Toch even onder de aandacht

Toch even onder de aandacht

Een fout die ik misschien maak is de nadruk te leggen op de grote kostelijke koi, die ondanks hun hevig prijskaartje eigenlijk goedkoop zijn.

Geloof me, ik besef maar al te goed hoeveel geld het uiteindelijk is, want ik moet telkens het risico nemen om ze aan te kopen, vergeet dat niet. Eén miskoop en het gaat fout, dus het is iedere keer toch weer bang afwachten.

Nu wil ik toch enkele koi presenteren die niet voldoende aandacht kregen en waar ik van versteld sta dat deze geen interesse opwerpen.Het handelt zich over een aantal heel betaalbare koi van Momotaro die ik hier op een rijtje ga zetten. Deze zijn verschrikkelijk goed van kwaliteit, maar slechts 1 persoon heeft zich gemeld, en dat verbaasd me.

Sanke 1811002 – nisai 61 cm.

Patroontechnisch kan je er nu problemen mee hebben, maar gemeten naar kwaliteit en toekomst kan je hier wel eens het gouden kalf mee schieten. Het patroon zal gevormd worden naarmate de koi ouder wordt en hier in onze wateren verblijft. Zekerheid kan ik niet verkopen, maar ik gok altijd op dit soort koi. Een aanrader geloof me.

Sanke 1811003 – nisai 60 cm

Zowel patroontechnisch als toekomstgericht een mogelijke topper. Ze heeft alles om het te maken, en het gevoel naar ons toe geeft ze te kennen dat er veel momoko bloed in zit, een gouden bloedlijn.

Nidan kohaku 1811011 nisai 58 cm.

Luister nu eens goed naar de uitleg van Ben. Nu ziet ze er misschien wat saai uit, en ik was niet van plan om ze aan te kopen, gewoon omdat ik wist dat ze niet beantwoord aan de vraag. Maar nogmaals, dit is de moeite om je tijd aan te spenderen ! Wie koikichi is, een aanrader van formaat, en luister nog eens goed naar Ben.

Sanke 1811012 – nisai 58 cm.

Een buffel van een sanke, een patroon om je te verlekkeren, wat wil je nog meer. Hier kan je jaren plezier in hebben.

Sanke 1811013 – nisai 60 cm.

En wat dacht je van deze sanke met een lepel op de kop. Kijk naar die bouw, de huidkwaliteit en ook het patroon dat inspirerend is. Niet kopen is bijna een doodzonde voor een sanke zoals deze.

Nogmaals ik heb het gevoel dat ik misschien iets teveel aandacht heb geschonken aan topkoi, en dat de oogjes niet meer zo scherp zien bij de goedkopere uitvoeringen.

Het zijn echter stuk voor stuk koi die de moeite zijn om de kans te geven….maar niet getreurd, geen kopers, kan ik er zelf van genieten en ze zijn perfect geschikt voor een jaartje groeivijver indien niet verkocht. Je zal ze dan niet meer terug herkennen.

Dan nog een verzoek om uitleg

Er werd mij gevraagd om even uit te leggen wanneer een koi beschouwd wordt als nisai of sansai. Daarom even deze korte uitleg wat eigenlijk zeer simpel is. Een koi wordt altijd geboren als tosai. Ze zal het eerste jaar opgroeien en wanneer ze als jumbo tosai worden gebracht zijn ze gewoonlijk om en bij de 9-10-11 maanden, afhankelijk van hun geboortedatum.

Gewoonlijk worden de koi gekweekt in april – mei – juni –juli en soms augustus. Deze koi zijn dan hoogstens 11-12 maanden als ze geboren zijn in april. Ze zijn nog steeds tosai.

Dan gaan ze naar de mudpond als ze geselecteerd worden om te blijven. Zo gauw ze een eerste jaar mudpond gehad hebben worden ze nisai. Gewoonlijk is dat in oktober van hetzelfde jaar. Ze blijven nisai totdat ze in het jaar daarop voorbereid worden op een volgend mudpondjaar.

Als het 2de mudpondjaar voorbij is worden ze sansai en zo verder. Zelf gebruik ik altijd maanden omdat dit meer in ons denkpatroon past. Als voorbeeld: neem nu deze sanke. Ze is 17 maanden, wat wil zeggen dat ze geboren is in juni 2017.

Vermits ze bijgehouden is, is het een tategoi want wat wil tategoi zeggen ? tate = houden, en goi = koi, en heeft niets met kwaliteit te maken. Uiteraard laten ze enkel de betere vissen doorgroeien, en zijn de overige koi bestemd voor de tuinhuiscentra en de opkopers.

Tatishita bijvoorbeeld zijn de koi die nog voor het mudpondseizoen wegmoeten en zijn dus de beste van de minder goede koi ook wel chuppa koi genoemd.. Tateshita wil zeggen: weg die handel….

Misschien beginnen de mensen hier ook na te denken en zich niet te laten verleiden door woorden zoals tategoi en tateshita…mooie woorden die een demagogische invloed hebben, net zoals HQ en VHQ en noem heel het misleidende woordgebruik maar op, sommigen zijn er sterk in en meestal met minder goede koi om ze toch maar de flair van kwaliteit te geven.

Ik zal het nog één keer zeggen: De echte tategoi krijgen wij zelden te zien, en zullen de kwekers enkel verkopen aan prijzen die onze oren doen tintelen, geloof me nu eens....

Nu ik toch bezig ben kan ik het misbruik van certificaten aankaarten. Een certificaat is een bewijs van echtheid, met andere woorden dat de koi is gekocht bij een bepaalde kweker en wanneer deze koi geboren is. Bij de veilingkoi, krijg je er nog eens de moeder en een foto ervan bij vermeld. Het heeft dus NIETS met kwaliteit te maken, het heeft totaal geen waarde. Meestal staat hier ook vermeld: "gegarandeerd vrouwelijk".

Als je nu het eerste certificaat bekijkt zul je zien dat er alleen een jaartal op staat. Ze kan geboren zijn in april, mei, juni, verzin zelf maar iets. Ik zet er gewoonlijk de geboortedatum in juni op, dat is zowat het midden van het jaar en benaderd de echtheid het beste.

Het 2de certificaat van een veilingkoi vermeld de moeder, de werkelijke geboortedatum, en de tekst guaranteed female. Wel moet je begrijpen dat een certificaat niet gegeven wordt bij goedkopere koi, maar bij de betere. Ook niet vergeten dat een dealer druk kan uitoefenen om een certificaat te verkrijgen omdat men dit kan gebruiken in de verkoop.

Over het algemeen krijg ik altijd certificaten omdat ik dit een bewijs ven echtheid vind, en gewoonlijk koop ik ook de duurdere koi. Ik doe er 2 certificaten bij, waarbij de ene een gewoon certificaat is, en het andere bij een veiling koi. Je ziet dadelijk het verschil. Iedere kweker gebruikt ook een eigen systeem en ik praat meestal over Momotaro certificaten omdat 70% van mijn bestand Momotaro koi zijn.

Als ze nu niet een seizoen terug in de mudpond wordt gezet zal ze in oktober als sansai beschouwd worden. Dus nisai, sansai of yonsai heet met mudpond seizoenen te maken. Ik hoop dat dit een beetje duidelijk is. Eenvoudig voorgesteld:

Tosai: van 0 tot 12 maanden

Nisai: van 12 tot 24 maanden

Sansai: van 24 -36 maanden

Yonsai: van 36 – 48 maanden

Gosai: van 48 – 60 maanden

en ga zo maar verder.

Meer afbeeldingen

Toch even onder de aandacht: afbeelding 1
Toch even onder de aandacht: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml