Twee spannende sanke en een zuivere kohaku

Twee spannende sanke en een zuivere kohaku

Sommigen staan in de schaduw van de anderen, maar dat wil niet zeggen dat ze minder zijn. Af en toe laat ik een paar koi verdwijnen naar de achtergrond om nadien terug op te vissen. De reden is eenvoudig: te lang op de voorgrond wordt beschouwd als niet goed. Wat een vergissing !

Tenminste zo denk ik erover. Het is nu al zo dat we de klanten toch sturen naar de "in onze ogen betere koi." Of we altijd gelijk hebben is een andere vraag, want absolute kennis is een loos begrip, we kunnen enkel onze mening geven voor zover dat mogelijk is.

Een aspect waar je niets tegen in kan brengen is de keuze van de klant. Als die eenmaal "een klik heeft met een koi" dan is er nog maar weinig te sturen, en dat is ook beter zo. Ieder zijn eigen mening, en dat hebben wij zelfs het liefste.

De sanke die ik vandaag even laat zien zijn al vrij lang in Arendonk, maar hebben een hele tijd in de vergetelheid gestaan. Het was nu tijd om ze weer eens boven te halen,  en wie weet ! We moeten af en toe ons best doen om koi te promoten.

Een sanke die mijn persoonlijke voorkeur heeft zit in deze bowl. Nu zijn alle 3 de koi die in deze bowl zitten meer dan goed, waarbij de kohaku zeker  niet onopvallend is. Bijzonder zuiver patroon voor een nisai en ik zie zelfs geen toekomstige mindere ontwikkelingspunten die bij potentiële jumbo koi al wel eens durven voorkomen.

Het inazuma-achtige patroon is altijd een plezier om naar te kijken vind ik en als je naar het filmpje van aankoop gaat kijken zie je pas de elegantie van deze kohaku. Het spinneke was ocharme 25 cm bij aankoop in november 2018, en als je nu naar een nisai kijkt van 54 cm dan moet je zeker niet ontevreden zijn...een schat van een kohaku.

De duurste sanke in deze bowl is echter de drukke sanke, zo zal ik haar noemen. Die was strontduur en nu is het nog de kunst om de duurverdiende centjes proberen te verzilveren, maar het zal moeilijk zijn, want ik denk niet dat veel mensen deze sanke begrijpen.

Het is vooral de huidkwaliteit die hier de waarde bepaald. Hetgeen wat een nadeel is voor de Europese markt is het sumi dat iets te dominant begint op te komen, wat  hier niet gesmaakt wordt.In Japan kijken ze echter anders, en wordt het sumi zoals dit, wat zich in de toekomst vermoedelijk nog sterker zal profileren, zeker op prijs gesteld, maar wat kennen de Jappen nu van koi !

Ook hier is het aangeraden om naar de sanke bij aankoop te kijken en de veranderingen te interpreteren. Dit spinnetje was zelfs nog maar 24 cm bij aankoop en is nu opgeklommen naar de status van degelijke nisai van 57 cm. Hier zit een prachtsanke verborgen.

Ze zijn allebei uit de aankopen van de maand november 2018, en zonder te blozen durf ik stellen dat ze bijzonder prijzig waren. Een gok in het ongekende, maar daar zal het bij blijven denk ik. Dat is ook één van de redenen dat ik geen hoogwaardige tosai vermoedelijk meer zal aankopen, want op deze 2 koi ga ik een boel geld verliezen. 

Een deel ervan zal ik vermoedelijk terugverdien met deze sanke die meer aansluit bij onze sanke smaak om het zo maar eens te zeggen. Mooi kohaku patroon, rustgevend sumi en je hebt de juiste combinatie voor een verkoopbare sanke. Deze ga ik dus nu wat duurder maken om het verlies proberen in te dekken. Hoor ben het maar uitleggen bij het filmpje van deze sanke, en zo is het precies.

Vermoedelijk komt deze sanke uit dezelfde stal als de sanke hierboven, maar een winterseizoen later. Dan hebben ze al een serieuze groei gekregen, want deze is 41 cm bij aankoop. Nu zie je dat ze buiten een gezonde groei naar nisai, 57 cm notabene een interessante ontwikkeling heeft gemaakt. Het enige wat ik hier nog moet bij doen is het kleine hi patroontje aan de zijkant van zijn kop aan de rechterkant laten verdwijnen.

Qua patroon is ze vrijwel stabiel gebleven en hebben zich er geen grote veranderingen voorgedaan. Vermoedelijk, maar dat is geen zekerheid, schat ik dat er hier of daar misschien toch nog een sumi klodder zal bijkomen, maar zeker is dat niet. Ik heb het echter al meer meegemaakt dat dit gebeurd, maar dan moet ik de sanke nog eens  in detail gaan bekijken.

Ik zeg altijd dat ik geen zekerheid verkoop, maar in dit geval kan ik wel zeggen dat ik verdomd goede nisai verkoop. Ze zullen nog tot ergens in april in het winterverblijf blijven want daar hebben ze het naar hun zin. Het was een plezier om ze nog eens te mogen bewonderen.

WAT ZOU JE ERVAN DENKEN OM DEZE 3 SAMEN AAN TE KOPEN ?

Dat is vermoedelijk wishfull thinking, maar wie weet...soms gebeuren er rare dingen die je niet kan voorspellen. Denk nu niet dat je deze voor een appel en een ei kunt aankopen want dan heb ik nog andere oplossingen achter de hand, maar om mijn zuurverdiende centjes terug te verdienen zou dit een mogelijke oplossing zijn.

Ik ga niet zeggen wat de potentiële verkoopwaarde is, gebasseerd op mijn normaal gehanteerd systeem, die pijn zal ik zelf verbijten, maar ik heb een prijs in mijn hoofd die acceptabel is, en die de waarde van 3 nisai van deze kwaliteit meer dan waard zijn.

EEN ABSOLUTE MUST VOOR EEN BEGINNENDE KOIKICHI MET VERSTAND !

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

1 reactie

Matthijs

Die sanke met t zware sumi is echt briljant!


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240