Koihouden gaat niet altijd over rozen

Koihouden gaat niet altijd over rozen

Je moet karakter hebben om echte koikichi te worden, er zijn veel obstakels in het houden van koi, niet alleen wat betreft de koi, maar ook wat betreft de vijver. Het is een zware leerschool.

Ik zie klanten beginnen, en ik zie klanten eindigen met de koihobby. Niet iedereen houdt vol, want ze worden geconfronteerd met problemen die ze niet verwacht hadden. Het is soms al een hele kunst om je koi goed te houden, de parasietenplagen te overwinnen, laat staan de ergere dingen die kunnen gebeuren.

Je begint met een koi bestand maar je weet niet waar je eindigt. Het verlangen naar schoonheid is ondoorgrondelijk en kan oh zo veel emotie loskweken dat de drang naar mooiere koi onweerstaanbaar wordt. Het is een passie, het is een virus dat onvoorwaardelijk toeslaat in je hele huishouding.

Het is moeilijk uit te leggen, het is soms een emotionele rollercoaster die je zowel een boost van plezier kan geven, maar ook een stortvloed aan tranen. Het zijn slechts de sterksten die overwinnen en de drang naar schoonheid haalt niet altijd de bovenhand. 

Zelfs na 20 jaar koihouden en 15 jaar koi verkoop kan ik nog altijd ten volle genieten van koi en verdrink ik nog altijd in de emotie van het geluk en het gevoel bij het ontdekken van nieuwe bewonderenswaardige koi. Misschien is dat ook de drijfveer van mijn ambitie om te blijven presteren in deze harde wereld.

Er zijn echter ook keerzijden zoals ik reeds gezegd heb, en dat heeft niet altijd met koi te maken. Ook het huis van je koi is soms onderhevig aan problemen. Je moet een vijver goed doordacht hebben. het moet geen kunstwerk van technologie zijn, maar het moet wel een doordacht systeem van vijveren voor je koi op een verantwoorde manier ondersteunen.

Ik kan het soms ruw uitleggen, maar het is niet anders dan de waarheid. Een vijver is een groot toilet als je het objectief bekijkt, en bij het niet goed aanleggen van je filteringsysteem kunnen er grote problemen opduiken die je liever niet hebt.

Vijverbouwers hebben dan ook een verantwoordelijke taak, en mensen die zelf een vijver aanleggen hebben hulp nodig van mensen met kennis en ervaring. Zelf zijn mijn vijvers gebouwd op het klassieke, zeg maar ouderwetse systeem, maar daarom zijn ze niet minder...integendeel.

Hier gaat het echter niet over, het gaat over deze vijver van Theo. Zijn passie is uitgegroeid tot het echte koikichi niveau, maar zijn vijver was een tijdbom. Ik zeg dikwijls tegen klanten dat ik  absoluut niets heb tegen een plantenfilter, als deze maar verstandig is opgebouwd op een maniet dat de wortels van de planten vrij in een bed van stromend water ingebed zijn, net zoals bijvoorbeeld de vijver van Polleke die ik toevallig gisteren nog in het nieuws heb gezet. Deze plantenweelde wordt trouwens ieder jaar gereinigd en perfect onderhouden.

Planten in lava of andere substantie zijn levensgevaarlijk. Het kan jaren goed gaan, maar het kan ook toeslaan als een tijdbom. De opgehoopte resten van vuil en alle ongewenste afval eisen soms hun tol en de pathogene bacteriën kunnen soms ongenadig toeslaan. Mijn raad is dan ook altijd, bezint vooraleer ge begint, en als je een plantendeel wil toevoegen,prima, maar dan wel op een verstandige manier. Nu weet ik dat mensen toch niet altijd luisteren naar goede raad, maar het is mijn plicht om ze daarop te wijzen.

Bij Theo echter was het niet alleen het plantengedeelte, maar vooral de gebrekkige aanleg van de filterinstallatie die alle wensen te over liet. Het vuil kan niet op een degelijke manier verwijderd worden. Zelf poets ik alle filters om de 2 dagen grondig, en ook hier werd het onderhoud goed gedaan, maar het was niet mogelijk om de vuilophoping tegen te gaan. Ik zal hier echter niet verder over uitweiden, want dat heeft geen enkel nut.

Je hebt dan 2 mogelijkheden ! Je stopt met de koihobby of je neemt een zware beslissing om de volledige vijver om te bouwen met hulp van ons, en dan vooral van Ben. Het is een zware  operatie die niet eenvoudig was. De foto's laten zien hoe dit beulenwerk nodig was om tot een resultaat te komen dat door ons werd uitgedokterd en een optimale transformatie van de vijver moet bewerkstelligen. Containers beton en afval werden ingeladen, ik krijg medelijden als ik ernaar kijk.

Zover zijn we al. Ondertussen werd een nieuwe filterlijn besteld bij Geert van DSG filters, dat binnen enkele weken klaar zal zijn. Gebouwd op maat, met onze insteek zou dit een normaal functionerende vijver moeten worden, en zullen zijn koi in alle gezondheid verder kunnen zwemmen.

Het was een zwaar labeur, dat kan je herkennen aan de talrijke foto's. De vijver is nu klaar om voorzien te worden van polyester, en nadien zal de filterkamer worden aangesloten. Hopelijk zal eind september alles weer functioneel werken. 

Wij wensen Theo in ieder geval veel succes, en steek hem ook een hart onder de riem door een kleine reactie neer te pennen. Het duurt niet langer dan 1 minuut van je tijd en het doet zoveel met de mens, je wil het niet weten.

 

Meer afbeeldingen

Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 1
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 2
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 3
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 4
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 5
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 6
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 7
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 8
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 9
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 10
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 11
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 12
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 13
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 14
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 15
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 16

Laat Een Reactie Achter

25 reacties

rudy

Hè Theo,knap en prachtig werk geleverd!Nu de afwerking en de filter nog en dan kan je terug genieten van al je mooie koi\'s Top makker.


Jurriaan

Dat is een hele klus. Veel succes met de laatste loodjes! Dat gaat vast goed komen.


petra

Namens Theo: Bedankt voor jullie leuke reacties dit doet me goed. Deze verbouwing was zwaarder dan ik had verwacht,ik heb er heel wat uren aan tijd aangewerkt gelukkig wel hele goede hulp gekregen waar ik zeer dankbaar voor ben met name;Ben -Fred en aan mijn 2 zonen Rob en Rick. Gelukkig is het zware werk nu achter de rug. Bij deze wil ik ook heel graag Luc bedanken voor het opvangen van de vissen. Ik hou jullie nog wel op de hoogte van verdere ontwikkeling van de vijver. Mvg.Theo


Kristof_d

Hopelijk kan je snel weer genieten naast de vernieuwde vijver. Zelf ben ik ook nog bezig met de bouw van mijn vijver. Het zijn inderdaad soms zware dagen maar als je dan achteraf kan genieten is het dat toch meer dan waard.


KONDHO

Na regen komt zonneschijn, en soms ook omgekeerd. Zweet en tranen, zal snel gevuld zijn met dit weer. Die manne gaan weten wat zwaar werk is, ziet er zeker goed uit, veel succes. 


The Untouchable

Huiveringwekkende beelden, als je het mij vraagt. Alleen al door er naar te kijken krijg ik pijn in mijn handen, armen en rug. Bij de bouwheer Theo, die van geen kleintje vervaart is, is dat klaarblijkelijk niet het geval. Voor zo\'n project moet je de nodige \'guds\' hebben, en dat heeft hij duidelijk wel, waarvoor mijn proficiat. Het genieten van de nieuwe vijver achteraf zal des te intenser en bevredigender zijn. Sterk werk Theo! 


Matthijs

Supergoed bezig Theo! Wat een klus, top dat je deze keuze maakt... straks weer genieten is het devies!


Robby Borgmans

😕😡 wat is nu het probleem - dit zijn toch mooie icoontjes.

interkoi

verschrikkelijke emoji....


Polleke

Pff amai wat een hoop beton dat daar weg moet , ik wens jullie veel werkplezier en daarna zal het idd des te meer genieten zijn . Ook veel geluk met de afwerking en opstart van het nieuwe vijversysteem .En Theo ik hoop dat het je allemaal meezit want jij bent een toffe gast .Met Ben aan het roer ben ik daar ook niet bang voor .Grtjs van de Polle 


wim.v

 Het probleem is dat er een overvloed aan filtersystemen is dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Als beginnende hobbyist weet je het niet meer. De ene zegt je moet het zo doen terwijl de andere dat volledig afkeurt en zegt dat je het op die manier moet doen. Als je naar een koi show gaat zie je genoeg, tientallen stands met filterverdelers die zeggen dat zij het beste hebben. Ook ik had een plantenfilter maar toen ik de verhalen van Luc en Ben hoorde wat dat kan veroorzaken heb ik naar hun goede raad geluisterd en deze direct weggedaan. Ook ik stond met de tranen in mijn ogen want dat heeft allemaal veel geld gekost en nu moet je het weer opnieuw doen. Maar als die verbouwing voorbij is dan is het alleen nog genieten. De moed erin houden Theo, komt allemaal goed.


Wim DW

Een reactie aan de schrijver - je hebt het weer mooi verwoord 

The Untouchable

Volkomen mee eens, en ik vind dat nog zacht uitgedrukt Wim. Heel mooi, aangenaam en vlot leesbaar nieuwsitem, zoveel is zeker. Waar heeft hij dat schrijverstalent toch gehaald, dat vraag ik mij soms af. Waarschijnlijk in zijn jonge jaren bij de paters van het Damiaaninstituut in Aarschot (we spreken van de jaren zestig), waar hij naar verluidt een rebelse \'outlaw\' was en geregeld een pak slaag kreeg. Zou dit zijn zoete weerwraak zijn?

Wim DW

@The Untouchable die verhalen van de paters van Damiaan ..... zou het niet kunnen dat hij nog zich af en toe terug in \"flower power omgeving\" terugtrekt en daar zijn inspiratie haalt om alles zo mooi te verwoorden of in de bloemen te zetten .....


Wim DW

Theo, wanneer je binnenkort langs het water kan genieten van je koi, zijn al deze dagen vergeten - en de koi zullen blaken van gezondheid.  ik zie nog geen eindfoto\'s maar bij deze toch proficiat....


rob

Ziet er goed uit theo wordt weer een mooie bak . Maar bel de volgende keer even had je graag komen helpen 😉

interkoi

oei theo, dat is een gemiste kans, want Rob is een dankbare kracht. Alleen vergeet  ie af en toe wel iets denk ik....

rob

@interkoi Wat vergeet ik dan ?😅


Jack

Theo, goed bezig. Gewoon full pull .Genieten is straks des te groter!


Peterken

Amai Theo. Wat een afbraak werken... Maar de laatste foto\'s van je nieuwe vijver zien er prachtig uit.Ik ben zeker dat het allemaal wel zeer goed gaat lukken! Je zal later nog goed kunnen genieten in een oase van rust! Maar..... ik mis 1 ding ... ik zie je bak bier niet? Heb je dan geen dorst na al dat hard werken? haha lol!

Wim DW

je kan hieruit twee dingen concluderen : of ze hebben niet hard gewerkt of ze hadden geen dorst

The Untouchable

@Wim DW Of Peterken had grote dorst en dacht alleen maar aan een bak bier toen hij dit schreef. Ik denk dat dit nog het meest waarschijnlijke is. 


Smetje

Ik ben ter plaatse geweest voor de opmetingen voor het filter en toen moesten ze nog gaan beginnen aan het zware labeur. Hoedje af voor Theo dat hij dit huzarenstukje wil uitvoeren, ik denk dat er vele de handdoek in de ring zouden gooien wetende wat er te doen staat waar Theo nu tegen aan kijkt. Courage Theo, het genieten zal nadien nog zo groot zijn. 


interkoi

Theo, binnen enkele weken is het gebeul voorbij. Zelfs nu is het ergste al gebeurd. Kop op, tijd heelt alle wonden. Je gaat ontzettend veel plezier beleven aan deze vernieuwde vijver en ik hoop dat je bestand zal uitgroeien tot een populatie van winnaars.


Johan D

Pff, je moet er maar moed voor hebben ! Maar als alles achter de rug is kan je genieten van je vissen . Plantenfilters, zwijg me ervan .... Als je dan toch wil filteren via planten , leg ze dan op eilandjes . Succes Theo


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: open van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi Evolutie

Showa 2003038

Archief Showa 2003038