Is  het de goede keuze ?

Is het de goede keuze ?

Ik ben overgeschakeld dit jaar van dure nisai naar meer betaalbare tosai. Is dit verstandig ? De ene zegt van wel, de andere zegt van niet. Het probleem is dat ik nooit naar andere mensen luister en zo eigenwijs ben als de pest.

Of het een verstandige keuze is, is nog af te wachten en het voorjaar zal het moeten bewijzen of ik de goede keuze heb gemaakt. Van de 36 gekochte Dainichi tosai zijn er ondertussen toch al 11 van verkocht, wat toch wijst op een bepaalde aantrekkingskracht van deze tosai.

Ik ben trouwens ontzettend benieuwd naar de aankomst van deze tosai, die ik in de loop van deze maand verwacht.In het totaal zullen er toch een 60-tal tosai in de aanbieding komen van de 3 meest gerenomeerde kwekers van Japan, namelijk Sakai, Momotaro en Dainichi, wat wil je nog meer.

Ik heb me dit keer niet gefocused op de hoogste kwaliteit, maar op de nog betaalbare tosai die eigenlijk iedereen zou moeten kunnen kopen. Koi aangeboden op de veiling zijn altijd handpick en hebben een streepje voor op de boxen verkoop. Bovendien kan je versteld staan van de ontwikkeling. Het zal een harde school worden als het me tegenvalt, maar zoals reeds eerder gezegd, "niets doen is doodgaan," en daar ben ik nog niet aan toe.

Een van de redenen ook is dat er op dit moment weinig goede showa in het Zuiden te koop zijn. Dan heb je  af te rekenen met Sakai, maar dan wordt je geconfronteerd met superhoge prijzen. Dan heb je nog Ueno, maar de ervaring leert me dat deze tosai wel bijzonder mooi zijn, maar dikwijls beperkt in grootte. Kibi was een alternatief, maar die heeft dan weer het nadeel van zijn naam. Hij staat niet bekend als een gevestigde waarde, en dat heeft zijn nadelen, alhoewel ik persoonlijk zijn showa zeker op prijs kan stellen.

In ieder geval is het dit jaar wandelen over een dunne koord, en de toekomst zal moeten uitwijzen of ik een goede beslissing hebt gemaakt of niet. Wat ik ook wel van plan ben om te doen is een veiling te houden van de duurdere koi.

Er zwemmen nog bijzonder veel hoogwaardige koi in Arendonk, waarvan de verkoop twijfelachtig wordt. De reden is mij onbekend, maar als ik ze nu in een veilingsite steek aan 50% van de prijs, heb ik misschien nog kans dat er goed geboden wordt, alhoewel dat een discutabele onderneming is in onze contreien. Een uitgesproken gelegenheid voor sommigen, een hoop ellende voor mij om verlies te moeten incasseren, want daar heb ik een hekel aan.

Ik ben trouwens niet van plan om naar Japan te gaan in het voorjaar. Ik zit de ganse dag gekluisterd aan het scherm momenteel om al die online veilingen te volgen. Vandaag is het de laatste dag van de Dainichi veiling, maar ik denk dat ik ga passen. Dan begint de veiling van Momotaro begin volgende week, met wel bijzonder hoogwaardige kohaku, en na Momotaro komt Sakai fF weer aan bod. Wat moet ik in Japan nog gaan doen ?

Ik heb aan mijn collega gevraagd wat er nog te koop zou zijn bij Momotaro en kreeg volgend antwoord dat boekdelen spreekt: 'Er is 1 bak met nisai kujaku 2 a 300.000 handpick voor de beste vissen. Is het totaal niet waard en 1 bak met de éénkleurige handpick voor de beste daaruit 200.000 yen vind ik ook te duur. Meer is er niet te koop aan nisai."

En hier moet ik het dan mee doen. Om naar Japan te vliegen moet ik op dit ogenblik ongeveer 3000 euro per reis incalculeren, begin dit al maar eens terug te verdienen...bovendien is het reizen niet meer rechtstreeks en duurt de reis extra lang wat alles niet rooskleuriger maakt. Ik denk dat ik ga passen dit voorjaar !

 

10
4
28
5
10
8
5
0

Laat Een Reactie Achter

3 reacties

Eric

Je moet doen wat jezelf denkt dat goed is heb je altijd goed gedaan toch ? Succes met je keuze .


Wiechert

Luc ik denk niet dat het een verkeerde keuze is wat je gemaakt hebt.
Ik denk dat velen van deze tosai uitgroeien tot goede/ mooie vissen met een kans op enorme bodys 


Johan van Rijswijk

Luc de veiling van Dainichi waren Tosai van hoge kwaliteit maar je moest wel goed speuren naar de goede toekomst vissen. Het shiroji van Dainichi staat bekend om het wit als porselein wat de basis vormt van goed beni en sumi. Met wat geduld en goede korrels voer kunnen deze uitgroeien tot prachtige Showa. 
Heb helaas tot Maart nog geen ruimte maar heb 1 prachtig exemplaar voor mijn opgroei gescoord. 

Ben het met Luc eens dat het op dit moment onnodige kosten zijn om gezien het geringe live aanbod wat aanwezig is naar Japan te reizen. Gelukkig zijn er goede contacten in Japan voor het visuele oog.


inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml