Mijn derde bezoek aan Momotaro

Mijn derde bezoek aan Momotaro

Ik ben inmiddels alweer enige tijd terug in Nederland maar ook afgelopen zomer ben ik wederom afgereisd naar Okayama.

Door alle problemen met mijn vijvers en de hoge kosten die daarbij gemaakt moesten worden had ik niet verwacht dat een reis naar Japan er nog in zou zitten. Toen Daisuke mij vroeg of ik ook dit jaar weer aanwezig zou zijn heb ik hem de situatie uitgelegd.

Hij stond er echter op dat ik moest komen en uiteindelijk is het met zijn steun toch nog mogelijk geworden. Ik verbleef deze zomer wel maar 3 weken op de farm in plaats van 5/6 weken, maar ik heb toch nog een aantal leuke en interessante momenten kunnen vastleggen die ik met jullie wil delen.

In dit item wil ik het hebben over een onderwerp wat zeer relevant is voor de laatste veilingen, namelijk de nieuwe ouderdieren. Voor diegenen die de veiling Koi hebben bekeken op de website van Momotaro viel het misschien op dat er een stuk minder vissen tussen zaten die afkomstig zijn van de vertrouwde bekende ouderdieren zoals Lion Queen, Black Dragon, Red Tiger etc.

Voor een deel komt dit omdat ik vermoed dat zeker van Lion Queen en Black Dragon de nakomelingen op de eerstvolgende veiling aangeboden zullen worden. Echter komt dit voor een ander deel ook doordat deze generatie Koi inmiddels oud begint te worden en niet alle oyagoi zijn nog onder ons. Hierdoor wordt het dus tijd voor de nieuwe generatie.

Het resultaat van de oyagoi waaruit Lion Queen, Red Tiger, Senshin, Black Dragon, White Dragon, Big Lion, White Tiger, Mao, Manju, Milo en J-Diamond uit zijn gekomen is natuurlijk niet te evenaren. Dit moet wel de meest succesvolle kweek combinatie aller tijden zijn.

Voordat je met de nakomelingen van de opgenoemde een stabiele kwaliteit kan produceren zijn er natuurlijk ook weer enige jaren verstreken. Ik vind het nu dan ook een zeer spannende tijd bij Momotaro. Ze hebben alle ingrediënten in huis om hele speciale vissen te produceren, maar de nieuwe oyagoi moeten zich natuurlijk nog wel bewijzen.

Onder de ouderdieren van de laatste veiling zijn drie vrouwelijke nakomelingen van Lion Queen te vinden. Voor dit jaar is voor de showa kweek volgens Daisuke de kruising tussen nakomelingen van Lion Queen en Black Dragon het belangrijkste. Ik weet niet zeker of de oyagoi van de veiling dan ook gekruist zijn met mannetjes van Black Dragon, maar de kans is groot.

Jullie denken natuurlijk wat ik ook meteen dacht: maar dat is toch inteelt?! Het is inderdaad inteelt maar hier wordt vaker gebruik van gemaakt bij de kwekers. Dit zou ver genoeg van elkaar af moeten zijn en gezien het aantal gezonde nisai met normale bodies die aangeboden worden op de veiling is deze kruising niet zo’n probleem.

Maar waarom worden nou juist de nakomelingen van Lion Queen met die van Black Dragon gekruist? Het antwoord op deze vraag heb ik met mijn eigen beredenering geformuleerd, maar ik ben er vrij zeker van dat dit klopt.

Van alle kweken met de High-class oyagoi zijn de nakomelingen van Black Dragon en Lion Queen het allerbeste. Black Dragon produceert de mooiste Showa maar de nakomelingen van Lion Queen hebben de meeste groeipotentie en een indrukwekkende bouw.

Deze twee ouderdieren zijn zusters van elkaar en kan je dus niet zomaar met elkaar kruisen. De bloedlijn van Lion Queen is altijd puur gehouden. Black Dragon is echter altijd gekruist met Dainichi mannetjes. Omdat de mannetjes die gebruikt zijn zo verschillend zijn kunnen de nakomelingen met elkaar gekruist worden.Het resultaat zal dan hopelijk het beste van beide ouderdieren waardoor schoonheid dus met groei en body gecombineerd wordt.

Ook op het gebied van sanke kweek viel het mij dit jaar op dat er wat veranderd was in de strategie dit jaar. In de voorgaande jaren zag ik vrijwel altijd een female met meestal 2 en soms 1 male. Nu werd er veel meer gebruik gemaakt van een grotere groep ouderdieren bij elkaar.

Er werden twee females met twee of zelfs 4 males bij elkaar geplaatst. Sakai Fish Farm en Momotaro hebben wat moeite de laatste jaren met het verkrijgen van goede patronen op Kohaku. Beide kwekers hebben elkaars bloedlijn veel gebruikt door de jaren heen.

Eens in de zoveel tijd heeft een bloedlijn weer enige vernieuwing nodig om het resultaat goed te houden. Voor Sakai en Momotaro is dit zeer lastig omdat er voor hun niet veel andere kwekers zijn waar zij ouderdieren kunnen kopen. Momotaro zal altijd de enorme groei hoog willen houden, en er zijn bijna geen kwekers die qua groei in de buurt komen van Momotaro.

Om de Kohaku’s weer te verbeteren wordt een groot deel van de Kohaku females gekruist met sanke mannetjes. Dit verbeterde de patronen enorm van de Kohaku’s uit deze kweken. Ik vroeg aan Daisuke of deze Kohaku’s meer last van shimi’s hadden dan normaal, maar volgens hem was dat niet het geval.

Hopelijk kan ik volgende zomer weer in Japan zijn om te kijken hoe vooral de nieuwe Showa’s zich ontwikkelen. Ook het aanbod van de volgende veiling kan weer erg interessant zijn en ik ben zeer benieuwd of er weer nieuwe oyagoi zullen opduiken.

Dit was het weer voor dit item, tot de volgende keer!

Toon Versteegen

Ter aanvulling

De ouderdieren van de showa op de onlangs gehouden veiling van Momotaro ware Lion Queen Jr3, 4 jaar en 82 cm, Lion Queen Jr2, 4 jaar oud en 81 cm, Lion Queen Jr1, 4 jaar oud en 82 cm.

Zelf het ik enkele koi uit deze nieuwe bloedlijnen kunnen scoren waaronder:

SH-V16-1079, een kindai showa uit Lion Queen Jr3.

SH-V16-1089, een showa uit Lion Queen Jr3.

SH-V16-10154, een showa uit Lion Queen Jr1.

SH-V16-10130, een showa uit Lion Queen Jr2

Dus van alles wat....

Even verdere informatie over de prijzen van de afgelopen veiling.

Ik heb alle prijzen van de koi genoteerd, en ga geen prijzen per koi vermelden, want de meesten zullen dit helaas niet begrijpen, maar algemene informatie kan wel. De koi die “gemiddeld”het duurst weggingen op de veiling waren de TM Kohaku met een gemiddelde boven de 4 nullen, gevolgd door de afstammelingen van Manju.

Koi 187 werd als duurste verkocht, gevolgd door koi 184, beiden van Manju.

De ginrin gingen bijzonder duur van de hand, maar waren ook geweldig goed en mooi, maar helaas staat ginrin gelijk aan niet kunnen verkopen. De gemiddelde goedkopere prijzen van de koi lagen bij de nieuwe bloedlijnen en bij de sanke van Dynamite Oshiba.

De gemiddelde goedkopere prijzen wil echter nog niet zeggen goedkoop !!!

Meer afbeeldingen

Mijn derde bezoek aan Momotaro: afbeelding 1
Mijn derde bezoek aan Momotaro: afbeelding 2
Mijn derde bezoek aan Momotaro: afbeelding 3
Mijn derde bezoek aan Momotaro: afbeelding 4
Mijn derde bezoek aan Momotaro: afbeelding 5

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240