Iets anders dan koi: cultuur

Iets anders dan koi: cultuur

Zoals ieder jaar geef ik even een nieuwitem over de Arendonkse folklore namelijk Sinte - Katarinazingen

Al sinds mensenheugenis gaan op 25 november de Arendonkse kinderen van deur tot deur om Sinte Katerina te zingen. Ze nemen hierbij een lampionnetje mee en hopen zo op die avond zakken vol met snoepgoed bijeen te zingen.Vroeger werd er van huis tot huis gegaan met een uitgeholde biet en daarin een kaarsje. Vanaf 5 uur 's avonds tot 8 uur trekken de kinderen door de Arendonkse straten en zingen ze uit volle borst het liedje. Luister vooral naar het folkloristische liedje dat ik vroeger ook uit volle borst heb meegezongen. (ter info: een kjeske = een kaarsje)

Het lied

Sinte Katerina…file Filemina

Een kjeske vur ne cent en al wie daer nie over kan

over een kjeske, over een kjeske

en al wie daar nie over kan

over een kjeske van ne cent

laat ons, laat ons

ne goeien avond onder ons

Geschiedenis

Het liedje is ontstaan in de eerste jaren na de eerste wereldoorlog. Het eerste gedeelte is een overblijfsel van nog vroeger, het tweede deel is het refrein van een straatliedje uit die tijd.

Door zeer godvruchtige personen werd een tijdje geprobeert om een tweede liedje op de markt te brengen. Dit liedje heeft evenwel geen stand gehouden en verdween tenslotte volledig.

Ook latere pogingen om van het gebeuren iets meer te maken, zoals een Katrientjes verkiezing, verdwenen uiteindelijk in de plooien van de geschiedenis. Het zingen daarentegen blijft een populair dorpsgebeuren.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml