Ieder zijn waarheid

Ieder zijn waarheid

Gisteren hebben we een 30-tal jonge nisai geselecteerd en beoordeelt. Het was een interessante klus, de opkomst was matig te noemen.

Een beetje normaal in deze tijd van het jaar waar de koihunt op volle krachten aan de gang is en ieder zijn ding doet.

Nochtans was het een leerrijk gebeuren, waar de meeste mensen hopelijk toch wat van geleerd hebben. Wie graag lang naar filmpjes kijkt komt nu aan zijn trekken, want hetgeen ik gefilmd heb duurt bijna 40 minuten, en geeft een overzicht van alle koi.

Wie interesse heeft kan het filmpje hier bekijken.. Ben geeft zijn eerlijke mening over iedere koi afzonderlijk. Nadien worden de koi ingedeeld in de vijvers.

Ze beschikken nu over een vijver van 15 kuub, waarin ongeveer 15 koi zitten momenteel. Ze zullen hier overwinteren, tenzij er nog kopers komen opdagen.

Met “ieder zijn waarheid” willen wij duidelijk maken dat wij onze kennis en onze ervaring ten dienste stellen van de klanten, en proberen een eerlijke mening naar boven te brengen, die niet alleen de goede punten, maar ook de minder goede punten duidelijker maken voor de mensen die willen leren.

Wel moet je begrijpen dat je een koi in deze prijsklasse niet moet vergelijken met koi die 10x duurder zijn, want dat is tegenwoordig één van de grote problemen. Via de sociale media kanalen ziet men onbetaalbare koi voorbijkomen en men begint automatisch op zoek te gaan naar deze koi, die…laat het me even brutaal zeggen, zo goed als onvindbaar zullen zijn in onze contreien.

Ik ken die koi, ik heb ze meermalen gezien en ik geniet er iedere keer van, maar helaas zijn we niet in de mogelijkheid om deze aan te kopen. Je moet je voorstellen dat het de topjes zijn van een hoge berg, die quasi onbereikbaar zijn voor onze beurs en misschien is het een product dat voortgebracht is van één op één miljoen koi. Denk hier rustig over na !

De gepresenteerde koi zijn goed, meer dan goed, en ondanks het feit dat wij ze hier niet groot kunnen trekken naar 50-55 cm zonder de boel te forceren hoeft geen belemmering te zijn voor de uiteindelijke grootte van de koi die genetisch toch bepaald wordt.

Ze zullen meer tijd nodig hebben in goede omstandigheden, maar al deze koi hebben de genen om groot te worden. Ik blijf dan voorzichtig met de bepaling van de grootte, want ik wil niet dat mensen ontgoocheld worden, maar 65-75 cm is een haalbare kaart met al deze jumbo tosai.

De ene zal al groter worden dan de andere, maar de kwaliteit zit er in gebeiteld en iedereen heeft gisteren kunnen vaststellen dat het merendeel van deze koi de nodige kwaliteit beschikken.

Ben heeft zijn best gedaan om na 20 jaar ervaring “zijn waarheid” over deze koi weer te geven en de rest zullen jullie moeten doen. Om het verhaal nog te ondersteunen en nog eens te bewijzen wat de mogelijkheden zijn, ga ik vandaag naar Ben om zijn collectie nog eens te tonen.

Ik doe dit ieder jaar, en het is telkens een lust om zijn collectie te filmen. Al zijn koi zijn gekozen uit selecties zoals we vandaag getoond hebben, maar daarover morgen meer.

Ik had Johnny een koi beloofd voor zijn inzet en zijn hulp die hij altijd biedt. Het werd Showa 1703038 die met zijn 47 cm de grootte benaderde van de koi in Japan. Ik wist dat hij deze koi heel graag zou hebben, maar door omstandigheden niet in de mogelijkheid was om deze aan te kopen…dat probleem is nu ook opgelost, en ik weet zeker dat hij er heel blij mee is.

Een andere koi uit deze serie nam Maurice mee naar huis. Een showa waar ik van het begin een zwak voor had, omdat hij zo zuiver was. Het blijft één van de paradepaardjes van deze serie, en ik weet zeker dat Showa 1703009 zal uitgroeien tot een mooie showa waarvan ik graag binnen enkele jaren een update zal geven.

Een keuze maken als beginnende koihobbyist is geen sinecure en ben je afhankelijk van de mensen die kennis hebben van zaken. Bram en Tessa hadden echter hun ervaring opgedaan bij vrienden van hen, die ons als goede bron aanraden. En zo zou het moeten zijn.

Met de hulp van Ben werden de, in zijn ogen, betere tosai even gebowld, en dan moet je je keuze gaan maken. deze bowl werd geselecteerd door Ben, en dan is het een bespreking om je keuze te bepalen.

Tot slot moet de klant zelf beslissen, en kunnen dit in samenspraak met ons. Je zult bepaalde koi toch hun foutjes moeten kunnen vergeven, want koi zonder foutjes zijn er bijna niet. We MOETEN leren de goede punten van de koi te waarderen, en een foutje te minimaliseren.

Showa 1703041 werd uiteindelijk de keuze. Iedereen ziet het venstertje bij de koi, en ik hoor nu al stemmen opgaan ! Prent deze showa echter in je geheugen en ik hoop deze binnen 2 jaar terug te zien en dan zullen jullie begrijpen wat wij bedoelen. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in.

Het was echter een drukke dag en Gert zou graag een mooie sanke hebben. Niets is echter moeilijker dan sanke, want iedereen zoekt dezelfde uitvoering. Zijn ze goed, dan zijn ze duur, zijn ze niet goed, dan worden ze niet verkocht. Het blijven de meest moeilijke koi, dat staat buiten kijf.

Wij hebben echter nog enkele goede exemplaren. Ik zeg bewust niet “mooie exemplaren” omdat je dit voor anderen niet kan beslissen. Ik zeg bewust “goede exemplaren” omdat ze een bijzonder goede huidkwaliteit hebben, toekomstgericht interessant zijn en prijstechnisch niet duur.

Helaas zat ik iets over het budget en werden ze niet verkocht. Spijtig, ik heb mijn best gedaan, maar het is niet anders. Dan maar de aandacht gericht op enkele kohaku. Deze zaten prijstechnisch wel op de goede hoogte, maar…we hebben toch weer een mooie bowl kohaku laten zien.

Gert heeft echter al meer koi bij ons gekocht, en het feit dat hij weer eens terugkwam zegt voldoende. Hij weet waar de klepel hangt, en hij weet ook waar je verstandige koi kan kopen !

Tenslotte voor de Rudy nog even zijn showa gebowld want anders kan hij niet slapen. Missie volbracht….

BELANGRIJK

Ik ben vandaag NIET geopend.. Indien er mensen zijn die tijdens de herfstvakantie gebruik willen maken van het geldende aanbod, gelieve contact op te nemen voor een afspraak.

WAT ZOU ER FIJN ZIJN

Het is fijn om te weten wat jullie vinden van de beoordeling van Ben. Een reactie doet soms deugd. Je hoeft er ook niet altijd mee akkoord te gaan, en het is natuurlijk noodzakelijk om de koi live te zien, maar een indruk geven van de beoordeling van Ben is altijd een bekroning op het vele werk.

Meer afbeeldingen

Ieder zijn waarheid: afbeelding 1
Ieder zijn waarheid: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240