Onderzoek tijdens winterperiode

Onderzoek tijdens winterperiode

Het is nu een goede gelegenheid om bepaalde onderwerpen wat verder uit te gaan diepen of te onderzoeken.

Zo ben ik toch gefascineerd door de toepassing van enzymen, en wil ik hier meer over leren. Ik ben geen schoolfreak, maar als iets me interesseerde heb ik dat toch altijd zelf willen leren. Ditmaal wil ik meer leren over enzymen, en zal ik proberen deze materie beter te leren begrijpen.

Onlangs was er een vijver met problemen, en de persoon in kwestie vroeg me of ik kon helpen. Normaal doe ik dit niet, want daar zijn koidokters voor, maar vermits het niet te ver af was en ik toch een helpende hand wou uitsteken ben ik ernaartoe gereden. Ervaring heeft me de laatste jaren een helpende hand toegestoken.

Een diagnose vaststellen was niet zo moeilijk, de gevreesde aeromonas/pseudomonas infectie met de gevreesde gatenziekte tot gevolg. Na lang aandringen ben ik toch op het verzoek om te helpen ingegaan. Alle vissen die besmet waren werden verdoofd en verzorgd. Iedere wond werd afzonderlijk behandeld met de middelen waar ik een goed geloof aan hecht.

Een slopend en ondankbaar werkje waar je zo enkele uren mee bezig bent. Een belangrijke vraag en wens was om het water met enzymen te behandelen om alzo te resultaten te zien, zodat ik er zelf ook van kon leren.

Na een week kreeg ik een telefoontje dat het niet goed was, en of ik opnieuw kon komen om ze te behandelen. Ter plaatse bleek dat het niet de vissen waren die ik behandeld had, maar de vissen die mogelijk geïnfecteerd zouden zijn, maar niet behandeld waren. Dus opnieuw de urenlange behandeling toegepast. Tegelijkertijd werd een vitaminepreparaat in de vorm van poeder toegepast. Een mooi woord vitamine, maar waar komt het vandaan? Wel heel simpel het komt van het latijn vita = "voor het leven" en amine = "essentieel" of essentieel voor het leven. De samenstelling hiervan is als volgt (per gram):

Vit. A. 20.000 IE

Vit. B1 1 mg

Vit. B2 4 mg

Vit. B3 5 mg

Vit. B6 1 mg

Vit. B12 20 microg

Vit. C 10mg

Vit. D3 4000 IE

Vit. E 20 mg

Vit. K3 3 mg

Nicotineacid 20mg

Foliumacid 400 microg

Biotine 20 microg

Inositol 3 mg

Cholinebitatraat 20mg

Gluconaat 28 mg

Na een tweetal weken kreeg ik de blijde mededeling dat alle vissen zo goed als genezen, of tenminste zichtbaar herstellende waren. Bovendien was er een bepaalde rust en ontspanning in de vijver waar te nemen als gevolg van de enzymebehandeling, en de vitaminenkuur. Ik kreeg prompt ook een filmpje, waar je zelf het genezingsproces kan volgen, maar ook de nieuwe rust in de vijver.

Daarom zal ik er in de winter ook nog verder onderzoek naar doen. Enzymen lijkt een mooi woord, maar je moet het ook kunnen begrijpen. Wikipedia zegt er het volgende over:

Een enzym (Oudgrieks, van 'εν ζιμος' wat 'in gist' betekent) is een eiwit, dat een bepaalde reactie in of buiten een cel katalyseert, dat wil zeggen mogelijk maakt of versnelt, zonder daarbij zelf verbruikt te worden of van samenstelling te veranderen. Wel verbindt het enzym zich tijdens de reacties kortstondig met het substraat, dat is datgene wat met de stofwisseling of vertering een reactie aangaat. Dit gebeurt voor elk enzym op een eigen manier, doordat elk enzym reactiespecifiek is.

Enzymen bevinden zich in voedsel, voor zover dat niet (langdurig) verhit is geweest. Ook worden ze in cellen van het organisme (dieren, planten, insecten, schimmels) zelf gemaakt. Voor de opbouw ervan zijn in een aantal gevallen vitaminen nodig.

Na de reactie keert het enzym weer terug naar de oorspronkelijke toestand en kan het direct weer een reactie versnellen. Een enzym “wacht” totdat de moleculen, waarmee het enzym aan de slag kan, bereikbaar zijn. Het enzym klemt zich dan op een plaats aan het substraat, veelal moleculen van voedingsmiddelen die ontbonden worden, waar dat past en waartoe het dus geschikt is.

Dat deel dat omklemd is, wordt losgemaakt van het grotere geheel, waarna ook het enzym weer vrij is en verder kan met het volgende molecuul(deel). Zo worden voedingsstoffen in kleine stukjes gebroken en verwerkt, de spijsvertering. Ketens van moleculen van diverse aard, kunnen zo in andere enkelvoudige moleculen worden omgezet.

Een goede boterham om verder je tanden op stuk te bijten. Voor sommigen misschien een makkelijk onderwerp, ik moet mijn grijze hersencellen echter toch aan het werk zetten om het één en ander te bevatten.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240