Hoe leg je een plantenfilter aan

Hoe leg je een plantenfilter aan

En dan heb ik het meer bepaald over een plantenfilter in een koivijver.

In eerste instantie raden wij een plantenfilter, moerasfilter of helyofitenfilter af in een koivijver, omdat we weten dat de meeste plantenfilters aangelegd worden, ingebed in vijversubstraat, steentjes of andere materie waar vuil kan opgehoopt worden.

.

Op zichzelf is daar natuurlijk niets mis mee, maar de ophoping van pathogene bacteriën in de zones waar het vuil zich zal ophopen door de tijd, ontstaat er een tijdbom die ieder ogenblik tot ontploffing kan gebracht worden.

Ik krijg hier regelmatig vragen over, terwijl ik zelf geen plantenfilters heb, maar Polleke is zo vriendelijk geweest om foto’s en omschrijving te maken van hoe hij zijn plantenfilter heeft aangelegd, zodat het de functie vervuld die eigenlijk aangewezen wordt.

Hey luc hierbij wat info over hoe een plantenfilter kan opgebouwd worden.

De ruimte die ik heb voor mijn plantenfilter is 90 cm tot 100 cm diep. Het is dus nodig om iets van hoogte te maken waarop de planten kratten/manden moeten komen.

Ik heb een aantal kratten gebruikt (kan ook met buizen natuurlijk) en daarop biggenroosters (het zijn tenslotte ook varkens hè).

De gele lissen worden gewoon met de wortels in de manden geplaatst en daarnaast grote stenen (klinkers/ kasseien) om de boel beneden te houden en houvast te bieden tegen omwaaien.

Daarnaast gebruik ik veel planteneilanden omdat de wortels dan in het water hangen en daaruit hun voeding wel MOETEN halen en niet uit de rotzooi van vijversubstraat enz.

Wat je kan gebruiken is een beetje testen met verschillende plantensoorten zoals waterkers – munt - de gele maskerbloem – bieslook – waternavel – dotterbloem - enzovoort.

Hier is het plantengedeelte ongeveer 7 kuub en er gaat minimum 12 kuub onder de planten, doorheen of langs de wortels.

Ook mooi om te zien dat er een zeer grote verscheidenheid aan insecten en hun larven op af komt als ijzer naar een magneet.

En natuurlijk profiteren de koi daar weer van. Het is voer wat het hele jaar beschikbaar is en kan je nooit zo vers kopen .Dit zijn vooral slakken en larven van libellen en snuffels.

Het is wel wat onderhoud maar terwijl doen we toch iets in de buurt van de koi en vijver(omgeving).Het is ook niet altijd volle bloei want de meeste planten maken bloemen en zaad aan en verwelken dan.

Daarna begint de cyclus helemaal opnieuw om in het vroege voorjaar (zelfs onder de kap) al een mooie groene border te zien is .Hopelijk heeft er iemand iets aan deze info .Groetjes Paul.

Fijn Paul om deze info door te sturen. Ik heb ook nog een filmpje gevonden dat ik onlangs heb gemaakt en daarin zie je de plantenfilter van Polleke in vol ornaat.

Ik hoop met deze info en de bijhorende foto’s, voldoende uitleg te hebben gegeven hoe een plantenfilter dient aangelegd te worden waarbij de koi in positieve zin kunnen genieten en profiteren.

Iedere andere vorm van plantenfilter met vijversubstraat, proberen wij af te raden, niet omdat het niet mooi is, maar omdat het bepaalde risico’s met zich meebrengt.

Laatste week om je in te schrijven

Hou er rekening mee dat het de laatste week is om je in te schrijven voor de "saté met pindasaus" happening. Er zijn nog niet zoveel inschrijvingen, maar niet geklaagd, wij zullen de saté met pindasaus wel baas kunnen !

Bijkomend verzoek

Zijn er goede klanten van Interkoi die op de baan van Arendonk richting de Calaistunnel liggen en het bezoek willen ontvangen van een 15-tal mensen die naar England gaan met Ronald Stam.

De bedoeling is een kort bezoek aan de vijver met de koi. Indien je dus dicht bij de snelweg Arendonk - Antwerpen - Gent - Lille ligt, neem dan even contact met mij op en ik zal je in verbinding stellen. Het is gepland op zaterdag 24 september, in de namiddag.

2
0
0
1
0
0
1
3

Meer afbeeldingen

Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 1
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 2
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 3
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 4
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 5
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 6
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 7
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 8
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 9
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 10
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 11
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 12
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 13
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 14
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 15
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 16
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 17
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 18
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 19
Hoe leg je een plantenfilter aan: afbeelding 20

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml