Leven in de brouwerij

Leven in de brouwerij

Na dit geweldig weekend voel je dat er weer leven in de brouwerij komt. Of er nu volk komt of niet, we houden de moed erin en zorgen dat er nieuws op de plank komt, goedschiks of kwaadschiks, de strijd tegen de verveling gaat verder.

De eerste koi gingen naar huis. Stel je voor, het is februari, de zon schijnt, het is 18° en de eerste koi vertrekken naar hun nieuwe verblijfplaats. Niet de minste hoor, en neen, ze komen niet zomaar in een koude vijver terecht, maar ze zijn met hun gat in de boter gevallen. Hun thuis is een aards paradijs.

Het zijn dan ook koikichi met een begeestering die zelden te evenaren is. De eerste is een droom van een yondan ginrin kohaku van de meesterkweker van ginrin kohaku, namelijk Momotaro ! Bloed en bloedmooi vind ik ze, en het ontkracht het voorgekauwde gezegde van "ik hou niet van ginrin !" Ik krijg er de stuipen van als ik dat gezegde hoor. Hoe kan je nu schoonheid niet graag zien.

Ik heb trouwens al een vervanger gekozen voor dit prachtexemplaar, want ik wil ze graag in mijn bestand houden. Niet veel, maar enkele en het blijven blikvangers eerste klas. Het is ook een fantasierijke meerstaps ginrin kohaku, Nog klein, maar bijzonder gewild op de veiling en daardoor bijzonder prijzig. De Aziaten kunnen de ginrin wel pruimen, daar mag je zeker van zijn.

De 2de koi die zijn weg naar huis vond is een machtig beest. Door velen met verbazing bewondert tijdens de bezoeken, en wij begrijpen waarom! Kohaku KO-V18-12137 werd zoals je kan afleiden  uit het codenummer aangekocht op december 2018 als nisai. 

Ze was toen nisai en 58 cm maar 2 jaar later en een extra verblijf als azukari in Japan is ze uitgegroeid naar 86 cm, de natte droom van iedere koikichi. Ik heb het eens een beetje nageteld en als je het aantal maanden dat ze langer in Japan is verbleven, namelijk 27 maanden, en je deelt het aantal centimeter dat ze extra gepakt heeft, namelijk 28 cm, dan kom je op een groeicurve uit van 1 cm per maand. Als je dan begrijpt dat de koi het meeste groeien van tosai naar nisai, dan ben je toch verbaasd over dit resultaat.

Dit kom je ook niet iedere keer tegen. Ze is nu 42 maanden, een beer van een jumbo koi en ze is eigenlijk nog maar een volwassen wordende tiener. Er zal nog groei inzitten en wie weet welke lengte ze nog zal maken ! Hier is in ieder geval 95 cm in zicht, en geloof me, dat is zelfs in Japan al een zeldzaamheid. Iedereen denkt dat iedere koi 95 cm wordt, maar hier van je bot hoor ! De meesten houden het dikwijls gezien bij 70-75 cm, wat men ook maar beweert. 80 cm is een ijdel doel, en bereikbaar voor sommigen.

De eerste stappen naar het ophalen van koi is gezet ! Het afscheid werd opgefrist met een fles heerlijke champagne als nagerecht, niet als appetizer, waarvoor uiteraard dank. Laat ons nu op het elan verdergaan, hopen dat het weer de goede richting uitgaat zodat we zorgeloos aan een gezond en plezierig koijaar kunnen beginnen.

Na een moeilijke start van de tosai, hebben er ondertussen toch 9 van de 24 tosai hun plaats gevonden. Dat is ongeveer één derde van de gepresenteerde aankopen. Normaal verkoop ik twee derde van mijn aankopen, dus er is zeker een bepaalde kentering. Ik begrijp ook de problematiek, want deze kleine tosai zijn iets moeilijker te plaatsen, en hebben nog een hele weg af te leggen.

De kwekers houden hun rangen gesloten en bieden naast de veilingen bijna geen tosai meer aan, tenminste niet bij de kwekers waar ik vooral aankoop. Daardoor is de aankoop stimulans ook veel groter en zijn de prijzen ook veel hoger. Een rare gedachtensprong, maar ze halen alles uit de kast om zo hoog mogelijke prijzen voor hun koi te behalen.

Door het niet aanbieden van tosai naast de veiling is de gretigheid tot kopen hoger, want de honger moet gestild worden. Daardoor wordt er flink geboden en wij zijn de stommerikkend die moeten volgen. we moeten nu meer betalen dan wanneer we gaan handpicken in het voorjaar.

Slim gezien ? Tja, we mogen ze niets kwalijk nemen. Ook zij kampen net zoals wij met een moeilijke periode, en wij zouden hetzelfde doen als hen veronderstel ik. Buiten interkoi, want ik heb mijn verkoopprijzen lager gehouden dan wat ik normaal zou rekenen. En ja, ik weet het, het is niemand die dit geloofd ! 

 

Laat Een Reactie Achter

2 reacties

Matthijs

Pwoah... die maruten... Dat is metermateriaal als alles op z'n plaats valt!
De Ginrin zal een blikvanger zijn, ook wel eentje van een kaliber die je maar heel weinig zit! Chapeau aan de nieuwe eigenaar van beide koi!


Wim DW

proficiat aan de eigenaars - hebben zichtbaar een neus voor kwaliteit - bedankt voor de filmpjes Luc !


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74