Tijd voor de grote schoonmaak

Tijd voor de grote schoonmaak

De zon is er, en het leven barst weer open, maar het is niet altijd de plezierigste tijd van het jaar, want de grote schoonmaak moet ook nog beginnen.

Ik ben nu volop bezig de bakken zuiver te maken, en plezierig is nu niet het juiste woord hiervoor, maar wat moet gedaan worden moet gedaan worden.

Nu wordt mij wel eens de vraag gesteld waarom ik mijn vijvers volledig zuiverspuit ! Goede vraag want de meesten onder jullie zullen dit nooit doen, maar hier ligt de zaak anders.

Het antwoord is feromonen en pathogenen.

Een mooi woord feromonen, maar wat is het eigenlijk. feromonen is een stofje dat vissen uitscheiden in het water. komen er te veel vissen in het water dan geeft dit stofje aan dat er geen groei meer mag komen omdat anders het water te zwaar belast word.

Zo regelt de natuur dat er toch veel vissen kunnen leven in en kleine ruimte maar wel met minimale groei en lichaamsopbouw. in het paai seizoen scheiden ze meer van deze stoffen af maar dan is het om hun seksuele driften op te wekken.

Weinig vissen op veel water geeft dus goede groei en flinke body’s. Andersom is dus ook duidelijk. Gaat men filtermaterialen gebruiken die niet alleen goed bacteriën herbergen, maar ook goed vuil loslaten bij het spoelen, dan kan men de natuur voor de gek houden.

Langs je filter komt het meeste water en afvalstoffen, ook feromonen die zich daar het meest ophopen. Heeft men fijne zachte poreuze materialen in het filter dan zal in den beginne het filter geweldig draaien. Maar na verloop van tijd zal het dichtslippen met vuil en de nodige feromonen die je er bijna niet uitgespoeld krijgt omdat het te veel binnen in het materiaal gaat zitten.

Daarom zijn japanse matten een zeer goed filtermateriaal. Het heeft een goed gemiddelde van aanhechting voor bacteriën, maar is de beste in vuil loslaten door middel van spoelen. Als men deze truc goed doorheeft kan men in een kleine vijver vissen zeer groot laten worden.

Het mooiste voorbeeld is altijd van de 2 goudvisjes in de kom bij oma op tafel. Die beestjes groeien nooit omdat de feromoontjes dat niet toelaten anders gaan ze dood. Zet deze visjes in 5 kuub water en het jaar erop zijn ze verdubbeld in lengte.

Pathogenen daarentegen zijn ziekteverwekker van biologische oorsprong. Pathogeen in de bijvoeglijke betekenis wil zeggen de mate waarin een stof of organisme besmettelijk is ofwel in staat is een ziekte te veroorzaken.

Daarom dat ik altijd aanraad om in het voorjaar mijn koi enzymen te gebruiken, waarvan bewezen is dat het de balans tussen pathogene bacteriën en goede bacteriën in evenwicht brengt.

Over het algemeen is het wenselijk dat de verhouding 5 goede tegenover 1 pathogeen een goede verhouding is, maar in de praktijk blijkt dit bijna nooit te zijn.

De koi enzymen zijn dus een aanrader eerste klas om te gebruiken in het voorjaar en liefst in het najaar. Dit product werd in de jaren 2008 door mij en Rini Groothuis gedurende een half jaar getest en ontwikkeld.

Vermits ik regelmatig vissen moet verplaatsen heb ik er mijn doel van gemaakt om zo regelmatig mogelijk mijn vijvers volledig zuiver te maken om alles zoveel mogelijk te verwijderen.

Meer afbeeldingen

Tijd voor de grote schoonmaak: afbeelding 1
Tijd voor de grote schoonmaak: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137