Tijd voor controle KHV en CEV

Tijd voor controle KHV en CEV

De koi zijn nu enkele weken binnen en werden verwarmd naar 23°-24° graden. Dit wordt gedaan om eventuele problemen tot uiting te laten komen. De temperatuur van de week was een meevaller.

In de winter heb je een serieus zwaar verwarmingssysteem nodig om je vijvers te verwarmen, maar nu ging het wat makkelijker doordat de temperaturen buiten ook meewerkten. Als het aan de koi ligt is deze temperatuur geen enkel probleem....integendeel.

Het zal ook de laatste biopsie zijn van de kieuwen van enkele koi. Kies ik er bewust bepaalde koi uit ? Ja, gewoonlijk neem ik de koi die nog niet verkocht zijn. Waarom weet ik eigenlijk zelf niet. Gevoelsmatig wil ik de verkochte koi beschermen vermoed ik, alhoewel dit eigenlijk niet nodig is.

De ingreep is kort en voor zover ik kan beoordelen hebben de koi er geen last van. Het is moeilijk in te schatten, maar na een korte verdoving en  het knippen van een stukje weefsel, zie ik de koi weer rustig rondzwemmen na de behandeling. Ik weet of zie echter niet hoe het met de pijngrens is gesteld bij de koi.

Het is in ieder geval een ingebouwde veiligheid naar mijn klanten toe om de testen uit te voeren. Een dure aangelegenheid, maar wel noodzakelijk vind ik. Gewoonlijk staan er op het document dat ik krijg toegestuurd de codenummers van de koi die gebruikt werden voor de kieuwafname en uit welke vijver ze kwamen.

Ik heb er gisteren ook filmpjes van gemaakt, zodat we tegelijkertijd ook de koi kunnen tonen, wat altijd plezierig is. Het filmen zit me blijkbaar in het bloed, want met meer dan 20 000 filmpjes op youtube ben ik toch een veelgebruiker van dit kanaal. Het is er door de jaren ingebrand en het is ook het eerste waar ik aan denk als ik een koi bekijk. Dit waren de slachtoffers:

De slachtoffers van vijver 8
De 2 overblijvende showa van Momotaro. Een wat kleinere uitvoering van een tosai showa, alhoewel...nog altijd een flinke tosai en zeker en vast de moeite waard. De donkere is een twijfelgeval. Bodytechnisch heel goed, maar patroontechnisch een dik vraagteken. Wordt dit helemaal zwart of krijgen we een koromo patroon wie zal het zeggen. Laat de tijd zijn werk doen.

De slachtoffers van vijver 6
Een ginrin kohaku en een kohaku van Momotaro. De sandan kohaku vind ik van een hele hoge kwaliteit en zou normaal wel verkocht zijn. Ik heb de klant nog het voordeel van de twijfel gegeven omdat hij veraf woont. Met andere woorden, hij kan eventueel nog altijd omwisselen met een andere koi als deze hem niet bevalt.  Ik zal hem echter aanraden om dit niet te doen, want dit is werkelijk een goede kwaliteit kohaku met veel allure.

De slachtoffers van vijver 5
In dit geval heb ik de filmpjes afzonderlijk gemaakt van de koi. Het zijn al nisai van 60 cm, dus iets eenvoudiger om ze apart te verdoven. Als eerste komt de zuivere tancho sanke aan de beurt. Altijd een plezier om naar te kijken vind ik. 

Daarna komt de showa van Peter aan de beurt, een echte eyecatcher. Showa van Momotaro zijn iets moeilijker te krijgen momenteel. Het aanbod is vrij klein en ze zijn moeilijk aan te kopen. Deze showa behoort tot een aantal showa die ik vorig jaar nog op de kop kon tikken. Eentje ervan werd naar Amerika verkocht, deze gaat naar het noorden van Nederland, blijft er nog eentje over, maar die heb ik in Japan gelaten om verder te laten ontwikkelen. Deze is nog niet verkocht. 

Veel meer nieuws is er niet te melden. Alleen laat ik nog graag een filmpje zien van de vijver van de Rudy met zijn toch wel bijzonder mooie collectie interkoi koi ! Altijd een lust om naar te kijken, alleen vraag ik al geruime tijd om eens een meting te doen van de koi, zodat ik kan inschatten wat ze gedaan hebben. Prachtcollectie in ieder geval.

SCHADUWDOEKEN

Ondertussen wordt ik weer overstelpt met vragen over schaduwdoeken op maat gemaakt. Het is tijd om deze te bestellen vooraleer het bouwverlof begint; Wees er als de kippen bij. Stuur me een mail met eenvoudige schets van je wensen inclusief de plaats waar de ringen moeten gestoken worden voor bevestiging indien nodig. Een offerte zal dan snel volgen.

 

Meer afbeeldingen

Tijd voor controle KHV en CEV: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

14 reacties

Peter De Clercq

Ik kan mijn koi niet meten. Als ze me zien komen dan zijn ze weg.

Johan D

Je pakt het verkeerd aan Peter , je moet er tegen praten , zingen is zelfs nog beter .
Ze zullen dan niet meer wegvluchten

The Untouchable

@Johan D En doedelzak spelen vlak naast de vijver schijnt nog beter te zijn, vooral als het heet weer is, zo heb ik van een goeie kennis vernomen. 😂


The Untouchable

Dat is waarschijnlijk omdat je te lelijk bent Peter, of te veel in gewicht afgevallen in korte tijd. Koi hebben dat meteen door, omdat ze denken dat ze dan ook te weinig eten gaan krijgen, neem dat gerust van mij aan! 😀


Johan D

Schoon vissen , maar wat weinig ....
😂


Johan

Mooie variëteit aan koi Rudy nu nog update in de bowl per koi 😉 dan maak je ons helemaal blij.


Kristof_d

Proficiat met je collectie Rudy. Mooie combinatie van koi die je in je vijver hebt zwemmen.


rudy

Metingen komen er nog aan luc🤪🤪🤪

interkoi

Dat zeg je al 3 jaar !!!

Wim DW

@interkoi geduld is een schone gave in het koihouden

The Untouchable

@interkoi En intussen is hij heel de tijd maar met z'n autoke's op afstandsbediening aan het spelen.  Ik denk dat ie gaat wachten totdat er koi met afstandsbediening op de markt komen Luc, hahaha! 😂


willy

Een oase van rust en schoonheid, knap Rudy.


Wim DW

mooie collectie rudy, mag gezien worden - koi's zien er geweldig uit - top... aan de auteur van het stuk - er zijn enkele links die niet werken

interkoi

Ondertussen wel Wim DW. 


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74