Van succes tot mislukking

Van succes tot mislukking

Het is niet allemaal goud dat blinkt. Gewoonlijk wordt er niet over gesproken, maar ik heb er geen problemen mee om koi die minder goed evolueren te laten zien. Maar laten we beginnen met een succesverhaal.

In december 2019 kocht ik een showa op de veiling van Momotaro die me geweldg bekoorde. Zijn code maakt alles duidelijk namelijk showa SH-V19-12117. Je ziet haar hier bij aankoop. Ze was 60 cm bij aankoop en is ondertussen doorgegroeid naar 73 cm. Langzaam maar zeker zal ze de magische grens van 80 bereiken.

oyakai van Momotaro Ze moet nog 4 jaar worden dus alle mogelijkheden staan nog open. Ze was niet meer mijn eigendom want Johan van Interkoi Nederland zag duidelijk ook toekomst in deze showa.

Gisteren werd ze verkocht, ik weet niet aan wie, maar de verkoop werd blijkbaar snel gesloten. Ze is een dochter van Hyakuju en hier zie je ze in volle glorie voor de laatste keer misschien. Bijgaande foto van de mama is genomen in 2013, en toen was ze 82 cm. 

Complimenten Johan voor de voorbeeldige verzorging en opgroei van deze showa.

Maar naast koi die zich goed ontwikkelen zijn er ook tosai die zich minder goed ontwikkelen en daar wil ik het even over hebben.

Je moet begrijpen dat door de vraag van de klanten, de kwekers proberen te voorzien in datgene wat de mensen vragen.

Daardoor worden er ingrepen gedaan waar niemand het liever over heeft, maar die wel gebeuren. Chirurgische ingrepen kan je het niet echt noemen, maar bepaalde verfraaiïngen om de koi mooier te maken behoren tot de normale gang van zaken.

Hierdoor gebeurt het wel eens dat tosai bij het opgroeien terug hervallen in datgene wat men precies  niet wil. Over het algemeen is dit secundair hi, wat de koi geen goed doet. 

Van de honderden tosai die ik vorig jaar kocht zijn de meesten echter goed ontwikkeld, maar ook niet allemaal.

De vraag dan is wat je er mee moet doen ! Er zijn 2 mogelijkheden. Je kan ze laten inslapen want bijhouden is eigenlijk geen optie. Een tweede mogelijkheid is om ze te verkopen aan mensen die de koi hun minpuntjes vergeven.

Daarom bied ik deze 4 tosai aan tegen een vaste prijs van 100 euro per stuk en geef ze de kans om te overleven in deze wereld. Zijn de koi slecht ? Neen hoor, ze zijn gewoon minder mooi en zullen nooit een prima donna worden.

Misschien heb je er zelfs meer plezier van, dus mensen die een oogje kunnen dichtknijpen voor de onvolmaaktheden, mogen zich melden om één van deze onderstaande koi aan te kopen.

De filmpjes werden deze week gemaakt door Polleke en de foto's zet ik hieronder. Wat you see is what you get, en ik hoop op deze manier zowel vriend als vijand tevreden te stellen.

Eerst en vooral sanke 2102113. Aan de koi mankeert niets. Ze heeft zelfs nog een behoorlijke huidkwaliteit, maar de staart is verbogen. Als ze in je vijver zwemt zie je het bijna nog niet, enkel als je ze in de bowl zet valt ze je op.

Sanke 2102125 is zelfs technisch redelijk goed. Zij het niet dat ze bijzonder veel secundair hi heeft aangemaakt, vooral op het hoofd. Ook dit is enkel storend als je ze in de bowl zet, want in de vijver valt het minder op. Vermoedelijk is dit bijgewerkt als kleine tosai en heeft zich dit nu terug geopenbaard. 

Ik zou het secundair hi nog kunnen verwijderen want de sanke is technisch redelijk goed. De ingreep is niet zo moeilijk, maar toch ga ik dit niet doen. Ik vermoed dat als er al kopers zijn, deze als eerste zal vertrekken.

Kohaku 2102110 is de volgende klant. Je zou deze optimistisch een kanoko kohaku kunnen noemen, maar dit is de waarheid geweld aan doen. Toegegeven het heeft een bepaalde charme, maar behoort niet tot de kwaliteit die ik wil hanteren.

Tenslotte kohaku 2102119. Ik heb ze of hem Billie Turf genoemd om de voor de hand liggende reden. In Japan durven ze het ook short body te noemen, maar daar kunnen ze van alles wat niet geweldig is, een naam geven die toch interesse opwekt.

Dit zijn mijn 4 koi die ik graag nog een mogelijkheid wil geven om een normaal leven te lijden in een vijver die van een klant is en die niet veel verlangd van de kwaliteit. De 100 euro vergoed niet eens de transport en onderhoudskosten van tosai zoals deze. You win some, you loose some...

De laatste in het rijtje is een vrij kostelijke tosai bij aankoop, namelijk een ginrin kohaku van Momotaro die aangekocht werd op de veiling, maar die helaas het beni aan het verliezen is. Misschien zet zich dat nog helemaal door, dan zou je een ginrin shiro muji hebben, maar dat  is af te wachten.

Het is wel een 100% vrouwelijke kohaku, dus zou nog geschikt zijn voor de kweek. Deze ga ik niet voor 100 euro wegdoen, want als de toekomst hier een ginrin shiro muji van maakt, dan zou ik er misschien nog een waarde aan kunnen geven. Wie interesse heeft voor een ginrin kweek of die er geen moeite mee heeft met een koi zoals deze mag me altijd contacteren om er een bod op te doen.

 

Meer afbeeldingen

Van succes tot mislukking: afbeelding 1
Van succes tot mislukking: afbeelding 2
Van succes tot mislukking: afbeelding 3
Van succes tot mislukking: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

3 reacties

Polleke

555

Johan

555

Polleke

@Johan 555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml