Narita, de R-collectie

Narita, de R-collectie

Met spanning werd er uitgekeken naar deze dag met een aantal bijzondere koi die je zeker en vast in het echt wil gezien hebben.

Niet minder dan 375 koi gingen er onder de hamer, en het grotendeel werd er ook effectief verkocht, tot zelfs de duurste koi, beginnende van 8 000 000 yen.

Een cijfer om vlug te vergeten, want zelf heb ik het nog nooit meegemaakt dat dit soort koi werd aangekocht in onze landen, en het hoeft voor mij ook niet.

Mijn verjaardag was echter niet mijn geluksdag. Ik had een groot aantal bonnetjes uitgeschreven om koi te scoren, maar als je kijkt naar de plakkertjes die op het certificaat geplakt worden, dan begrijp je wel hoe moeilijk het is om te scoren. Zie de foto met de klevertjes.

Je kent het systeem vermoedelijk al, maar voor de beginnelingen nog eens vlug uitleggen. Je krijgt een nummer. In mijn geval was het nummer 24. Als je een koi wil dan moet je het klevertje pakken en op het certificaat plakken.

Als de koi waar je op gestemd hebt aan de beurt is, worden de nummer op de certificaten voorgelezen en tegelijkertijd neemt iemand, in dit geval Kondo San een japans eetstokje uit een afgesloten doos. Als het eetstokje met de rode punt eruit getrokken wordt hoort dit bij de winnende nummer, zoals je kan zien in dit filmpje. Het is wel een eerlijk systeem en iedereen gelijk voor de wet, maar je moet ook bijzonder veel geluk hebben dat je de koi hebt.

Het was dus niet mijn geluksdag want ik had enkele bijzonder goede koi op het oog die ik en Ben geselecteerd hadden, maar ditmaal was het geluk niet aan mijn zijde. Ik scoorde slechts éénmaal.

Het is wel een prachtige doitsu sanke van Hiroi - 49 cm. Het filmpje is niet superdeluxe, maar ze is het echt wel. Als er iemand graag prijs speelt op een show is dit zeker een aanrader. Ze is bloedmooi vind ik zelf, en ik heb al eens geluk gehad met een doitsu van Narita….

Het bijgaande filmpje geeft een kort overzicht van de dag en ondertussen zijn we van Nagoya naar Okayama doorgereden om morgen naar de Momotaro veiling te gaan.

Misschien begrijpt iemand het systeem nog niet, maar even een woordje uitleg. Het is zo dat de kweker zijn beste koi over het algemeen inzet in de veiling. De kweker staat borg voor de kwaliteit en dat is gewoonlijk ook zo.

Als wij aankomen mogen wij de koi bewonderen in apart opgezette vaten. Dat kan 2-3 uur duren. Daarna begint de veiling en dan gaat alles zeer snel, en moet je de koi die je eventueel wil hebben kunt scoren.

Meestal hebben we de koi vooraf al goed bestudeerd op de website, maar je moet dit nog toetsen met de koi in het echt. Soms sta je nog verbaasd van hetgeen je niet gezien hebt.

Daarom is het ook belangrijk dat als je een bod wil doen, je het vooraf doorgeeft, want dan hebben wij nog de tijd om de koi te bekijken en te beoordelen. Heb je een bod aan mij doorgegeven, en de koi voldoet niet aan de eisen die wij stellen, zullen we de koi ook niet aankopen.

Het bod dat je doorgeeft kan hoog zijn, maar indien de koi minder verkocht wordt is dat jullie voordeel. Je kan bijvoorbeeld een bod van 500 000 yen doen, en het geluk hebben dat deze maar 395 000 yen verkocht wordt. Dat is dan jullie voordeel. Maar begrijp je nu ook waarom het zo belangrijk is waarom je zelf ter plaatse moet zijn om een koi aan te kopen ?

Het is dus geen momentum dag geworden, maar eerlijk, ik ben er ook niet echt naar op zoek, want ik heb vorige reizen al meer dan genoeg aangekocht. Het was een fijne dag, geen succesverhaal deze keer, maar de week is nog niet om...

Meer afbeeldingen

Narita, de R-collectie: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml