Koihouden gaat niet altijd over rozen

Koihouden gaat niet altijd over rozen

Je moet karakter hebben om echte koikichi te worden, er zijn veel obstakels in het houden van koi, niet alleen wat betreft de koi, maar ook wat betreft de vijver. Het is een zware leerschool.

Ik zie klanten beginnen, en ik zie klanten eindigen met de koihobby. Niet iedereen houdt vol, want ze worden geconfronteerd met problemen die ze niet verwacht hadden. Het is soms al een hele kunst om je koi goed te houden, de parasietenplagen te overwinnen, laat staan de ergere dingen die kunnen gebeuren.

Je begint met een koi bestand maar je weet niet waar je eindigt. Het verlangen naar schoonheid is ondoorgrondelijk en kan oh zo veel emotie loskweken dat de drang naar mooiere koi onweerstaanbaar wordt. Het is een passie, het is een virus dat onvoorwaardelijk toeslaat in je hele huishouding.

Het is moeilijk uit te leggen, het is soms een emotionele rollercoaster die je zowel een boost van plezier kan geven, maar ook een stortvloed aan tranen. Het zijn slechts de sterksten die overwinnen en de drang naar schoonheid haalt niet altijd de bovenhand. 

Zelfs na 20 jaar koihouden en 15 jaar koi verkoop kan ik nog altijd ten volle genieten van koi en verdrink ik nog altijd in de emotie van het geluk en het gevoel bij het ontdekken van nieuwe bewonderenswaardige koi. Misschien is dat ook de drijfveer van mijn ambitie om te blijven presteren in deze harde wereld.

Er zijn echter ook keerzijden zoals ik reeds gezegd heb, en dat heeft niet altijd met koi te maken. Ook het huis van je koi is soms onderhevig aan problemen. Je moet een vijver goed doordacht hebben. het moet geen kunstwerk van technologie zijn, maar het moet wel een doordacht systeem van vijveren voor je koi op een verantwoorde manier ondersteunen.

Ik kan het soms ruw uitleggen, maar het is niet anders dan de waarheid. Een vijver is een groot toilet als je het objectief bekijkt, en bij het niet goed aanleggen van je filteringsysteem kunnen er grote problemen opduiken die je liever niet hebt.

Vijverbouwers hebben dan ook een verantwoordelijke taak, en mensen die zelf een vijver aanleggen hebben hulp nodig van mensen met kennis en ervaring. Zelf zijn mijn vijvers gebouwd op het klassieke, zeg maar ouderwetse systeem, maar daarom zijn ze niet minder...integendeel.

Hier gaat het echter niet over, het gaat over deze vijver van Theo. Zijn passie is uitgegroeid tot het echte koikichi niveau, maar zijn vijver was een tijdbom. Ik zeg dikwijls tegen klanten dat ik  absoluut niets heb tegen een plantenfilter, als deze maar verstandig is opgebouwd op een maniet dat de wortels van de planten vrij in een bed van stromend water ingebed zijn, net zoals bijvoorbeeld de vijver van Polleke die ik toevallig gisteren nog in het nieuws heb gezet. Deze plantenweelde wordt trouwens ieder jaar gereinigd en perfect onderhouden.

Planten in lava of andere substantie zijn levensgevaarlijk. Het kan jaren goed gaan, maar het kan ook toeslaan als een tijdbom. De opgehoopte resten van vuil en alle ongewenste afval eisen soms hun tol en de pathogene bacteriën kunnen soms ongenadig toeslaan. Mijn raad is dan ook altijd, bezint vooraleer ge begint, en als je een plantendeel wil toevoegen,prima, maar dan wel op een verstandige manier. Nu weet ik dat mensen toch niet altijd luisteren naar goede raad, maar het is mijn plicht om ze daarop te wijzen.

Bij Theo echter was het niet alleen het plantengedeelte, maar vooral de gebrekkige aanleg van de filterinstallatie die alle wensen te over liet. Het vuil kan niet op een degelijke manier verwijderd worden. Zelf poets ik alle filters om de 2 dagen grondig, en ook hier werd het onderhoud goed gedaan, maar het was niet mogelijk om de vuilophoping tegen te gaan. Ik zal hier echter niet verder over uitweiden, want dat heeft geen enkel nut.

Je hebt dan 2 mogelijkheden ! Je stopt met de koihobby of je neemt een zware beslissing om de volledige vijver om te bouwen met hulp van ons, en dan vooral van Ben. Het is een zware  operatie die niet eenvoudig was. De foto's laten zien hoe dit beulenwerk nodig was om tot een resultaat te komen dat door ons werd uitgedokterd en een optimale transformatie van de vijver moet bewerkstelligen. Containers beton en afval werden ingeladen, ik krijg medelijden als ik ernaar kijk.

Zover zijn we al. Ondertussen werd een nieuwe filterlijn besteld bij Geert van DSG filters, dat binnen enkele weken klaar zal zijn. Gebouwd op maat, met onze insteek zou dit een normaal functionerende vijver moeten worden, en zullen zijn koi in alle gezondheid verder kunnen zwemmen.

Het was een zwaar labeur, dat kan je herkennen aan de talrijke foto's. De vijver is nu klaar om voorzien te worden van polyester, en nadien zal de filterkamer worden aangesloten. Hopelijk zal eind september alles weer functioneel werken. 

Wij wensen Theo in ieder geval veel succes, en steek hem ook een hart onder de riem door een kleine reactie neer te pennen. Het duurt niet langer dan 1 minuut van je tijd en het doet zoveel met de mens, je wil het niet weten.

 

Meer afbeeldingen

Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 1
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 2
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 3
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 4
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 5
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 6
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 7
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 8
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 9
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 10
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 11
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 12
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 13
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 14
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 15
Koihouden gaat niet altijd over rozen: afbeelding 16

Laat Een Reactie Achter

25 reacties

rudy

555


Jurriaan

555


petra

555


Kristof_d

555


KONDHO

555


The Untouchable

555


Matthijs

555


Robby Borgmans

555

interkoi

555


Polleke

555


wim.v

555


Wim DW

555

The Untouchable

555

Wim DW

@The Untouchable 555


Wim DW

555


rob

555

interkoi

555

rob

@interkoi 555


Jack

555


Peterken

555

Wim DW

555

The Untouchable

@Wim DW 555


Smetje

555


interkoi

555


Johan D

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml