Ik koop deze er nog bij !

Ik koop deze er nog bij !

Het is zo goed als onmogelijk om deze kwaliteit in deze hoeveelheden en voor dit geld ook maar ergens te kopen. Dat was de conclusie van de klant die gisteren zijn showa kwam ophalen. En hij kan het weten.

Zelf gaat hij regelmatig naar Japan om te genieten van de Japanse koi, maar ook van de cultuur en blijkbaar had hij me ook enkele malen gezien in Japan op de veilingen. Ik kon het me niet dadelijk herinneren, maar blijkbaar was ik geen onbekende.

De klant in kwestie blijft liever onbekend en dat zullen we dan ook maar respecteren. Hij was wel onder de indruk hoe wij de koi laten overwinteren in onze groene vijver en was bijzonder nieuwsgierig naar de methode die wij hanteerden. Vooral het opwekken van algenrijk water was voor hem een belangrijk punt, want dat wou hij in een verlichte versie ook bij hem thuis proberen te activeren.

Hoe krijg je je water zo groen als gras, en hoe moet ik het controleren ? Het enige probleem met algenrijk water is natuurlijk de visibiliteit, maar het is een keuze die de koikichi zelf moet maken. Ik moet proberen de koi zo kwalitatief mogelijk te houden, wat de klant verder doet is zijn zaak.

Hij wou nog graag een kohaku zien die hij sinds vorig jaar gevolgd  had. Vermits ze zich in het groene sopje bevond, moest ik hem wel aan het werk zetten om de koi met een sleepnet te vangen. Zo betrek je ook je klanten fysiek mee aan het vangen van koi, en daar is niets mis mee.

Hij stond versteld van de glans of de teri die de kohaku uitstraalde éénmaal  ze in de bowl zwom. Ook hier zette ik hem aan het werk, want ik was alleen, en kon dus niet filmen en tegelijkertijd de kohaku even boven de waterlijn halen om de kwaliteit te tonen. Maar kijk zelf naar dit wonder van de natuur ! Bovendien werd de koi 59 cm gemeten, en werd ze in oktober aangekocht op 54 cm, jawel dat mag er wezen !

Dank zij zijn behulpzaamheid, want volgens hem had hij nog nooit een koi gefilmd kon ik de kohaku toch even mooi laten zien, en bewonder het beni ! Er was niet veel nodig om hem over de streep te trekken want zijn besluit stond al vast toen hij het net met  het blinkend materiaal bovenhaalde. 

De showa die hij kocht werd door velen op prijs gesteld als ze op bezoek kwamen. Het was een eyecatcher om het  zo maar even te zeggen. Haar groei was nog veel opmerkelijker. Was ze 58 bij aankoop, gisteren werd ze 64 cm gemeten. Ze werd ook een maand later aangekocht vorig jaar. Beide koi bevinden zich nu in Duitsland.

Op verzoek van een klant werd ook nog een kohaku gebowld en gepresenteerd. Vermits er ook nog interesse was in een sanke, vond ik het verstandig om beide even samen te bowlen en te filmen. Wie weet kan ik ze samen verkopen, dat zou  nog veel mooier zijn...alhoewel....

Ik informeerde gisteren even in Japan om me te richten op nieuwe aankopen, maar kreeg een beklemmend antwoord, tenminste van mijn favoriete kwekers. Volgens de gegevens is er geen voorraad naast het aanbod op de veilingen. Met andere woorden, hun strategie is ook aangepast wat betreft het kweken. Blijkbaar wordt er nog selectiever gekweekt...

Ik heb trouwens een filmpje geupload met de selectie van koi bij Momotaro of hoe dat in zijn werk gaat. Het filmpje werd dit jaar gemaakt door Joe van Koikichhi Koi Farm in Thailand, en ik mocht het na zijn goedkeuring zelf gebruiken voor publicatie. Zoals je kan zien in het filmpje zijn de selectienormen ontzettend streng en werden er niet veel geselecteerd.

Ik stel me wel de vraag als de selectiewetten zo streng zijn, en het aanbod zo laag of het dan niet nefast gaat worden voor de prijsvorming ! Hier moet eens over nagedacht worden, want het is op dit ogenblik trouwens ook niet makkelijk om goede koi aan te kopen.

De komende veiling van Momotaro is over enkele dagen en ik zal die opvolgen. Het meeste echter zijn mannelijke tosai en over het algemeen kohaku. Nu heb ik zelf geen problemen met mannelijke koi en zeker niet met de mannelijke koi van Momotaro, maar de klanten willen alleen vrouwelijke koi.

De vrouwelijke tosai die aangeboden worden zijn beperkt in aantal en zullen dan ook hoge toppen scheren. De vraag is of ik nu nog wel mannelijke tosai wil aankopen of niet ! Ze zijn bijna allen al wel tussen de 35 en 40 cm, maar dan nog !

Ik zou koi bij moeten hebben, want mijn voorraad slinkt gestaag. De vraag is om misschien afwachtend te zijn en het najaar af te wachten of me toch te laten verleiden om voor de mannelijke tosai te gaan. Het zal de keuze van het moment zijn, en ik zal het in de gaten houden. Wie weet wat komt er uit de bus !

DAN NOG EVEN OVER HET OPHALEN VAN KOI

Ik weet het ook niet meer met de geldende corona perikelen. De zon schijnt, de drang naar koi verhoogd en de komende weken worden cruciaal om koi op te komen halen. Mijn eerste levering komt 6 april binnen, en er moeten nog bijna 100 koi opgehaald worden.

De eerste levering is geen probleem voor de bezetting, want zo heb ik het voorlopig geregeld. Ik wil ook geen dwang uitoefenen voor het ophalen van koi, maar we moeten toch wel rekening houden met het feit dat er meerdere mensen samen kunnen komen.

Ik verzoek dan ook diegenen die komen om hun koi op te halen om toch een mondmasker te dragen, je weet nooit of er controle komt. Ik wil bijzonder graag veel tijd voor je vrijmaken, maar laten we dit min of meer beperkt doen zodat er niet toch niet teveel mensen gegroepeerd worden.

Geef even door wanneer je komt en als het kan eventjes de codenummers vermelden van de koi. Ik weet over het algemeen wel welke koi, maar kan niet alles weten, dus alle info wordt genoteerd zodat we geen fouten kunnen maken.

Vandaag veranderen er weer veel maatregelen, dus daar moeten we ook nog rekening mee houden, want zoals gezegd...ik weet het ook niet meer.

 

Laat Een Reactie Achter

2 reacties

Johan

555


Roy

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml