Verblijf in een mudpond

Verblijf in een mudpond

Zoals je waarschijnlijk zult opgemerkt hebben, zijn er veel koi die normaal nog in de mudpond verblijven allemaal naar huis gekomen.

Dit is een bewuste keuze geweest. Ten eerste is het niet de wens van de kweker om koi in de mudpond te laten. De meeste mensen denken dat dit een lonend onderdeel is, maar niets is minder waar. Als je tegenover een verblijf in de mudpond, de zorgen, de kosten en de infrastructuur telt die je nodig hebt, zul je algauw tot het resultaat komen dat de gegenereerde winsten eerder beperkt zijn.

In Europa denken ze anders, en zouden ze de mudpond volstoppen met koi, maar dit is niet het geval in Japan. Als je beseft dat er niet zoveel koi in de mudpond gaan is je rekening al gauw gemaakt. Bovendien worden ook de kwekers geconfronteerd met de tegenslagen en de problemen die een extra verblijf in de mudpond met zich meebrengen.

Een verblijf in een mudpond is bij iedere kweker verschillend. Vraag hierover zeker vooreerst informatie aan, want de prijzen kunnen nogal uiteenlopen. Als stelregel geld dat de koi over voldoende kwaliteit moet beschikken om in een mudpond te mogen verblijven. Je mag stellen dat er voldoende winst is gemaakt op de koi om een verblijf lonend te houden. Over het algemeen geven de kwekers het eerste jaar een vorm van garantie. Je bent echter altijd afhankelijk van de goodwill van de kweker. Deze garantie houdt in dat indien je koi van tosai naar nisai komt te overlijden, de kweker een gelijkwaardige tosai ter beschikking stelt.

Vermits mijn ervaring vooral Momotaro en Taniguchi betreft, kan ik enkel uit ervaring met deze kwekers spreken. Je moet je altijd wel bewust zijn dat je nooit een verloren koi kan vervangen door de ogen van een eigenaar bekeken. Hetgeen verloren is, was altijd mooier en wordt altijd verheerlijkt.

Na het eerste jaar geld geen garantie meer. Het is volledig op eigen risico, en de kweker geeft geen enkele vervanging. Enkel de goodwill van de kweker is dan bepalend. Nu kan je daar op speculeren, maar nogmaals, dit is geen verplichting van de kweker.

Tijdens een bezoek aan Momotaro, en het bekijken van mijn azukari koi, toen mijn koi die uit de mudpond kwamen, kreeg ik te horen van Maeda San dat ik een hoge score had behaald. Ik vroeg wat dit inhield, want dit was één van de eerste jaren dat ik koi in de mudpond had gelaten, en hij vertelde me dat 80% goed uit de mudpond was gekomen. Dit was volgens hem een hoge score. De normale gang is dat 60 tot 70% goed uit de mudpond komt. De rest is niet goed ontwikkeld, zijn overleden of door omstandigheden zoals roofvogels, beren of andere verdwenen uit de mudpond, of zijn als vrouwelijke koi geselecteerd, maar blijken mannen te zijn geworden.

Dit zijn geen cijfers uit de boekjes of statistieken, dit zijn cijfers die mij zo medegedeeld worden. Het grote probleem is, dat, wat voor hen een koi is, ons normaal veel geld heeft gekost, en het financiële verlies is dan ook enorm, buiten de emotionele waarde van de koi.

In de toekomst zal ik dus enkel nog koi in de mudpond laten, die ikzelf heb aangekocht en dus ook mijn eigendom zijn. Ik ken de consequenties en ben mij bewust van de problemen die er kunnen komen. Vervolgens wil ik alleen nog koi in de mudpond laten, indien er een document wordt ondertekend, waarbij schematisch uitgelegd wordt wat de gevolgen kunnen zijn.

Begrijpelijk is dat ik natuurlijk alle mogelijke macht zal gebruiken om een goodwill van de kweker af te dwingen. Mijn beste ervaringen hierin nogmaals zijn Momotaro en Taniguchi, die telkens een groot hart hebben laten zien, terwijl ze het niet verplicht waren. Dit is echter geen garantie en ieder probleem moet afzonderlijk bekeken worden.

Ik heb voorheen veel publiciteit gemaakt met een verblijf in de mudpond, omdat de resultaten soms verbluffend waren. Ik heb echter te veel miserie en verdriet meegemaakt en wil hier duidelijkheid in scheppen. Tot hiertoe heb ik veel van de mislukkingen toch op de één of andere manier kunnen oplossen, en soms begrijpen mensen niet hoeveel moeite en kosten dit meegebracht heeft, maar tot hiertoe zijn de meeste problemen opgelost.

Ik heb momenteel nog 1 mudpondprobleem waar ik aan het werken ben, en dat is een azukari vrouwtje dat achteraf een mannetje bleek te zijn. De kweker heeft deze voorlopig omgeruild in een nisai vrouwtje, maar dit is nog niet naar verwachting, en ik probeer nog een alternatief af te dwingen.

Laat je door dit nieuwsbericht niet ontmoedigen, want een mudpondjaar blijft nog altijd uniek om mee te maken, maar hou er zeker rekening mee dat het ook mis kan lopen. Dit zal in de toekomst bekrachtigd worden door een document dat door beide partijen moet getekend worden. Dit document zal in de loop van de volgende weken te lezen zijn op de website, of het kan per mail aangevraagd worden.

Tenslotte wil ik nog in schoonheid afscheid nemen door dit filmpje van de nieuwe koi te laten zien. Een filmpje dat gisteren is gemaakt, tijdens het bezoek van enkele fijne klanten.

Bijkomende info

Na talloze keren gevraagd te hebben waar de DVD's blijven van Mark Gardner, blijkt dat hij deze opgestuurd heeft naar mijn adres, maar dan in Nederland. Ik ben deze problemen nu aan het proberen op te lossen, want die zullen opnieuw moeten verstuurd worden. Hoe het één en ander in zijn werk zal gaan is mij onduidelijk, maar het zal wel opgelost worden zeker. Ik dacht verleden week dat ze aangekomen waren, maar het bleek een andere zending te zijn. Nog even afwachten is de boodschap.

Hij doet nu nog precies of het mijn schuld is...

Meer afbeeldingen

Verblijf in een mudpond: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml