Verantwoordelijkheid van de kweker/dealer/koper

Verantwoordelijkheid van de kweker/dealer/koper

Hier ga ik even proberen een compromis in elkaar te steken wat betreft de verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen.

Te lezen in voorafgaande reacties, is het precies toch een hot item, waar beste eens openlijk over kan gepraat worden. Het is niet de bedoeling een manifest op te stellen of een contract dat bindend is. Ik geef hieronder in grote lijnen de gangbare afspraken weer. Onderbouwde reacties of commentaren kunnen opgenomen worden, om zodoende tot een zo duidelijk mogelijk compromis te komen. Tenslotte is iedereen vrij om te doen wat hij wil met zijn koi.

Gangbare richtlijnen

Indien een dealer een koi verkoopt, en de koper neemt deze mee naar huis, dan is het logisch dat de koper voortaan verantwoordelijk is voor de koi.

Indien de koi komt te overlijden binnen een bepaalde tijdspanne, dan ligt het aan de dealer en aan de vertrouwensrelatie met de dealer om hierover een gesprek te hebben. In vele gevallen is het zo dat, als de koper op regelmatige basis bij dezelfde dealer koopt, dat er dan een consensus bereikt wordt tussen betrokken partijen.

Indien er aan de dealer gevraagd wordt om de koi nog een bepaalde tijd te houden, dan dienen er vooraf afspraken gemaakt te worden tussen beide partijen. Mijn persoonlijke stelling is, dat indien een koi komt te overlijden tijdens het verblijf bij de dealer, de dealer een waardebon geeft voor het bedrag waarvoor de koi is aangekocht. De koper kan deze ten allen tijde verzilveren. Een gekochte koi kan nooit vervangen worden, maar het leed kan wel verzacht worden.

Indien er gevraagd wordt om een koi in de mudpond in Japan te laten, dan liggen de zaken iets ingewikkelder. Eerst en vooral moet de kweker bereid zijn om de koi nog een extra jaar mudpond te geven. Er wordt wel eens vergeten dat de kweker de koi liever NIET in zijn mudpond zet, dan wel.

De gesprekken volgend in het voorgaande nieuwsitem, krijg ik de indruk dat een kweker het juist als een bron van inkomsten ziet om de koi van de klant bij te houden. Dit is absoluut NIET waar. Hoe sneller naar huis, hoe liever ze hebben.

De kweker stelt over het algemeen zijn eigen voorwaarden. De koidealer is verplicht deze voorwaarden door te geven aan de klant bij aankoop van de koi. De voorwaarden kunnen verschillend zijn per kweker.

Bij het verblijf van de koi, van tosai naar nisai, geld over het algemeen de volgende regel:

Indien de koi komt te overlijden, of deze verdwijnt in de mudpond door hetzij overstromingen of andere, dan geld de regel dat de koper een nieuwe koi mag uitkiezen, die gelijkwaardig is aan diegene die in de mudpond is gegaan. In sommige gevallen kiest de kweker een koi, in andere gevallen, mag je een koi kiezen uit een aantal gelijkwaardige koi, in sommige gevallen mag je het bedrag dat je betaald hebt gebruiken om een andere koi te kiezen.

Indien de koi niet ontwikkeld zoals verwacht, als de koi verandert van sexe, of als er een technische beschadiging is, kan de kweker niet verantwoordelijk geacht worden. In dit geval speelt de relatie kweker/agent/koidealer een belangrijke rol. De agent/koidealer zal alles in het werk stellen om alsnog een vergoeding te krijgen, maar hier liggen de kansen veel lager.

Bij het verblijf van nisai naar sansai - yonsai of ouder, dan geld in principe dezelde regel als hierboven, met dien verstand dat je een tosai terugkrijgt, gekoppeld aan de waarde van de koi zoals deze in de mudpond is gegaan. Indien je dus een sansai of yonsai verliest, moet je in principe tevreden zijn met een gelijkwaardige tosai.

Iedere extra gift van de kweker is een bonus die de agent/koidealer probeert af te dwingen van de kweker. De agent/koidealer zal alle in het werk stellen om een zo gunstig mogelijk voorstel van de kweker te krijgen.

Men moet ervan uitgaan dat de kosten voor de mudpond, een vergoeding is voor de kosten die de kweker maakt om je koi te verbeteren. De kosten zijn verschillend bij iedere kweker.

Dit zijn over het algemeen, de meest gangbare afspraken die gelden tussen kweker en agent/koidealer. Ik probeer mijn klanten hier vooraf op de hoogte te brengen, en ze te informeren. De eerste jaren ging er weinig mis, de laatste 2 jaar heb ik mijn deel van de problemen gekregen. Zelf schat ik de kansen op 10% dat er iets met de koi kan gebeuren, en ik geef je op een briefje dat het niet plezierig is.

De verdwenen koi, waarvan sprake, was ook een bekende koi, met de roepnaam "dutske". De bekendheid werd nog versterkt door de openheid op onze website, want normaal komt dit niemand te weten, of tenminste is het in beperkte kring bekend.

Het is dus toch een interessant onderwerp om aan te snijden. Afhankelijk van de reacties en de stellingen, zal ik toch een proforma ontwerp klaarmaken, waarbij zowel de koper als de agent/dealer zijn verantwoordelijkheden neemt.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml