Snowwhite ten voeten uit

Snowwhite ten voeten uit

Er wordt me regelmatig gevraagd om andere koi aan te kopen, met andere woorden koi uit een andere prijsklasse.

Zo gezegd, zo gedaan, het enige waar ik dan rekening mee heb gehouden is het feit dat het vrouwtjes moeten zijn, en dat ze toch min of meer overeenstemmen met de kwaliteitsnormen die ik graag bij mijn koi zie.

Bekijk dit trio nu eens goed, en zeg me wat je ervan vind ? Als ik je nu vertel dat deze kohaku sneeuwwit zijn, dan kan je dit toch niet ontkennen ?

De kweker is Hiroaki Takigawa, en dus ook de man achter de Takigawa Fish Farm. Takigawa San lacht altijd, is altijd goed gezind, en vooral, het is een man waar je respect voor krijgt.

Ik weet het, dat heeft niets met koi te maken, maar dat speelt toch enigszins mee in mijn beslissingen. Zo zijn er kwekers waar ik absoluut zelden iets van koopt, omdat ik er niets mee heb, en zo zijn er kwekers waar ik altijd een goed gevoel bij overhoudt. Takigawa San is er zo eentje van.

Als ik me niet vergis is hij één van de eerste werknemers van Sakai FF. Hij begon daar op zijn 20ste en groeide uit tot één van de belangrijkste werkkrachten. 17 jaar hield hij het daar vol, en zoals het dikwijls gebeurd, beginnen ze een eigen farm na hun trouwe dienst.

Op dit ogenblik beschikt hij over 20 000 m² kweekruimte en 14 mudponds. De kleinste mudpond is 1000 m² en de grootste 20 000 m². De farm heeft 9 vishuizen, maar dit kan ondertussen uitgebreid zijn. Er is een grote overeenkomst met Interkoi, want hij doet voornamelijk het werk zelf, net zoals ik ook grotendeels doe. Hij kan ook rekenen op de hulp van andere kleine kwekers uit de omgeving, maar ik kan ook altijd rekenen op de hulp van enkele personen indien dit nodig is.

Voor mensen die iets willen weten over de hoeveelheid koi dat er gekweekt wordt, kan ik zeggen dat er 20 000 tosai, 800 nisai, 200 sansai en 60 yonsai per jaar gekweekt worden. Op dit ogenblik bezit ik dus enkele van zijn 60 yonsai en nisai.

Wat wel af en toe wordt vergeten, is dat Takigawa in Japan wel bekend staat om zijn goede koi en zeker met Jumbo eigenschappen. De voornaamste eigenschap van Takigawa koi is de sneeuwwitte huid, de voortreffelijke bouw, en vooral ook het diepe rood van de kohaku als deze eenmaal gefinished is. Allemaal eigenschappen die je in deze kohaku terug kan vinden.

Deze eigenschappen zie ik ook in mijn belangrijkste koi, Virgin, die momenteel in blakende gezondheid rondzwemt, en nu op haar 6de levensjaar naar een finishing touch toezwemt. De huidkwaliteit wordt voor een jumbo van 91 cm adembenemend, en het hi fleurt iedere dag op. De vraag die me rest is of ik er mee wil uitpakken op de shows of niet.

Naast kohaku kweekt Takigawa San ook Showa en Sanke, en was vooral gekend voor zijn uitstekende goromo. Hier is helaas een einde aan gekomen, want de ouderdieren zijn er niet meer. Takigawa San werd aanzien als de goromo specialist. Goede karashigoi en chagoi heeft hij ondertussen aan het assortiment toegevoegd.

En ikzelf ben zeer gecharmeerd door zijn chagoi. Het exemplaar van 82 cm dat ik momenteel heb rondzwemmen is van een bijzonder goede kwaliteit, net zoals de 80 cm grote karashigoi. Ze zullen in de toekomst zeker paradepaardjes worden van Interkoi als ze niet verkocht geraken.

De chagoi is een volle zuster van de chagoi die ik dit jaar had aangekocht voor Martin, en dat kan je zien. Ik heb de chagoi van Martin onlangs nog gezien, en volgens mij is ze al een eind over de 90 cm. De grootte is misschien belangrijk, maar waar ik vooral door gecharmeerd was, was de grootte in combinatie met de voortreffelijke kwaliteit, een superchagoi...

Wat ik een bijzondere eigenschap vind van de Takigawa koi is wel hun natuurlijk karakter. Eerlijk en spontaan in de vijver met een natuurlijke souplesse en gratie, maar eenmaal in de blauwe bowl, worden het krijgers die niet liever doen dan uit de bowl springen.

Dat ik het laatste jaar meerdere koi van Takigawa San aankoop is puur toeval. Gewoonlijk kan ik mijn ding niet vinden bij hem, en als ik het vind, was hij steeds veel te duur voor mij. Het laatste jaar is hier echter een kentering in gekomen, en blijkbaar kan ik nu toch koi aankopen die min of meer aan mijn eisen voldoen.

Ik ben er eigenlijk ook blij om, want Takigawa San is één van de weinigen die zijn eigen ding doet, geen speciale kleurversterkende elementen toevoegt, geen speciale behandeling geeft aan zijn tosai om tot extravagante grootte te komen, neen, eenvoud, natuurlijkheid en soberheid passen meer in zijn straatje. Ik hou Takigawa altijd een beetje op de zijbaan, kan het goed vinden met de man en probeer verder een goede relatie op te bouwen.

Maar even terugkomende op de 3 kohaku. Ze zijn van een andere prijskwaliteit, maar zijn ze ook zoveel minder ? Ze zijn ook 55-60 cm, en het patroon is zeker niet slecht te noemen. Een maruten, een neusje met 4 stappen patroon, een druppeltje met een half inazumapatroon, spier en spierwit, allemaal dingen die in het voordeel van de kohaku spelen. het neusje staat momenteel wel in optie tot en met 3 januari.

Wat is er mooier dan de kerstdag met een mooie aanbieding te beginnen, en wel met deze fantastische mogelijkheid. Op dit ogenblik staan alle 3 de koi op 1250 euro. Vanaf maandag 5 januari gaat de prijs naar 1500 euro/stuk. Je kan dus de kohaku nog altijd kopen momenteel aan 1250 euro. laat je deze kans niet ontschieten....

Tenslotte wil ik even afsluiten met dit filmpje van mijn bijzondere Virgin in haar omgeving op de tonen van de beste zanger die er ooit heeft bestaan.

Als afsluiter even een muzikale nood van mijn kleinkinderen die enkele kerstliederen zingen met als afsluiter een eigen interpretatie van Alejandra van "Frozen".

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137