgen met het grootste beleid en voorzichtigheid afbreken, anders kunnen er flinke ammoniak pieken ontstaan zonder dat je het in de gaten hebt en de koi zullen grote problemen krijgen.

Zo zie je: zweefalgen is goud ,maar als je er verkeerd mee omgaat heb je snel oud ijzer. Ik vind dit een zeer goede vraag. velen staan er niet bij stil ,maar het is "o zo belangrijk"

Dit onderwerp doet bij mij de vraag rijzen: Zijn er mensen die BEWUST de strategie van de zweefalgen toepassen, zo ja, meld het dan even. Indien je een vijand bent van de zweefalgen, meld het dan ook even. Het is interessant om te weten wie voor of tegen is.

Denk eraan

Ik ben vandaag open van 10.00 tot 14.00 uur. Dit weekend ben ik ook gesloten wegens de Euregio koishow.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml