Welke zou jij kiezen...

Welke zou jij kiezen...

Normaal ben ik alleen op zaterdag open, maar door de week worden er toch redelijk veel afspraken gemaakt om naar de koi te komen kijken.

Eigenlijk is dit beter omdat je dan meer tijd kan vrijmaken en beter op de hoogte bent van wat de wensen zijn van de klant. Kijkers is mooi, potentiële kopers is mooier….

Randy kwam met zijn vrouw om op zoek te gaan naar een kohaku in een bepaalde prijsklasse, en dat maakt het werk aanzienlijk makkelijker. Bovendien waren de koi bekend, en wist hij precies welke hij wou. Vermits de koi nog bijzonder goed rondzwemmen buiten is het ook geen enkel probleem om te bowlen. Er is slechts één vijver die niet gebowld kan worden, want die is te koud en dan wil ik de koi niet storen.

Het werd een pittige selectie. . In deze bowl zie je de koi waar hun voorkeur naar uitging. Ook de showa werden onder de loupe genomen en persoonlijk vond ik dit niet erg.

Het was een goede gelegenheid om ze tijdens deze periode even te keuren en te bekijken. Vooral de Ueno maakte veel indruk op mij. Het is de kleinste, maar als je deze boven de waterlijn haalt, dan wordt je getroffen door het lakzwarte sumi, dat onweerstaanbaar op je pupillen wordt getoverd. Wat een uitstraling….

De bowl bevat zowel Taniguchi als Ueno, als Ogata (sakai bloedlijnen) en Dainichi die ik als tosai heb gekocht begin dit jaar. De koi waren tussen de 44 en 48 cm, een verdienstelijke grootte na een niet geforceerde opgroei. Mijn idee is dat deze eind volgend jaar rond de 55-60 cm zullen zijn, waardoor ze als sansai een gezonde groei hebben gekend.

De vraag is nu, welke zouden jullie van de overblijvende 3 kohaku kiezen. De koi met de X op de rug, de sandan kohaku of de sandan/yondan kohaku. Je antwoord wordt op prijs gesteld….

Op het einde van het filmpje zie je 3 kohaku die niet in het prijskaartje passen, maar die ik ter vergelijking toch even wou laten zien. Randy was leergierig en vond het de moeite om zijn streven in de toekomst met dit soort koi uit te breiden. Hij was eigenlijk rijp om met zijn kennis en goed koi-inzicht over te stappen naar dit soort koi, maar alles heeft zijn financiële grenzen, en dat begrijp ik maar al te goed.

Er werd geen definitieve doorbraak qua aankoop verricht, want hij wou de filmpjes nog even bekijken en afwachten wat het nieuwsitem zou brengen. Niet dat het zijn beslissing zou beïnvloeden, maar gewoon om een idee te krijgen van wat de lezers zouden vinden.

Nadien kwam Paul eventjes zijn optie op 2 showa uit de Lion Queen bloedlijn bevestigen, en zijn beslissing was snel genomen. Deze koi doen het uitstekend en ik hoop dat het zo blijft.

Voor alle zekerheid heb ik de beide showa in het eerste gedeelte van de film gemeten, en ze waren nu respectievelijk 20 en 22 cm. Ze zwemmen in een verwarmde vijver van om en bij de 16° wat niet groeibevorderlijk is, maar wel een uitstekende temperatuur is om ze buiten verder te laten ontwikkelen.

Ik ben benieuwd wat ze tegen april in petto hebben qua groei en ontwikkeling. Als je gemiddeld 2 cm per maand zouden groeien zou een maatvoering van 25-30 cm ideaal zijn, ik ben benieuwd….

Wist je dat 10 jaar geleden toen ik pas begon 28 cm als ideale maatvoering voor jumbo tosai gold op 9 maanden ! Wat zijn de tijden ondertussen verandert ! Nu ziet men al tosai van 45 cm en groter verschijnen, vergelijkbaar met nisai !

De vraag die me doet opkomen heeft betrekking op de levensduur en de mogelijke stilstand van opgefokte tosai éénmaal ze bij de klant zitten. Bovendien maak ik me ernstig zorgen over de gezondheid.

Net zoals je een hond moet behandelen zoals een hond, moet je ook een koi behandelen zoals een koi, met zijn biologische geaardheid en zijn manier van leven en overleven.

Voel je niet te beroerd om te reageren en om je keuze van kohaku mee te delen. Ik weet hoe moeilijk het is om een reactie los te weken, maar zeg niet dat ik er mijn best niet voor doet.

Meer afbeeldingen

Welke zou jij kiezen...: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240