Licht in de duisternis

Licht in de duisternis

Morgen is het 1 februari, de tijd gaat snel. Er komt beweging in de koiwereld, er worden weer aanvragen over en weer gestuurd, er worden gelukkig weer wat koi verkocht, komt er een einde aan de donkere tunnel ? Laat het ons hopen !

Normaal zijn de wintermaanden bij ons de betere maanden. Dit jaar is het pinneke dun, maar er is verandering op komst, ik voel het in mijn botten. Gisteren werden er een groot aantal koi gebowld en er was weer een gevoel van blijdschap bij het bekijken van de koi.

We zouden en moesten wel vijver 5 controleren. Ik had opgemerkt dat de koi minder eetlustig waren, wat een belletje doet rinkelen en daarom dat we een deel van de koi eventjes met het sleepnet naar boven moesten halen.

Verleden week nog alles in orde, deze week witte stip met de gevolgen vandien. Niet zo moeilijk te behandelen, maar wel dringend nodig. We hebben uiteraard wat filmpjes gemaakt, maar zoals je kan zien is er een beetje slijmafscheiding te bemerken. Normaal is dat volgende week opgelost, maar nu is het even vervelend.

Het was berekoud gisteren en als je even in het water dat 18° is hebt gezeten met je handen en je moet dan filmen, dan is het niet eenvoudig. Snel waren je vingers verstijfd van de kou en was het al een kunst om het knopje van de camera op te zetten. 

Het blijft een prachtig gezicht als  je de jumbo in het net bovenhaalt.

Natuurlijk niet voor de koi, het is ook niet gewenst, maar wel noodzakelijk. Het blijft een hele opgave om de koi in topconditie te houden als ze pas uit Japan zijn toegekomen. De eerste winter moet verstandig overbrugd worden, en dat schept een hele hoop kopzorgen.

Bovendien moesten we een aantal koi bowlen voor potentiële klanten die erom gevraagd hadden, en dat komt nu eventjes op de eerste plaats. Niet dat we het niet graag doen, integendeel...en het kan zo enorm veel plezier verschaffen !

Maar laat ons met de filmpjes beginnen. De eerste die aan de beurt kwam was de maruten ai koromo van Momotaro. Let niet op de slijmplekjes die zullen volgende week verdwenen zijn. Ik heb zelf een zwak voor ai koromo, en als ik een goed exemplaar zie dat me bevalt zal ik altijd proberen deze aan te kopen. Deze 60-62 cm nisai werd na presentatie aan de klant ook verkocht samen met de heerlijke sanke van Momotaro, maar die zit in de wintervijver, dus geen recent filmpje !

Het begin is gemaakt, we zijn weer gestart in 2021. Nu verwacht ik niet dat de verkoop zo geweldig zal zijn dit jaar, we hebben ons min of meer al wat voorbereid. Ik zal in ieder geval alles uit de kast halen om punten te scoren, want ik laat me niet graag kisten. 

Er zitten een groot aantal goede kohaku in vijver 5, waarvan er nog een groot deel in de verkoop zitten. Iemand vroeg om kohaku 2010004 te bowlen. Een yondan kohaku van 58 cm momenteel. Een groei toch nog van 2 cm tijdens de winter, dat belooft. Zwaar gebouwd, let ook hier niet op de slijmafzetting.

Dit wordt een zware uitvoering van een kohaku denk ik. Redelijk grote odome, maar dat kan ik wel pruimen, dat zijn showtechnische benaderingen waar ik absoluut geen rekening mee hou. Ik let liever op de algemene uitstraling en die is er wel degelijk. het patroon dat bijna godan is in plaats van yondan is gewild; Het shiroji is zeker goed en het beni is sterk en egaal van voor naar achter. Laat ons hopen dat we een verkoop kunnen realiseren.

Vergelijkbaar en nog iets groter is deze 59 cm grote kohaku met een bijzonder aangenaam stappenpatroon. Deze kohaku is verkocht, maar de klant woont in het zuiden van Frankrijk en kan de koi niet komen ophalen momenteel wegens de lockdown, anders was ze al vertrokken. Dat zullen ook de problemen zijn die eraan gaan komen natuurlijk...het niet kunnen komen ophalen van koi ! Deze kohaku was 55 bij aankoop, dus flink gedaan zou ik zeggen !

Ook uit vijver 5 deze kohaku van de veiling. Wat een groeikanon is me dat ! Van 57 cm bij aankoop op de veiling in oktober naar 62,5 cm nu in januari. Dat is niet te verwaarlozen, en onderschat de kwaliteit niet. Dit zijn de koi van de toekomst !

Genoeg koi gebowld uit de buitenvijver, en het wordt ook te koud, laat ons vlug naar binnen gaan. Dan is het tijd voor de koi van Ben. Niet normaal deze kohaku van Matsue, wat een monster in wording. Amper 2,5 jaar of 29 maanden en nu al 75 cm met een body die er niet om liegt. Je zult zeggen dat het beni de groei niet zou kunnen volgen, maar dan heb je het hier bij het verkeerde eind. Het beni ziet er voortreffelijk uit, en als de koi haar grootste groei beëindigt heeft zal het beni nog bijtrekken en dieper en dieper gaan worden. Vergeef ze het rode oogje, kijk vooral naar de algemene uitstraling, een pracht van een verschijning. Deze kohaku krijgt van mij een 12 op 10. (Ben had zelf ook een filmpje gemaakt)

Wat heb ik nog in de pen ? Oh ja, deze kohaku van Sakai FF. Veel woorden zijn niet nodig om deze koi te presenteren en te omschrijven. Wie de kwalitet van deze kohaku niet ziet, moet duiven gaan houden. Ik ga er dan ook geen woorden aan verspillen en jullie laten genieten van dit prachtexemplaar.

Een kohaku waar ik me niet over uitlaat ! Een kohaku van Sakai Co....Leggen jullie het maar uit ! (Kristof had ook een filmpje gemaakt)

Ik heb echter nog het één en ander op de rit. Johan wou graag zijn goudvis zien. Die zitten echter buiten op 14° momenteel en dat zijn grote koi, die bowl ik niet zo graag. Ze zijn ook helemaal in orde, dus heb ik een kort overzichtsfilmpje gemaakt.Hopelijk is Johan daar ook mee tevreden. Let op het 86 cm grote exemplaar. Wie wil dit niet in zijn vijver !

Tijd voor de kleintjes heb ik ook gemaakt. Voor Rudy bowlde ik zijn 2 sanke, klein en fijn, maar zeker bijzonder mooi ! De derde in de bowl is nog niet verkocht ! Liefhebbers van tosai met toekomst, meld je aan ! Het is zeker de moeite om deze aan te kopen.

Als laatste aan de beurt is de meetwedstrijd tussen België en Duitsland van de Mango serie. Michael zond me een bericht dat zijn mango tussen de 25 en 29 cm zijn. Dat is al flink, en ik zag dat onze mango ook flink aan het groeien waren. Je kon het op het zicht zien. Waarom dan niet even een schepje mango gepakt, gebowld en gemeten ?

Het worden forse visjes, dat kan je zo al zien in het filmpje. De maatvoering was ook goed, en na bevestiging van Ben of hij niet gelogen heeft bij het meten, bleken ze tussen de 25 en 28 cm te zijn. Of we de grootste hadden kan ik niet bevestigen, maar ik ben er mee tevreden.

We hoeven niet de grootste te hebben, als ze er maar goed uitzien. Bovendien kwamen de kleurnuances nu ook beter tot uiting. Leuke ontwikkeling, ik begin er waarempel nog plezier in te krijgen. Met een voerregime van bijna 1 kg per dag zal het wel lukken denk ik, de freetzakken. Dat is bijna 120 kg tijdens hun verblijf in Arendonk, dat kan tellen !

Zo, ik heb mijn best gedaan om animo te brengen in onze koihobby, nu is het ook aan u om mee te genieten. Laat je niet kisten door corona....en als je dit een interessant nieuwsitem vind, laat het me dan weten ! Schrijf het in de reacties. Vind je het niet interessant, dan mag je het ook zeggen ! (wel je naarm vermelden :) !)

 

Laat Een Reactie Achter

36 reacties

Matthijs

555


Johan d

555

interkoi

555


Rudy

555

interkoi

555


David

555

interkoi

555


willy

555

interkoi

555


Pierre

555

interkoi

555


Johan

555

interkoi

555


Pieter

555

interkoi

555


Wim DW

555

interkoi

555


Jack

555

interkoi

555


Sjakie

555

interkoi

555


Jordi

555

interkoi

555


Dick

555

interkoi

555


William

555

interkoi

555


wiechert

555


wiechert

555

interkoi

555


Polleke

555

interkoi

555


Ben Brons

555

interkoi

555


Roy

555

interkoi

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml