Shit happens

Shit happens

Als alles goed gaat kan je altijd enorm genieten van de koi. Het is en blijft een symfonie van een ontboezemende kleurenpracht dat met niets anders te vergelijken is. 

Maar soms gaat het mis. Vooraleer je het filmpjes bekijkt, moet ik je nog eventjes vertellen dat ik toestemming gevraagd heb aan de eigenaars om dit in het nieuws te mogen laten zien.

Eerst en vooral een korte uitleg over het mankement. Het gebeurd soms dat een koi water in de blaas krijgt. Normaal dringt het water langzaam binnen in de blaas en de koi kan niet meer stijgen. De symptonen zijn makkelijk te herkennen.

De koi gaat meestal in een hoek op de grond liggen, ligplekken zijn dan onvermijdelijk. Af en toe probeert hij te zwemmen, maar dat gaat dan met krachtige slagen, In het begin zal de koi ook lucht happen boven water. De oorzaken kunnen verschillende redenen hebben gaande van een verkeerde handeling, transport, het springen van de koi en slecht neerkomen, in elk geval moeilijk in te schatten mogelijkheden.

Tijdens mijn ervaring als koihandelaar kan ik me een 6- tal gevallen herinneren, waarbij ik er  5 operaties van heb laten uitvoeren. Het is een ingrijpende operatie dat kan ik je vertellen, maar als je éénmaal het systeem begrijpt en de operatie lukt, dan is het toch een dankbare ingreep.

Wat wordt er in grote lijnen gedaan ?

Er wordt met de scanner gekeken waar het water zich bevind, in de voorste of de achterste blaas. Men kijkt tegelijkertijd of de naald die ingebracht moet worden op de juiste plaatst zit,  zodat het vocht er kan uitgehaald worden. 

Dit kunnen serieuze hoeveelheden zijn, gaande van 100 ml tot 5-600 ml en meer. Hoe meer vocht eruitgehaald wordt, des te beter lukt de operatie. Als alle vocht zoveel mogelijk is verwijderd, wat gepaard gaat met bepaalde hulpmiddelen via massage en duwbewegingen om het water naar het diepst gelegen punt te brengen, zal er opnieuw lucht in de blaas worden gespoten.

Eenmaal dit gedaan wordt de binnenkant van de blaas behandeld en geseald om de blaas dicht te krijgen. Het is een behandeling die afhankelijk van de koi tot 1,5 tot 2 uur kan duren, en de eerste keer is het een raar gezicht.

Daarna is het een kwestie van afwachten en hopen dat de  koi in orde is. Op dit ogenblik zwemt de koi goed rond. Ik heb op het einde van het filmpje een paar dagen gewacht om de  koi te laten zien die behandelt is. Ze zwemt nu goed rond en hopelijk blijft het zo.

Van de gevallen die ik heb laten opereren zijn er tot hiertoe 3 van de 5 goed gelukt voor zover ik weet. Ik toon je 2 filmpjes van de koi die recent geopereerd zijn.

Blaasoperatie sanke ± 15 minuten.

Blaasoperatie showa ± 10 minuten

In beide gevallen werd de operatie uitgevoerd door Rob Heijmans.

EXTRA

Grote koisokken bestellen ? Dat kan tot en met 20 december. Er zijn momenteel 5 sokken in bestelling

R-Collectie Narita zondag 15 december. Informeer je als je een koi wil proberen aan te kopen.

Veiling Momotaro 16-17 december. Geef je bod door.

Veiling Sakai FF 18-19 december. Geef je bod door.

Meer afbeeldingen

Shit happens: afbeelding 1
Shit happens: afbeelding 2
Shit happens: afbeelding 3
Shit happens: afbeelding 4
Shit happens: afbeelding 5
Shit happens: afbeelding 6
Shit happens: afbeelding 7
Shit happens: afbeelding 8
Shit happens: afbeelding 9
Shit happens: afbeelding 10
Shit happens: afbeelding 11
Shit happens: afbeelding 12
Shit happens: afbeelding 13
Shit happens: afbeelding 14

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

2 reacties

rudy

hopelijk ,komt het allemaal goed met de showa en sanke


Johan

Kundige Koi dokter die Rob Heijmans met ook dure en goede mobile apparatuur om dit soort operaties ter plekke te kunnen doen. Luc goede reis en heel veel succes bij de drie snoepveiilingen. Hoop dat je een aantal klanten met een bod blij kan gaan maken. Succes


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240