Het nemen van kieuwstalen

Het nemen van kieuwstalen

Telkens er nieuwe koi binnenkomen moet er na een opopwarmingperiode, tijd gemaakt te worden om kieuwstalen te nemen van bepaalde koi. Gisteren was het zover en kon ik beginnen met het vervelende werkje.

Een plezier is het niet, een noodzaak is het wel. Het geeft je een bepaalde zekerheid, en ook voor de klanten is het een bevestiging dat alles in orde is met de koi. 

Ondertussen hoor je niet zoveel meer over KHV, wel over CEV of de slaapziekte die af en toe de rangen teistert. Deze vorm van virus neemt de laatste jaren toe in agresiviteit. Normaal moeten de jonge koi geimmunisseerd worden, maar door de toename van de jonge visssen nemen of hebben de kwekers minder tijd om dit te doen.

Bovendien is het virus blijkbaar ook agressiever geworden.Interkoi laat iedere keer de koi sowieso testen op KHV en CEV om zeker te zijn dat de koi in orde zijn. Dit geeft de klant toch een bepaalde zekerheid over de gesteldheid van de koi. 

Het nemen van kieuwstalen is niet plezierig, maar dient toch te gebeuren. Na 8 tot 10 dagen opwarming van de vijvers naar 22°-24° zijn de voorbereidingen getroffen. Ik heb er een kort filmpje van gemaakt, en de koi hebben er volgens mij niet veel last van. 

Met een scherpe schaar wordt een stukje weefsel van de kieuwen geknipt en in een tube met bewaarmiddel gestoken. Dit wordt dan opgestuurd naar het labo en getest. Het resultaat zet ik telkens in het nieuws en de klanten kunnen desgewenst een copie krijgen van het resultaat.

Terwijl ik de stalen neem moeten de koi ingeslapen worden. Dit geeft de gelegenheid om de koi eventjes op film te zetten en bovendien ook te controleren op eventuele beschadigingen na transport. 

Het eerste slachtoffer dat ik willekeurig uit een vijver schep was de karashigoi van Matsue. Een oogstrelende karashi die redelijk kigoi-achtige uitstraling heeft. Het geel is van een bijzonder intensen kwaliteit en geeft een warme indruk. Ik kan ze best naar waarde schatten. Het is een veel specifieker geel dan de meeste karashigoi ! Ik hou ervan.

Het tweede slachtoffer uit dezelfde vijver, want ik neem altijd 2 stalen van verschillende koi is de shiro muji. Waren dit vroeger ondergewaardeerde koi, op dit ogenblik is de vraag ernaar bijzonder groot. Tussen de superkleintjes zitten er een aantal shiro muji en ze worden als eerste gewenst. Ik ben benieuwd als binnenkort deze kleintjes aangeboden worden.

Dit waren de koi uit vijver 8, nu is het de beurt aan één van de grotere exemplaren uit vijver 7. De machtig imposante ginrin kohaku is een monster van een koi. Niet iedereen zal deze koi naar waarde schatten, vermits men gedrogeerd is door regeltjes, maar dit beest dwingt toch respect af. Het blijft een kanjer van een koi die ontzettend veel indruk maakt als je ze ziet zwemmen. 

Nummer 2 van de reeks is een showa van de zekerheid. Mooi gezegd nietwaar, maar waarom zeg ik dat ? Heel eenvoudig met een showa zoals deze koop je eindelijk zekerheid. Deze zal nooit negatief veranderen, en ook niet veranderen in het algemeen. Alles aan de koi straalt degelijkheid en zekerheid uit. Deze eventuele koop is nooit een miskoop en zal sierlijk door je vijver rust en ongedwongenheid uitstralen !

Tenslotte is het de beurt aan de allerkleinsten. Hier heb ik de meeste hekel aan omdat mijn vingers niet geschikt zijn voor het fijne werk. Maar het moet gedaan worden, dus eventjes concentreren en ook van deze 3 kleintjes worden kieuwstaaltjes genomen.

De eerste bowl was een kohaku die ik willekeurig had geschept. De tweede bowl waren een kohaku en een sanke. Ik kies geen koi uit de kleintjes. Welke in mijn net beland is slachtoffer, maar na enkele minuten uit de slaap te zijn ontwaakt zijn ze dadelijk weer actief en strijden ze weer mee voor de korreltjes voer.

Ze groeien trouwens goed. Ik heb er ondertussen enkele gemeten en vergeleken met het certificaat. Een groei van 3-4 cm is niet uit den boze. Sommigen zelfs meer. Het wordt een boeiend tosai jaar, maar ook de grote zijn indrukwekkend. De grootste elite moeten trouwens nog aankomen begin mei. 

Na deze ingrepen zet ik de tubes of flacons in een mousse om deze gescheiden te houden met vermelding van de vijvernummer. Nadien geef ik ook de codenummers van de koi door, zodat altijd achteraf geweten is van welke koi er een staal is genomen. Dit staat gewoonlijk ook op het gezondheidscertificaat. Ik verwacht de uitslag morgen of binnen 2 dagen.

 

 

Laat Een Reactie Achter

5 reacties

Roy

Duidelijk en leuk verhaal.


Johan

Netjes gedaan en leuk om het terug te zien op het gemaakte filmpje.


mark

prachtig die ginrin kohako wat een monster waar gaat die eindigen 


Huub

Goedemorgen 😄

Weer een duidelijk verhaal en de kohaku bij de sanke in de bowl is de ko-v21-2276😎

Fijne dag Luc

interkoi

Dat klopt Huub, goed opgemerkt. Bovendien een hele nette kohaku en na even gecontroleert te hebben zie ik dat jij de eigenaar bent. Mooi beestje hoor ! Goede keuze !


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74