Hou deze in eigen rangen aub

Hou deze in eigen rangen aub

Laat deze niet  naar het buitenland gaan, het zou eeuwige zonde zijn. Neen, ze is niet duur, ze kost alleen veel geld, een nuance dat bijzonder belangrijk is. Ja, ik weet het, niet iedereen kan dit soort koi betalen, maar diegenen die het wel kunnen, denk goed na.

Er zijn kapers op de kust, en die komen niet uit eigen rangen. Daarom dat het zonde is om deze te laten vertrekken naar het buitenland, maar als het zover zou zijn,  kan ik het natuurlijk niet tegenhouden.

Er staan op dit moment nog een aantal hoogwaardige nisai op de lijst van koi die nog in Japan zitten en niet verkocht zijn. Dat is betreurenswaardig, alhoewel begrijpelijk. Van de 14 koi die niet verkocht zijn zullen er zeker nog 6 naar Arendonk komen, en 8 waar ik nog moet over nadenken, want tenslotte kost het een massa geld, en dat begint dit jaar schaarser te worden.

Ik haal alles uit de kast om deze alsnog aan de man te brengen, maar je kan geen ijzer met je handen smeden. Avonturiers moeten er echter toch zijn, en ik zal dan ook op alle gebied een bepaalde souplesse vertonen om toch nog enkele van deze kleppers aan de man te brengen.

De koi die ik vandaag in het zonlicht wil zetten is nummerke 10198 of de sanke die ik op de veiling van oktober vorig jaar aankocht. Bestudeer de gegevens van deze sanke eventjes heel nauwkeurig.

Ze was niet overdreven groot toen ze aangeboden werd, slechts 53 cm ocharme, en dat voor een topnisai ! Maar kijk eens verder dan je neus lang is. Ze werd pas geboren in augustus 2019, met andere woorden was ze slechts 14 maanden toen ze aangeboden werd. 

Dan zijn in principe 4 maanden later geboren dan normaal, want de meesten worden geboren in mei. Tel 1 tot 2 cm per maand groeipotentie erbij en dan kom je miinstens aan een  normale jumbo nisai maat tegenwoordig van 60 cm en misschien wel 60 cm+, en wat dan nog...grootte bepaald niet alles !

Ik denk dat Momotaro één van de weinigen is die koi laat in het jaar laat geboren worden. De algemene uitleg is dat ze vinden dat de resultaten dan beter zijn, en ze spreken uit ervaring. Wie zijn wij om er dan over te oordelen, wij zeker niet.

De moeder is de geweldige American Dream, een oyakoi waar ik een bijzonder zwak voor heb. In combinatie met een mannelijke kohaku is het een dream ouderschap zo te zien. Wellicht zorgt er dit ook voor dat het tsubo sumi op de juiste plaatsen is ingevuld. Kan het nog beter ?

Bouwtechnisch zie ik zeker geen mankementen, integendeel...men herkent de vloeiende lijn van voor naar achter, een stevig arsenaal voor de toekomst. Ik geloof ook niet dat er patroontechnisch iets kan verbeterd worden. Moderner dan deze sanke kan het niet, en als het onderliggende sumi op de strategische plaatsen nog beter geaccentueerd wordt, dan kan je alleen maar een droom van een sanke verwachten.

Aan het kiwa en het sashi kan ik geen 100% oordeel geven vermits je de koi 'in the flesh' zou moeten zien, maar dit lijkt me op het filmpje zeker in orde, alsook de odome en de uzutsu die de koi complementeren.

Het enige wat deze sanke in de weg staat zijn 2 dingen. Ze moet ten eerste de tijd krijgen om te rijpen, en daarmee bedoel ik dat ze het beste nog 2 jaar in Japan zou moeten blijven om eruit te halen wat erin zit. Tenzij....de koikichi hier te lande bekwaam is om eruit te halen wat erin zit ! En die zijn niet dik gezaaid !

Ten tweede is natuurlijk het prijskaartje. Hier kan ik echter niet mee helpen en alleen maar meedenken. Toch hoop ik nog voor einde voorjaar een koper te hebben gevonden voor dit prachtexemplaar, zodat ze niet verloren gaat in de koiwereld van ons. 

 

Laat Een Reactie Achter

4 reacties

Ben Brons

555


Peter De Clercq

555


Wiechert

555


Wim DW

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml