Inside informatie

Inside informatie

Er worden mij regelmatig bepaalde dingen gevraagd over de waterkwaliteit en dergelijke.

Toen Ik vandaag probeerde om enkele films te maken van de koi die dit jaar op de koifarm verder zullen groeien, probeerde ik Adam, de 1ste voorman van de Momotaro koifarm wat meer informatie te ontfutselen van "de geheimen".

Even erbij vermelden dat Adam een introvert persoon is, zeer behulpzaam, verschrikkelijk hard werkend, maar iemand die je op een bepaalde manier moet behandelen om informatie van los te krijgen. Hij kan ook niet liegen, dat is één van zijn grote voordelen.

Nadat je dit allemaal gelezen hebt, zul je onderaan een filmpje vinden met alle informatie over de gestelde vragen. Ik heb alles geprobeerd zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Vragen over de verversing

Toen ik hem vroeg hoeveel water er continu ververst wordt, was het antwoord vrij simpel. Kom mee, neem een plastic flesje, bereken even de tijd die nodig is om dit te vullen en je kan bij benadering zeggen hoeveel er per dag ververst wordt ! Zo gezegd, zo gedaan.

Er werd wel bijvermeld dat "the boss" (Maeda San) bepaald hoe hoog de verversing wordt gezet. Dat verandert op basis van zijn gevoel en volgens zijn inzicht. Het is dus ook een gevoelsmatige kwestie.

Volgens de informatie die Adam mij heeft gegeven, is Maeda San al dikwijls om 5 uur ter plaatse om alles te controleren, bij te sturen of te veranderen. Ik zal "het heilige water" meebrengen en thuis testen op de belangrijkste waarden. Nadien zullen er geen geheimen meer zijn.

Vragen over de waterkwaliteit

Veel mensen vragen me welke waterkwaliteit men heeft in Japan. Adam begrijpt de vraag niet, want hij vertelde me dat er bijna nooit gemeten wordt, tenzij bij uitzonderlijke gevallen, of als het nodig is voor een speciale gelegenheid.

Voor zover hij weet is de Ph altijd tussen de 7 en de 7,5 Ph, maar op de Kh en de Gh kon hij gewoon geen antwoord geven. Mijn volgende vraag is dan ook heel eenvoudig. Kan ik wat water meenemen, zodat ik het thuis zelf kan onderzoeken ?

Dat bleek geen probleem te zijn, dus ik heb een 1/2 liter gewoon water van de kraan dat dient als waterbijvulling gedaan, en tevens een 1/2 liter vijverwater van de tategoi vijver.

Vragen over de het voedersysteem

Het voedersysteem wordt ook bepaald door "the boss". Er zit geen gulden regel in, buiten de regel die bepaald wordt door the boss, door Daisuke of door Adam zelf. Dit is altijd gebaseerd op ervaring en kennis.

Er dient ook altijd een duidelijk verschil gemaakt te worden door het voeren van tosai, nisai of ouderdieren, het seizoen, dus het is altijd veranderlijk. Ik heb het in het filmpje vooral over de echte tategoi, niet de tategoi die overal bij ons verkocht worden. (kwinkslag).

Om het woord tategoi nog eens te verklaren. Tategoi betekent niet meer of minder dan koi die ze houden om ze voor meer geld te kunnen verkopen of om zelf te houden voor de kweek. In dit filmpje zijn het de tosai uit vijver 10 of over de eerste vijver links als je de belangrijkste serre waar de veiling plaatsvind binnenkomt.

In het filmpje kan je zien dat er momenteel 87 vissen, tussen de 45-50 cm rondzwemmen in een 80 kuubs vijver, met een gezamenlijk gewicht van 105 kg. Het aantal kg wordt ook bepaald door ervaring en kennis opgedaan door de jaren. Ze hebben er ook een bepaalde formule voor, maar daar ben ik niet verder op ingegaan, speelt trouwens ook geen rol.

Als je dit terugrekent naar het aantal kuub dat een koi inneemt, dan kom je op 919,5 liter per koi of zeg maar een kleine kuub per koi. Ik heb de oyakoi trouwens nog geteld en die zwommen met een 25-tal in een 80 kuubs vijver, dus die zitten dan weer op een dikke 3 kuub per koi.

Een groot aantal van deze vissen zal in de veilingen van het najaar verschijnen, een deel zal misschien afvallen, een deel zal niet verkocht worden, maar dat is allemaal te bepalen door de Momotaro koifarm zelf.

Op dit ogenblik is het water gecontroleerd op 24°, de temperatuur die het meest aangehouden wordt. Het voedersysteem dat bepaald wordt door Maeda San is op dit ogenblik is 945 gram, 3 keer per dag, wat in totaal neerkomt op 2.835 gram per dag of 32.586 gram per koi per dag. Omgerekend is dit ongeveer 3.7% van hun gewicht. Controle over hoeveel een bepaalde koi eet is natuurlijk onmogelijk, want de ene zal meer eten dan de andere.

Nu is er een groot verschil met het voeren van tosai en bijvoorbeeld ouderdieren. Ouderdieren eten nooit zoveel en worden ook gevoerd op basis van gevoel. Om hier een percentage op te plakken was onmogelijk maar toen ik het percentage van 1% hanteerde, zei Adam dat ouderdieren nooit zoveel zouden opeten, en dat het percentage misschien maar 0,5% was.

Vragen over het voer

Het voer dat gebruikt wordt is samengesteld door de Momotaro koifarm zelf. Het is onmogelijk om het koivoer naar Europa te krijgen, omdat de regels over de import van het voer bijzonder moeilijk zijn voor Europa, en dat meerdere ingrediënten niet toegelaten zijn. Als er al voer binnenkomt dat gelieerd wordt aan Momotaro, is het zeker en vast NIET het voer dat Momotaro zelf gebruikt op de koifarm.

Er wordt veel kleurvoer gebruikt, maar dat is weer gecontroleerd door de mensen die ervoor verantwoordelijk zijn. Ik mag het zien, ik mag het ruiken, maar daar wordt ik ook niet wijzer van. Ik zal eens vragen of ik de samenstelling niet krijg om het hier te produceren in overleg met Mike van Probites. Adam begreep wel niet waarom wij geen kleurvoer gebruikten.

Als laatste in het filmpje kan je zien dat hij ons een foto toont van zijn persoonlijke tosai die hij zelf gekocht heeft. Op de vraag wat hij hem betaald heeft, kreeg ik een antwoord, maar dat stukje heb ik uit de film gehaald. Ik weet echter wel de prijs van deze tosai.

Toen ik hem vertelde dat er veel mensen in Europa waren die dachten dat er verborgen geheimen aan de grondslag lagen, zoals de verdenking van het gebruik van verboden produkten, of geheimen die het daglicht niet konden zien, keek hij me verbaasd aan, en begreep hij niet dat Europeanen er zo over dachten.

In eer en geweten vertelde hij me dat er nooit iets speciaals in het water of het voer gedaan wordt en dat er zo weinig mogelijk behandelingen gedaan worden met produkten zoals KP of Chloramine T, maar we moesten wel goed begrijpen dat ze de zorg hadden over een groot aantal vissen die van eigenaars zijn, die verplaatst worden, dan weer in de mudpond gaan of weer naar binnen komen, zodat de verantwoordelijkheid niet alleen bijzonder hoog, maar de zorg ook bijzonder nauwkeurig moet gedaan worden.

Hij werd lichtjes boos dat ik zulke domme vragen stelde, maar nadat ik hem uitgelegd had hoe Europeanen denken beweerde hij hoog en bij laag dat alles gebaseerd is op kennis, ervaring en know how, de rest is bullshit.

Ik heb hem ook proberen uit te leggen hoe een prijs evolueert van aankoop naar verkoop, vertrekkende van de aankoopprijs tijdens een veiling, en toen trok hij toch wel eens grote ogen op van de prijs die te voorschijn kwam. Tja, ze betalen slechts 8% taks in plaats van 21% BTW, en dat maakt toch wel een bijzonder groot verschil.

De Azukari 2015

Buiten de koi die ik op de veiling gekocht heb, en als azukari, heb ik natuurlijk geprobeerd om de azukari te filmen die er momenteel verblijven van de veiling van verleden jaar. Dit werd momenteel niet toegestaan. Ze willen absoluut vermijden dat er iets gebeurd door de vissen telkens te storen, en ik denk dat we dit alleen maar moeten appreciëren. Ik heb een filmpje gemaakt van de verblijfplaats van deze koi, maar heb ze niet duidelijk op film kunnen zetten. Ik heb de koi wel gezien, maar dat is ook alles. Ze zullen in deze vijver verblijven tot eind december.

Laat ons dan ook hun stelling respecteren, en tevreden zijn met het filmpje van hun verblijfplaats. Het was pas enkele weken geleden dat we ze voor de laatste maal gefilmd hebben, en heel veel zal er op dit tijd niet veranderd zijn.

Op één van de foto's zie je het boekje met de foto's van de koi die als Azukari bewaard worden. Hier kan je alle informatie vinden over de koi, De boekhouding moet natuurlijk zeer efficient zijn.

Zo, ik heb alle vragen geprobeerd duidelijk op film te zetten, doe er je ding mee. Nog even het filmpje laten zien en dan zit er mijn taak weer op. Ik heb ook nog mooie informatie over het spawnen van de koi, maar dat is voor morgen.

Op dit ogenblik ben ik bijna de ganse dag online en kan je me makkelijk bereiken. Ik sta klaar om al je vragen te beantwoorden.

Meer afbeeldingen

Inside informatie: afbeelding 1
Inside informatie: afbeelding 2
Inside informatie: afbeelding 3
Inside informatie: afbeelding 4
Inside informatie: afbeelding 5

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Koi in Japan VERKOCHT SA-V18-10240