Wij komen uit Brussel

Wij komen uit Brussel

Het gebeurt tegenwoordig regelmatig dat er mensen voorbijkomen, waarvan je nog nooit hebt gehoord, niet in de reacties of niet op een andere manier.

Gisteren was het de beurt aan Rudy en Nina, die uit de regio Brussel kwamen, mijn site reeds geruime tijd opvolgden, en eindelijk eens een bezoek wilden brengen aan Interkoi om te ervaren of alles eruitziet zoals het wordt beschreven of verhaald.

Het is niet aan mij om daarover te oordelen, dat moeten ze zelf maar doen via de reacties. Zoals het betaamd, ga ik me altijd voorstellen, en probeer via enkele vragen in te schatten wat de mogelijkheden zijn. Sommigen geven zich niet graag vrij, of vertrouwen de situatie niet, want ze denken altijd maar dat ik wil verkopen....en gelijk hebben ze.

Natuurlijk wil ik altijd verkopen, ik zou wel zot zijn als ik het niet zou willen, maar het is geen prioriteit...ik probeer liever een lange termijnpolitiek te voeren, dan snel eventjes een paar koi te verkopen. Ik probeer iedereen een kleine introductie te geven van de mogelijkheden die er zijn, en afhankelijk van hun antwoorden zal ik steeds een paar koi bowlen.

In dit geval was het duidelijk dat Rudy het koivirus te pakken had, en dat Nina degene was die op tijd de lont moest doven. Waar kennen we dit van ? Ze hadden een niet te grote vijver, en Rudy was duidelijk een fan van Rini, dat kon je afleiden uit zijn antwoorden. Wie is er trouwens geen fan van Rini ?

Als je dan vraagt welke zijn favoriete soort is, dan kan ik eigenlijk het antwoord al in zijn plaats geven: showa...Iedereen die met koi begint is over het algemeen fan van showa, en ik hoorde ook bij deze groep hoor. Ik ben nog altijd fan van showa, maar ondertussen zijn mijn horizonten wat breder geworden, en komen kohaku en sanke zeker naast showa te staan.

Persoonlijk heb ik een zwak voor een vijver met veel kohaku, enkele showa en een sanke erbij. Zoals gebruikelijk moet de sanke perfect zijn, anders is ie niet goed genoeg. De showa mag gebreken hebben, dat wordt vergeven, maar de sanke....nee hoor, die moet de perfectie benaderen. Daarom dat het een koi is die zo moeilijk te verkopen blijft, tenzij....en de kohaku, tja dat is ook duidelijk, geen shimi's, maar dat heb je helaas niet in de hand.

Op naar de showa dan, en om enkele mogelijkheden te laten zien, heb ik enkele bowls samengesteld met totaal uiteenlopende prijzen van koi van 300 euro tot 3000 euro. De eerste bowl die ik liet zien, was een trio van showa van Isa, gekruid met een kohaku van Taniguchi. Waarom een trio ? Om duidelijk te maken dat een koi per stuk verkocht steeds duurder is, dan een trio te verkopen.Dit is de samengestelde bowl, en die behoort bij mij tot de gemiddelde prijsklasse. Maar zeg nu zelf, is dit geen mooi trio om je vijver te bevolken ?

Het tweede trio was al wat anders. Deze bowl van showa was ook gespijsd met koi van Isa, maar aangevuld met een duurdere koi van Momotaro. Dit om het verschil in kwaliteit uit te leggen.

Omdat ik toch bezig was om de koi uit de groeivijver dagelijks te bowlen en hun evolutie te schetsen, heb ik er drie afzonderlijk gebowld, zodat ik het verhaal dat ik begonnen was verder te vervolledigen.

De eerste koi was de meesterlijke kohaku van Dainichi. lk vind dit een pareltje van een kohaku. Bij aankomst 32 cm, nu 39,50 cm en in mijn ogen echt de moeite om te bekijken. Mijn berekeningsmodule vertelt me dat ze rond 1 oktober tussen de 45,87 en 50,04 cm zal zijn, maar ik verwacht zelf dicht tegen de 50 cm. Waarom ? dat zie je, dat proef je...

De tweede is een sanke van Marudo. Langzaam zie je de sumi vlekken opkomen op het shiroji. De koi oogt breed en stevig. Ze bevalt me steeds meer, en zou wel eens een mooie sanke kunnen worden. Ze is nu 42 cm en de prognose naar 1 oktober geeft dan als resultaat tussen de 51,82 en 56,53 cm. Oeps, dat lijkt wat optimistisch, maar laat ons verder dromen, het is nog zo plezierig. Als ze 55 cm haalt ben ik bijzonder tevreden, vooral als ze de juiste sumi vlekken te voorschijn tovert, zoals ik het nu reeds lichtjes zie gebeuren.

Tenslotte een showa die niet graag gebowld wordt maar toch niet kon ontsnappen aan mijn aandacht. Deze elegante Dainichi werkt aan haar hashiware en menware, en zal deze mettertijd ook laten zien. Het zal haar uitstraling zeker nog versterken. Ook zij zou tussen de 52,19 en 56,94 moeten kunnen worden. Laat het ons hopen, want dat zijn fantastische resultaten.

Nadien nog wat impressies uit de lager geprijsde koi, waarbij je al een mooie bowl kunt samenstellen voor 1000 euro. Het is niet allemaal duur wat bij mij zit. Ik heb het imago dat Interkoi duur is, maar bekijk deze bowl dan nog maar eens en verklaar me dan nog maar eens dat ik te duur ben.

Op vraag van Harold om enkele shiro te kunnen zien werd deze bowl samengesteld met de laatste overblijvers van de Omosako selectie en een beni kikokuryu. deze shiro werd dan ook aangeduid als nieuwe vijverbewoner voor de man die ooit GC was geworden in Arcen met een shiro in 1996. Voor de nieuwkomers nog eens een mooi verhaal om te lezen.

Er was meer volk gekomen hoor, het was onverwacht druk geworden, en zelfs gezellig. Mike had het nieuwe voer gebracht, je weet wel de korrel met chlorella van 10 mm. en de meesten kwamen deze dan ook ophalen. Als je dan een imker in je midden hebt zitten die tot in de puntjes kan uitleggen hoe een bijenvolk in elkaar zit, dan zit iedereen met ontzettend veel aandacht te luisteren. Het is een wereld op zichzelf, en bovendien, uitermate interessant hoe deze beestjes zich gedragen.

Harold is tevens een verstandig verteller, en misschien moet hij hier maar eens een voordrachtmiddag over houden, ik denk dat er veel mensen met aandacht komen luisteren. Er werden in ieder geval veel vragen gesteld, die verrassende antwoorden brachten.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240