Op speciaal verzoek

Op speciaal verzoek

Ik krijg altijd ontzettend veel vragen van mensen over mijn ultra moderne filterinstallatie. Daarom dacht ik om er een klein filmpje van te maken zodat het voor iedereen duidelijk is, en ik het niet telkens opnieuw moet uitleggen.

Ik heb 2 verschillende soorten filterinstallaties. De filters van de 2 grote vijvers en de binnenvijvers, en de 3 voorste vijvers.

De eerste vijvers werden gemaakt op basis van vortexen, een systeem dat ik kende en dat in die tijd het meest voor de hand liggend systeem was.

Het filmpje dat ik gemaakt heb, laat zien als de filterinstallatie een dag of 2 heeft gedraaid, en dat ik dan ook om de 2 dagen zuiver spoel, wat je in dit filmpje kan zien.

Kortweg uitgelegd: er zijn 2 bottomdrains in de grote vijvers en 1 in de binnenvijvers die samenkomen in de eerste vortex, waar het meeste vuil en afgestorven algen samenkomen, en zo gaat het van vortex in vortex, 4 in totaal voor de buitenvijvers en 3 voor de binnenvijvers en 3 van de 4 vortexen worden zwaar belucht van onderaan.

Voor de rest wordt alles aangedreven met een flowfriend, een BIO-UV 40 en dat is alles. Dus het hele systeem is heel basic.

Meestal doe ik om de 2 dagen de filters spoelen door de eerse vortex volledig af te laten, en de andere 3 vortexen gedeeltelijk af te laten. De eerste vortex wordt dan handmatig gereinigd door er water via een pomp overheen te spoelen zodat alles verwijderd wordt zoals je kan zien op het einde van het filmpje.

Het 2de systeem is ontworpen door Rini Groothuis en werkt eigenlijk ook vrij simpel. Het is eigenlijk een systeem dat zo eenvoudig is, en bovendien veel voldoening geeft.

Ik zal het kortweg proberen uit te leggen. De vijver loopt schuin van 120 cm naar 180 cm waar 2 bodemafvoeren zijn geplaatst. Deze gaan naar 2 standpijpen die je hier in het filmpje kan zien..

Van daaruit wordt het water naar de onderzijde van de mattenkamer gebracht via 2 buizen, waardoor het water verplicht is om door te matten naar boven te gaan, waar het via een buis met gaten aangetrokken wordt door de pomp, (momenteel een DM-line 30) die het water verder laat circuleren naar de bakkishower en naar de gewone uitvoer.

Zoals je kan lezen zijn mijn filtersystemen vrij simpel, maar vooral het 2de systeem geeft mij veel voldoening. Dit is nog wel vatbaar voor verbeteringen, want Rini had het Zen filtersysteem in gedachten, wat toen furore maakte, maar heeft er wat tegen gezondigd.

Het filtersysteem is zo effectief en in mijn ogen prijstechnisch bijzonder eenvoudig, zodat ik soms niet begrijp dat mensen ingewikkelde technische systemen aanleggen waardoor alle waardevolle bestanddelen uit de vijver worden gehaald, maar dat is dan weer vatbaar voor een andere discussie die ik niet wil voeren.

Door het gebruik van de flowfriend pompen en de DM-line 30 is mijn electriciteitsrekening danig naar beneden gegaan, want die loopt soms de spuigaten uit.

Zoals je kan zien gebruik ik geen voorfilters, op geen enkel systeem. Wel is er vrij veel stroming in alle vijvers, wat ik graag zie, en zuurstof is voor mij essentieel.

Als ik nieuwe vijvers zou aanleggen zou ik éénzelfde systeem hanteren. Het enige dat ik zou aanpassen zou misschien een voorfilter zijn in de vorm van een sieve of iets dergelijks.

Persoonlijk vind ik het niet erg om om de 2 dagen de filters te reinigen. Ik sta soms versteld dat mensen ook dit willen vermijden wegens “geen tijd”. Het is onderdeel van de koihobby en als ik een halfuur voor het werk om de 2 dagen incalculeer,dan is dat hoegenaamd geen zware taak.

Ondertussen is het bijna weer zaterdag en ben ik blij om de mensen weer te ontvangen. Er zijn nog volop goede koi te koop, dus iedereen is altijd welkom….

SUPERDELUXE AANBIEDING

Zoals je weet houden wij van een bepaalde manier van filteren en een bakki shower is zeker een onderdeel van dit geheel. Nu wordt er een bakki shower aangeboden van 2 meter, een flinke joekel dus.

De bakki shower bestaat uit 4 lagen en is gevuld met glafoam en hexamedium. De vraagprijs voor dit geheel bedraagt 395 euro.

Je moet het zelf wel gaan ophalen bij de klant. Het is gelegen in de Kempen, regio Herentals. Voor meer informatie kan je mij contacteren of ik kan je gegevens doorgeven aan de verkoper.

De foto's van de bakki is bijgevoegd, het zijn originele foto's van de bakki in de huidige staat !

Meer afbeeldingen

Op speciaal verzoek: afbeelding 1
Op speciaal verzoek: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240