Voorjaars update

Voorjaars update

Het voorjaar is weer begonnen en eindelijk kan ik weer aan de slag! De afgelopen weken heb ik zeker niet stilgezeten en heb ik mij beziggehouden met de voorbereidingen op komend seizoen.

Er lagen plannen klaar op het gebied van kweken die ik wel enigszins heb moeten bijstellen, zowel positief als negatief. De vissen zijn de winter goed doorgekomen en zwemmen na een kaliumbehandeling, die ik trouwens zo goed als elk voorjaar wel moet doen, weer kerngezond rond.

Nadat mijn grootste vijver van 30 kuub afgelopen jaar van polyester voorzien is, heb ik er een nieuw beadfilter op aangesloten met de inhoud van een EB100 en een bypass met 63mm binnenwerk. Ook werd eer een nieuwe pomp aangekocht, een varioflow 20, om energiezuiniger te draaien.

Ik kwam echter in de winter op marktplaats een gloednieuwe varioflow 30 tegen uit een faillissements-partij voor een nog lagere prijs dan een nieuwe varioflow 20. Deze pomp kon ik dan ook niet laten staan en inmiddels draait de pomp op mijn systeem.

De flow is nu een stuk beter en de oude pomp zal nu verhuizen naar mijn vijver van 8,5 kuub. Hier wordt nog een regenton op de bodemdrain aangesloten die als pompkamer gaat functioneren. De vijver wordt nu meer geschikt voor de kweek aangezien nu de flow geregeld kan worden en ik in de regenton de pomp dusdanig kan afdekken dat er geen kleine visjes in kunnen komen.

Ook kan er nog eventueel een verwarmingselement ingehangen worden zonder dat het meer weerstand oplevert.

Vorig jaar heb ik bij Luc een Red Tiger showa gekocht van Momotaro met het idee om haar te gebruiken voor de kweek van dit jaar. Helaas kent de Koi-hobby ook frustrerende tegenslagen, en de showa is er een van. Na mijn terugkomst van Japan afgelopen zomer heeft zij zich behoorlijk zwaar gestoten. Ik weet nog steeds niet hoe het gekomen is maar als resultaat was een kieuwdeksel zwaar beschadigd en zat er een gat in het beni op haar hoofd.

De kop herstelde snel maar de kieuwdeksel begon te ontsteken. Het begon herfst te worden en het water werd koud waardoor dit niet herstelde. Uiteindelijk heb ik haar in mijn 600 liter quarantaine bak geplaatst tijdens de winter op 24 graden. De ontsteking herstelde compleet maar het beni was erg teruggevallen door het gebrek aan daglicht.

Hierdoor wilde ik haar zo snel mogelijk naar buiten plaatsen in mijn 8,5 kuub vijver zodat het beni niet nog slechter zou worden. Een paar weken later begonnen de vissen een beetje te schuren en voordat ik ze had afgestreken zag ik dat een borstvin van de showa helemaal rood was.

Toen ik haar uit het water haalde bleek dat de showa haar eerste vinstraal gebroken had, vermoedelijk door het schuren. Het bot was door de klap uit de huid geschoten maar zat gelukkig wel weer terug op zijn plaats. Na een kort buitenverblijf zit de showa nu dus wederom in de quarantainebak op 24 graden en de vin is inmiddels weer gewoon wit geworden.

Het was lichtelijk ontstoken maar het lijkt weer de goede kant op te gaan maar een volledig herstel zal lang duren. De kans is dus zeer klein dat zij dit jaar nog als ouderdier in actie komt.

Gelukkig is er ook nog positief nieuws voor de kweek. Al ongeveer een jaar heb ik contact met Koi-dealer Bas Erkens van Himitsu. Met Bas had ik het vaker over mijn kweekplannen en hij was erg enthousiast hierover. Hij gaf een jaar geleden aan dat hij plannen had om naar een nieuw pand te verhuizen waar er een mogelijkheid was om samen te gaan werken op het gebied van kweken.

Na lang wachten werd het in december het nieuwe pand eindelijk werkelijkheid en op dit moment wordt er nog druk geklust om het zo snel mogelijk af te krijgen. De zaak zelf heeft nu uiteraard de hoogste prioriteit, maar als de rust een beetje is wedergekeerd gaan we kijken of er nog eventueel kweekbakken geplaatst kunnen worden.

De extra ruimte is niet het enige voordeel van deze samenwerking. Ons privé visbestand samen biedt ook weer nieuwe mogelijkheden voor ouderdiercombinaties. Bas heeft een erg mooie Isa kohaku in zijn bezit die hij als nisai in 2010 gekocht heeft. De kohaku was toen de grootste nisai van Isa en is nog tot 2013 in Japan gebleven en was toen 79 cm.

Op dit filmpje is zij te zien op de Nogyosai koishow van 2012, waar de kohaku de eerste prijs won in de 80BU Kohaku klasse. Inmiddels is de vis al wat ouder, uitgegroeid tot ongeveer 90 cm en is Bas wel benieuwd naar mogelijke nakomelingen.

Toen ik tijdens de laatste Japanreis van Luc vielen mij de grote Momotaro males die hij had weten te bemachtigen meteen op. Hoewel ik de vis van 79cm erg indrukwekkend vond, viel mij een TM kohaku op met een groot patroon. De bouw vond erg mooi met een dikke kop en een lange strakke bouw. Op 2,5 jarige leeftijd is hij al 73cm groot en het beni is van goede kwaliteit.

Bas was ook erg onder de indruk van de Kohaku. Hij bood mij aan om hem in een grote vijver van 60 kuub te plaatsen in het nieuwe pand. De vijver wordt verwarmd en met genoeg voer kan hij daar uitgroeien tot hopelijk 90cm.

Ik heb besloten om de vis te kopen! Ik wil Luc hier erg voor bedanken want het is een geweldige vis! De bedoeling is om de vis in te gaan zetten op shows en om er eventueel mee te kweken. Het patroon is niet ideaal voor een mannelijk ouderdier, maar ik denk dat er met een streng selectie proces toch nog een leuk aantal vissen met patroon uit kan komen.

Als de vis zich goed ontwikkeld en goed groeit kan hij zeker ook kans gaan maken op de shows. Het zou dus mooi zijn om de Momotaro male met de Isa kohaku te kruisen. Er is een relatief grote kans dat deze bloedlijnen goed mixen aangezien Momotaro en Isa op het gebied van kohaku nooit elkaars bloedlijnen gebruikt hebben.

Ik durf niet met zekerheid te zeggen wanneer het kweken zal plaatsvinden, want dat hangt nog van te veel factoren af. De vissen moeten in goede conditie zijn en de juiste faciliteiten moeten beschikbaar zijn. Vanaf mijn huis kan ik wel een begin maken, tevens ook met andere ouderdieren.

Om de kosten van mijn recente aankoop een beetje te dekken en ruimte te maken voor nieuwe kweken wil ik een aparte vis aanbieden. Het is een mannelijke kumonryu die ik ongeveer 2,5 jaar geleden gekweekt heb. In deze tijd had ik nog weinig faciliteiten en heeft hij vaak koud gezeten.

Inmiddels is hij 43 cm en heeft hij een erg mooie bouw voor een man. Het zal nooit een echte jumbo worden maar bij goede omstandigheden moet er toch nog aardig wat groei in zitten. De ouderdieren waren een female beni kumonryu van ikarashi ozumi en een mannelijke doitsu karasugoi met magoi bloed. Hij mag weg voor € 295, en bij interesse kan er contact met mij of Luc worden opgenomen.

Er is een kans dat ik in het jaar 2017 nog naar Japan zal gaan ongeveer in september, maar dat hangt nog af van het verloop van mijn studie. Ik hoop dat het lukt aangezien ik nog nooit na de zomer in Japan ben geweest en er in het najaar ook veel mooie vissen te zien zijn!

Bedankt voor het lezen en tot het volgende item!

Meer afbeeldingen

Voorjaars update: afbeelding 1
Voorjaars update: afbeelding 2
Voorjaars update: afbeelding 3
Voorjaars update: afbeelding 4
Voorjaars update: afbeelding 5
Voorjaars update: afbeelding 6
Voorjaars update: afbeelding 7
Voorjaars update: afbeelding 8
Voorjaars update: afbeelding 9
Voorjaars update: afbeelding 10

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240