Toch weer spannende tijden

Toch weer spannende tijden

Het goede nieuws is dat er een verdomd goede showa is verkocht naar een klant in Amerika. Helaas blijft deze niet in onze contreien, en dat vind ik wel spijtig, maar je mag niet alles verwachten. De showa blijft nog wel 2 jaar in Japan om verder door te groeien, en dat probeer ik toch nog op te volgen.

De showa waarvan sprake is Showa SH-V20-1186. Ik begrijp dat men hier te lande niet alles kan kopen, dus ik moet blij zijn als er toch nog koi naar het buitenland gaan. Ik word trouwens het laatste jaar redelijk dikwijls gecontacteerd door potentiële kopers uit het buitenland. Transport is echter niet altijd zo eenvoudig. In dit geval blijft de koi in Japan en wordt de overdracht in Japan geregeld, toch een zorg minder !

In Duitsland bestaat er een systeem dat de koi kunnen aangeleverd worden bij een transportbedrijf, die dan voor het binnenlands transport zorgt. Dat gebeurt via een centraal aanmeldingspunt waar je de koi naartoe moet brengen, en van daaruit worden de boxen dan geleverd aan de klanten. Helaas bestaat dit in onze landen niet. Het zou echter een interessante oplossing kunnen zijn, en wie weet een potentiële nieuwe markt.

Zelf beschik ik over een chauffeur die tijdens zijn rustperiode tussen de werkzaamheden af en toe koi naar het buitenland brengt. Helaas is dit vrij kostelijk vermits het dikwijls maar over 1 box met 1 of meer koi gaat, en dan wordt het wat te duur voor de klant.

Voor zover het goede nieuws, nu nog een woordje over het interessante nieuws !

Volgend weekend gaat de eerste veiling van Momotaro 2021 van start, en als rasechte Momotaro fan zijn onze voelhorens daarop gefocused.  De tosai zijn aan bod en er staan ontzettend veel tosai op het programma van heel veel onbekende en nieuwe oyakoi.

Zelf vind ik het spijtig dat ze niet meer aandacht aan de oyakoi besteden. Dat is iets waar ze bij Sakai FF veel beter in zijn met hun gedetaillerde omschrijving en professioneel boekje dat ze ten gepaste tijden uitbrengen.

Bij Momotaro wordt er volgens mij veel aandacht besteed aan kohaku dat merk je ook aan de ouderdieren. Ik zal de foto's van de ouderdieren allemaal hier bij op het nieuwsverslag zetten met hun respectievelijke grootte. Wat betreft de ouderdom van de oyakoi, daar heb ik geen info van. Vooral de Matsu oyakoi maken op mij indruk, maar ik heb deze serie nooit live kunnen zien, en van TMjr heb ik al meerdere afstammelingen van gekocht en op dit moment heb ik her wel een zwak voor.

Zoals in vorige nieuwsitems al laten weten, ga ik me dit jaar focussen op tosai van betere kwaliteit, te beginnen bij de jongere, zeg maar kleinere generatie. Als je naar de geboortedatum kijkt, zul je ook merken dat er veel geboortes zijn in juli en augustus, een bewuste keuze bij Momotaro. Zij verliezen wel lengte, maar dat wordt automatisch weggewerkt éénmaal ze sansai of yonsai zijn. Als nisai moet je er gewoon rekening mee houden dat ze een kleine achterstand hebben, maar zeker geen nadeel. Volgens Daisuke hebben ze betere resultaten bij een kweek later op het jaar.

Ik veronderstel dat er slechts 2 veilingen komen dit voorjaar. Eentje volgend weekend en eentje in maart of begin april, daar is nog niets over bekend. Ik ga me dan ook engageren om nu al mee te strijden. Het brengt weer wat leven in de brouwerij...

Er worden redelijk veel tosai afzonderlijk verkocht en een x-aantal samengestelde boxen. Je mag er van uitgaan dat de betere koi afzonderlijk worden aangeboden, alhoewel de kwaliteit in de boxen ook van hoogstaande kwaliteit is. Ben en ik zijn al weken bezig om alle koi te bekijken, want wij weten ze te vinden.

Vooral Ben heeft een lijst samengesteld met tosai, waarvan wij vinden dat ze de betere zijn. Foto"s zijn gemanipuleerd, de filmpjes kunnen ze alleen maar over belichten, maar de koi kan je op film niet manipuleren. Laat  je dus niet overrompelen door de foto's, want ik weet dat er veel zijn die de foto's uitvergroten op je scherm, het is je reinste waanzin ! Foto's met perfecte vissen bestaan alleen maar op...inderdaad....foto's. 

Onze visie hoeft niet jullie visie te zijn natuurlijk, maar ik weet dat de tosai minitueus door Ben geëvalueerd worden, en de selectiemethode is bijzonder streng. Nogmaals, wij hebben de waarheid niet in pacht, maar we weten wel waar we op moeten letten, dit wordt volgens mij voldoende bewezen in het aanbod dat iedere jaar in kwaliteit stijgt !

 Wat is nu onze bedoeling ?

Ofwel investeren jullie in tosai en geven jullie me informatie over de tosai die je aan wil kopen en hoeveel yen je wil investeren. Het bedrag dat je wil investeren moet je doorgeven in yen en niet in euro, want daar koop ik niets voor. Het aantal yen moet je delen door ongeveer 122 momenteel en dan heb je een goed idee van de aankoopprijs !

Begin niet te zeuren over de koers van de yen ! Ik weet ook dat deze momenteel 126 yen staat voor een euro, maar de bank wil ook een hapje meeëten en overschrijvingen worden over het algemeen gehonoreerd a ratio van 4 yen per euro, daarom het koersverschil waar we rekening mee moeten houden.

Inderdaad, de aankoopprijs, want er komen natuurlijk nog kosten bij. Deze kosten vertalen zich in commissielonen, transport en BTW, kosten die niet kunnen vermeden worden. Ik wil niet brutaal overkomen, maar kom liefst niet af met ik wil 50 000 yen bieden op die en die tosai, want dan kom je gegarandeerd niet aan bod, ondanks het feit dat er staat bieden vanaf 20 000 yen. (dat is een utopie) Het is misschien brutaal gezegd, maar het is helaas niet anders.

Ik kan er moeilijk een getal op plakken omdat alles afhangt van de andere bieders en hun intenties, en die kan je online minder inschatten dan ter  plaatse. Als je zelf een bod wil uitbrengen op een tosai, dan zal ik minder winst incalculeren dan wanneer ik zelf een tosai moet kopen en deze nadien moet verkopen. Ik veronderstel dat iedereen dat kan begrijpen.

Wil je meedoen overleg dan met mij welk bod  je wil uitbrengen en ik stuur je een overzicht van de totaalprijs met een breakdown van de  prijs indien jullie deze willen aanschaffen. Ik zal je ook het bedrag proberen door te geven waar je kans maakt om de koi aan te kopen. 

Ik kan een bedrag inzetten dat hoog genoeg is en dat in jullie mindset het bedrag is dat je wil investeren om de koi in je bezit te krijgen. Als de bieding echter stopt op een bedrag dat lager is, dan wordt dit bedrag ook gehanteerd. Voorbeeld ! Je wil voor een tosai 200 000 yen uitgeven en de bieding stopt op 80 000 yen, dan koop je ook de koi voor 80 000 yen en niet voor 200 000 yen. Tussen 100 000 en 200 000 yen is ook zowat het bedrag dat je in het oog moet houden als mogelijke aankoop. 

Vergis je echter niet ! Probeer er niet de beste uit te halen en op te bieden, want je komt van een kale reis thuis ! Er zijn tosai die makkelijk over de 500 000 yen en zelfs meer gaan. Nogmaals het is de  kunst om de juist iets mindere, maar  nog hele goede eruit te halen en aan te schaffen. Dit schept de meeste mogelijkheden en dat is onze specialiteit, daar zijn we sterk in en hebben we een boel ervaring mee opgebouwd.

Speciale aanbieding !

Ik ga zowel deze tosai die aangekocht worden de mogelijkheid geven om in de serre of bij mij in Arendonk verder door te laten groeien in de best mogelijke omstandigheden. De serre is de beste optie, en  afhankelijk van de grootte van de tosai zal ik slechts een beperkt aantal voor de serre selecteren. Voor Arendonk wil ik vijver 5 reserveren of misschien vijver 3, maar dat is afhankelijk van de verkopen.

Bij tosai is het zo dat er veel mis kan gaan, en kunnen wij de ontwikkeling niet 100% garanderen. De ontwikkelingen van de laatste jaren hebben jullie echter altijd kunnen opvolgen via de nieuwsitems. Die zijn altijd open en eerlijk geweest en zo willen wij het houden. Je kan zelf je conclusies trekken. Dit jaar zal ik de volgende prijzen hanteren voor azukari bij ons of in de serre:

250 euro per zomerseizoen. Dit bedrag is verdeeld in 100 euro voor de huur van de serre en 100 euro voor het onderhoud van de tosai. Onderhoud betekent het voer, de medicijnen, dokterskosten de zorgen en de updates voor de koi. 50 Euro reken ik per koi voor een bepaalde mate van garantie indien er een koi komt te overlijden.

Het is niet onze schuld, het is iets wat altijd kan gebeuren, maar als er iets gebeurd wil ik een reserve aanleggen om toch een vergoeding te kunnen geven. Laat ons hopen dat het niet gebeurd.

Wie mee wil doen aan de veiling...contacteer en overleg. Je kan momenteel alle koi bekijken en voor diegenen die interesse hebben om onze selectie te zien, dan kan je me een mail sturen voor een overzicht. 

Onze selectie is samengesteld tijdens de voorbije dagen maar kan nog veranderen. Ben gaat ze in de loop van volgende week nog eens minitieus bekijken en er  kunnen er nog afvallen of bijkomen. Ik maak de selectie niet openbaar, maar stuur ze wel op verzoek door. 

BEKIJK HIER DE VEILING VAN MOMOTARO

OPENINGSUREN

Het blijft een moeilijke en vervelende periode momenteel. Ik zal normaal open zijn van 11.00 tot 14.00 uur. Indien er niemand aanwezig is zal ik ook sluiten, maar als er toch volk zou zijn, kan ik open houden, dus is de tijd van sluiting rekbaar. Mondmasker is verplicht  Dit wat betreft Zaterdag.

Op zondag ga ik gewoon van 10.00 tot 12.00 aanwezig zijn. Voor de mensen uit Nederland, verwijs ik naar dit document als je wil komen voor voer of medicijnen op te halen.

 

Meer afbeeldingen

Toch weer spannende tijden: afbeelding 1
Toch weer spannende tijden: afbeelding 2
Toch weer spannende tijden: afbeelding 3
Toch weer spannende tijden: afbeelding 4
Toch weer spannende tijden: afbeelding 5
Toch weer spannende tijden: afbeelding 6
Toch weer spannende tijden: afbeelding 7
Toch weer spannende tijden: afbeelding 8
Toch weer spannende tijden: afbeelding 9
Toch weer spannende tijden: afbeelding 10
Toch weer spannende tijden: afbeelding 11
Toch weer spannende tijden: afbeelding 12
Toch weer spannende tijden: afbeelding 13
Toch weer spannende tijden: afbeelding 14
Toch weer spannende tijden: afbeelding 15
Toch weer spannende tijden: afbeelding 16

Laat Een Reactie Achter

6 reacties

Dick

555

Johan

555


Dick

555

Johan

555


Johan

555


Matthijs

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml