Voerschema's voor koi

Voerschema's voor koi

Iedereen worstelt wel eens met het idee van hoeveel voer men moet geven aan koi.

Wat betreft grote koi, heb ik er niet zoveel moeite mee, als ze maar zin hebben om te eten is het voor mij voldoende, en dan is het een kwestie van gevoel.

Wat betreft de kleine koi, heb ik me nu toch even verdiept in het voergedrag door het gewicht te koppelen aan het aantal koi en de lengte van de koi.

Vermoedelijk heb je dit al wel ergens tegengekomen of gelezen, maar ik heb even een eigen berekeningsmodule in excel gemaakt, zodat ik het zelf makkelijk kan berekenen.

De formule is vrij eenvoudig. Je hebt het gegeven van bodyshape, de lengte en het percentage voer dat ze nodig hebben. Het enige waar er geen zekerheid van is, is de temperatuur, want die bepaald ook in hoge mate het voergedrag.

In deze excel file moet je gewoon de lengte van de koi invullen, het bodygetal en het aantal koi. In de kolom ernaast, zie je dan hoeveel voer ze aan een bepaald percentage tussen 1 en 10% nodig hebben.

Vermits de kleine koi op een constante temperatuur zitten van 20-22° heb ik besloten om het voerpercentage op te drijven naar 7-8% (momenteel 5%). Waarom opdrijven ? Je moet natuurlijk rekening houden met de omstandigheden in de vijver, en een 2--dagelijkse controle van de ammoniak is dan ook nodig.

In bijgevoegde tekeningen kan je dus zien, dat 42 tosai met een bodyshape van 1,7 en een lengte van gemiddeld 15 cm, 120 gram voer nodig hebben per dag.

Groeien ze naar 25 cm, dan zie je dat ze naar 500 gram voer per dag over moeten schakelen. Boodschap is dus om iedere week de lengte op te volgen en de voercapaciteit aan te passen.

Volgende week gaan de reeds verkochte showa naar een nieuwe verblijfplaats, en zal het voerschema nog opgedreven worden. Interessante materie.

Wie graag het voerschema in excel wil ontvangen, mag me altijd een mailtje sturen, en dan zal ik het graag aan je opsturen.

Meer afbeeldingen

Voerschema's voor koi: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137