Willen we nu allemaal jumbo koi ?

Willen we nu allemaal jumbo koi ?

Word ik er nu alleen mee geconfronteerd, of is het een algemene trent dat we allemaal grote koi willen ?

Ik ga hieronder straks nog eens het verhaal van Rini schrijven dat hij ook al eens in een column verwerkt had in 2008. Het is de moeite om te lezen, en hopelijk leren de mensen er ook nog van. Het wordt dus een lang nieuwsitem vandaag.

Ondertussen geef ik een klein overzicht van de dag van gisteren, want die was meer dan interessant te noemen. Guust kwam speciaal naar Arendonk om even kennis te maken. Hij was niet bij mij om te kopen, maar om informatie in te winnen.

Zijn doelstelling was duidelijk vanaf het begin. Hij wou zijn koibestand in kwaliteit verhogen en vooral de stap naar grote jumbo koi zetten. Het spijt me dat ik het moet zeggen, maar dat verhaal is herkenbaar en hoor ik bijna iedere week, alleen iets frequenter momenteel.

Nu wil ik even niet bescheiden zijn, maar ik kan wel zeggen dat ze op het goede adres zitten, want ik durf te zeggen dat ik de koi heb met de goede genen, die de mogelijkheid hebben om op te groeiten tot jumbo koi, maar daar komt iets meer bij kijken, namelijk het vervolg dat je hieronder verder kan lezen, en dat de meeste mensen weer eens met beide voeten op de aarde zet.

Ik heb het in een vorig nieuwsitem nog een gezegd en herhaal het nog 1000 maal. Je kan geen tosai in onze landen naar 80 cm+ laten doorgroeien, uitzonderingen daargelaten. Het stopt meestal bij 65 tot maximaal 75 cm en dan kan je spreken van een goed resultaat. We hebben het nu wel over de gosanke groep, en zwijgen over de makkelijkere groeiers zoals chagoi, karashigoi en andere.

Buiten dat moet er bij verteld worden dat je bovendien nog aardig wat centen op tafel moet leggen om een goede tosai met die potentie te kunnen aankopen. Maar genoeg gezeverd over dit afgezaagd onderwerp. Ik probeer in ieder geval op duidelijke, en volgens mijn kennis, eerlijke manier uit te leggen wat de mogelijkheden zijn.

ik begin dan met de koi, waarvan ik weet dat ze de mogelijkheid hebben om door te groeien naar 80 cm. Ik heb er dit jaar verscheidene gekocht in de opensales van Momotaro, en die koi doen het goed. In dit filmpje zie je nog de enkelingen die overblijven en die een doorgroei naar 80 cm kunnen maken, waarbij ik dan ook bij vertel dat de showa een twijfelgeval is, zoals ik al in het begin van dit jaar heb gezegd. Zijn bouw leent er zich niet toe om grote lengte te maken, maar ik heb deze als enige showa van de veiling kunnen kopen, en het is voor mij een testcase.

De sandan is de koi met de meeste groeicapaciteit, maar zijn patroon zit wat tegen. Het is echter een koi met veel uitstraling, en de moeite om in je vijver te zien zwemmen. Waar vallen deze koi over ? Heel juist, de prijs die er op gekleefd zit, namelijk 3250 euro. Ik kan je één ding garanderen, en dat meen ik oprecht: deze koi kosten veel geld, maar zijn spotgoedkoop, daar ben ik van overtuigd. Worden deze 80 cm ? Ze hebben de genen, ze hebben de bouw, ze hebben de ouders die 100 cm zijn, maar de rest moet je er zelf aanbreien. Bij mij zullen ze geen 80 cm worden, want daar stoor ik ze te dikwijls voor en ik heb er niet de geschikte vijvers voor.

Dan maar naar de jumbo tosai met de goede genen. Dat is nog een stukje moeilijker. Ze zitten in de groeivijver en worden als het ware iet of wat geforceerd in groei. Nu ga ik iets zeggen wat de meesten niet graag zullen horen. Het is mooi om ze te laten doorgroeien, maar het is mogelijk dat ze het jaar daarop een grotere stilstand kennen. Het blijft echter een plezier om te doen, maar een nog groter plezier om ze te laten zien

Als je het filmpje goed bekijkt, dan valt meteen de sanke van Momotaro op, of had je dit nog niet gespot ? Op dit moment misschien niet de mooiste, maar als deze het sumi achteraan op zijn staartpartij nog verder laat ontwikkelen zul je versteld staan van de toekomst van deze sanke, en geloof me, het is een groeikanon. We komen dan weer op het probleem....de prijs....

Dan komen we bij de Taniguchi. Mooie vijvervissen, met betrekkelijk goede kwaliteit, zelfs met goede potentie. Worden deze 80 cm...neen, deze zullen het zeker niet halen. Worden het mooie grote vijvervissen. Ja, dat worden ze zeker, en ze zullen zeker 65-70 cm halen. Bovendien zitten ze in een interessante prijsklasse, maar ja, die 80 cm hè.....

Tenslotte laat ik nog enkele koi zien, die en Jumbo zijn, en de potentie hebben om nog 10 cm in een goede vijver te groeien. Niet bij mij, maar in een goede vijver, laat dit duidelijk zijn. Eerst en vooral mijn favoriete showa, een beauty pur sang. En neem dan nog een kijkje in de vijver van de jumbo die overgeplaatst zijn naar een kleinere vijver, totdat ik de grote vijver heb zuivergemaakt.

Nadat ik alle koi heb laten zien, met de verschillende mogelijkheden, tenminste met de beknopte kennis die ik heb, hebben de mensen stof tot nadenken. Het probleem is dat je met eerlijk te zijn, niet altijd de beste resultaten boekt. Ik kan wel stroop op je mond smeren, en zeggen "pffff, die wordt makkelijk 90 cm" en dan maar hopen dat ik een snelle verkoop heb gerealiseerd, maar neen, dat doe ik zeker niet. Ik heb in ieder geval mijn plicht gedaan en de verschillende facetten van de aanwezige koi laten zien. De rest moeten ze zelf maar uitdokteren.

Ondertussen was het weer aardig volgelopen, en was het nog best gezellig geworden. Toen Jelle en Anneke met hun zoon Peter, nog even naar zijn tosai kwam kijken, heb ik er mijn favoriete showa bijgezet om zelf ook wat te genieten, en mijn dag was weer voorbijgevlogen.

Ondertussen heb ik mijn 3de reis naar Japan dit jaar weer geboekt. Ik zal me deze reis eens extra informeren naar koi die onder de top zitten, maar die zonder problemen jumbo kunnen worden. Wie het verhaal van Rini hieronder nog eens terugleest, krijgt misschien een beter inzicht in Big is Beautiful...en ik kan je een goede raad geven...laat je niets wijsmaken, want als het zo simpel was, was er ook geen kunst meer aan.

Leefomgeving

Er worden bijzondere eisen gesteld aan de leefomgeving van uw koi, met name aan de leefruimte, als u de in de genen vastgelegde maximale groeimogelijkheden volop wilt benutten. U wordt als het ware aangesproken op uw ‘rearing technics’ en dat is een hoge sport op de ladder. Dat gaat ‘iets’ verder dan het zorgen van mooie 0-parameters op het gebied van ammoniak, nitriet enz. De leefomgeving, uw vijver dus, moet groei-elementen in zich hebben en die komen niet vanzelf.

Het mooie is echter dat, als u er inderdaad in slaagt uw koi maximaal te laten uitgroeien, het niet anders kan dat dan de leefomgeving eveneens voor uw koi optimaal is. Automatisch schort er dan niets meer aan de maximale ontwikkeling van de bouw, de glans, de intensiteit van de kleuren en dergelijke. Uw koi wordt niet alleen groot, hij wordt nog eens verrekte mooi ook.

Een optimale groeivijver functioneert dus meteen als meest perfecte leefomgeving De ontwikkeling van uw koi spreidt zich uit op allerlei ander gebied, verder dan groei alleen. Meer vliegen in een klap, dus.

Weinig vis

U kent ongetwijfeld alle goed bedoelde adviezen en tips in boeken en magazines die te maken hebben met de bezetting van de vijver. Zoveel kilo lichaamsgewicht per kuub of zoveel centimeter per vierkante meter wateroppervlak, ga zo maar door. Als je deze adviezen leest, valt het op dat niemand het met elkaar eens is, zo groot is de variatie in meningen. En al snel frons je je wenkbrauwen bij het lezen hiervan en vraag je jezelf af of men wel weet waarover men spreekt. Mijn tip: snel deze adviezen vergeten!

Als het gaat om het realiseren van groeipotentie en het bereiken van de maximale wasdom van koi kunnen eigenlijk alleen de echte experts in Japan, zeg maar de werkelijke vakmensen, hier iets zinnigs over zeggen.

Masao Kato is voorzitter van de ZNA en wordt al jaren beschouwd als internationale grootheid op het gebied van koi-houden. Desgevraagd tijdens een interview is hij vrij resoluut in zijn antwoord: een (vrouwtjes)koi van 60 cm. moet een minimale waterhoeveelheid van 11 kuub tot haar beschikking hebben om haar groeipotentie maximaal te verwezenlijken.

Voor een goed begrip: dat is dus 11 kuub per vis. In mijn vijver van 32 kuub zijn dat dus maximaal drie vissen! Uch!

Opvallend is dat zowel Kentaro Sakai als Daisuke Maeda, toch mensen die dag in dag uit met koikweken bezig zijn, deze mening ten volle ondersteunen. Het is dus niet voor niets dat de Japanse kwekers zo verdraaid weinig vissen in hun mudponds stoppen. Wij Nederlanders en Belgen met eurotekens in onze ogen, zouden zeggen, ach, doe er nog een paar bij, wat maakt het uit. Véél dus. Anders wordt de aanwezige groeipotentie niet gehaald en is de klant teleurgesteld.

Michio Maeda

Michio Maeda San, president van Momotaro Koi Farm, gaat in zijn bewering nog een stuk verder. Deze man is vermaard om zijn kweek van werkelijk kolossale koi. Hij is een van de zeer weinige kwekers die in staat is jaarlijks 1-meter go-sanke te produceren. Bekend is ook het verhaal van de Matsunosuke sanke die na 8 jaar gestopt was met groeien op een lengte van 82 cm. Maeda wist deze vis binnen 3 jaar op 101 cm. te krijgen, waarna deze sanke de All Japan 2002 wist te winnen.

Hij is van mening, dat alle onderdelen in het laten opgroeien van koi tot jumboformaat, belangrijk zijn. Als er maar op een aspect te kort geschoten wordt, kan je het vergeten, populair gezegd. Als je voer niet goed genoeg is, heb je een probleem. Als het water niet goed genoeg is, heb je ook een probleem. En als de koi onvoldoende ruimte ter beschikking staat, belemmert dit zeker een optimale groei.

Hij zegt in feite twee dingen:

1 - Wil je koi binnen zes jaar tot jumbos uit laten groeien, dan is een grote vijver een absolute must. Je moet minstens een vijver van 100.000 liter hebben voor het houden van vrouwelijke jumbo-koi. Liefst nog groter, zegt hij. Okay, hij weet ook wel, dat niet iedereen in staat is vijvers van dat formaat aan te leggen, maar het gaat volgens hem wel ten koste van het formaat van de koi dat virtueel binnen bereik ligt.

2 - Bouw de vijver zo simpel mogelijk, is een ander stokpaardje van Maeda. Vermijd lange lengten pijpleidingen, waar zich altijd vuil en slechte bacterién verzamelen. Hou het eenvoudig en gebruik te allen tijde bakki showers, want daarvan is bewezen dat zij een positieve invloed hebben op het welzijn en de groei van koi. Bakki showers produceren gezuiverd, zuurstofrijk water, terwijl onderwaterfiltering slechts zuurstofarm water in de vijver deponeert.

Oren krabbend

Als je dit zo leest, ben je geneigd je eens flink achter je oren te krabben en dat hele traject van nisai tot jumbo-koi maar overboord te gooien. Laten we wel wezen: het aantal hobbyisten dat over een vijver van 100.000 liter beschikt, is toch uitermate gering en zelfs al zouden we willen, toch lang niet voor iedereen weggelegd.

Toch wordt de soep hier niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend. Navraag leert dat, als een koi nu eens geen 11 kuub water tot zijn beschikking heeft, maar bijvoorbeeld de helft, de haalbare potentie slechts met 5% afneemt. Een koi met een potentie om tot 90 cm. uit te groeien, wordt dan ‘maar’ 85 cm. Nou, dat is ook mooi en daar teken ik graag voor.

Het is absoluut waar dat de grootte van een vis zich richt tot zijn leefruimte. Kijk maar naar kleine karpertjes in een aquarium. Ze worden nooit zo groot als in de natuur. Trek dit gegeven maar door naar de relatief beperkte omgeving van onze vijvers en neem daarbij in aanmerking de concurrentie met een fors aantal mede-karperachtigen: hoe groot schat u in dat uw koi dan hun groeipotentie verwezenlijken? Wie daarin verandering wil brengen, moet ofwel een grotere vijver gaan bouwen, ofwel ruimen in het koibestand.

Waterverversingen

Gelukkig zijn er wel wat foefjes die de gewenste groei ondersteunen, zoals waterverversingen bijvoorbeeld. Ik herinner me nog uit vroeger jaren, toen ik nog jong en knap was, een onderzoek naar de groei van forel op een universiteit in Oostenrijk. Er werden jonge forelletjes geteeld in diverse aquaria. Dat wil zeggen in aquaria zonder waterverversing enerzijds en aquaria waarin bij wijze van spreken de kraan continu openstond anderzijds.

De groeiverschillen waren verbluffend. In de aquaria zonder vers water stopten de forellen na verloop van tijd met groeien en bleven het lilliputters. De forellen in de andere aquaria daarentegen, dus die met een constante toevloed van vers water, bleven doorgaan met groeien en groeiden letterlijk het aquarium uit! Vers water vervangt dus een stuk leefruimte. Vers water verdunt groeibelemmerende stoffen zoals feromonen en nitraat. Toevoeging van vers en gezond water is sowieso nodig voor het support van een adequate leefomgeving.

Zacht water

Extra stimulerende effecten op de groei van onze koi worden toegeschreven aan zacht water. Water met een GH van minder dan 5. Water dus met een laag mineralengehalte, dat dan tevens goed is voor het hi, hoewel weer minder goed voor het sumi en het shiroji. Watertesten van mudponds in Japan gaven GH metingen aan van 2 en 3 en dat is extreem zacht water. De reden daarvan is dat de mudponds zich vaak op natuurlijke wijze vullen met regen- en sneeuwwater. En dit water is heel zuur van samenstelling, dus echte zure regen.

Soms liggen balen oesterschelpen langs die mudponds te wachten op gebruik, want ook de KH (de buffering van de pH van het water) is bij lage GH dan minimaal. Eén regenbui en een pH-crash en veel dode vis liggen dan in het verschiet. Vandaar die balen oesterschelpen teneinde de KH in noodsituaties snel weer op orde te krijgen.

Veel Engelse koi-hobbyisten richten zich op prachtig hi en een voorspoedige groei. Ze gebruiken osmose-omkeertechnieken om het water zachter te maken. Met apparaten waarin het water door een membraam wordt geperst, worden de mineralen en metalen uit het water verwijderd. Uiteindelijk blijft er gedistilleerd water (vrijwel pure H2O) over als osmose-water. Osmose-water kent u vast wel uit de autowasserijen of via ramenwassers, die het steeds meer gebruiken. De auto of de ramen hoeven niet meer droog gewreven te worden!

Ik vind zacht water een lastig onderwerp om te propageren. Volgens ervaringen klopt het wel dat zacht water goed is voor de groei van koi. Anderzijds hebben die koi en zowat alle andere organismen in de vijver, wel een diversiteit aan mineralen nodig om a) gezond te blijven en b) hun werk te blijven doen. Misschien een onderwerp voor later.

Conclusie tot zover: veel vis in uw vijver belemmert de groei van elk individu. Weinig vis kent groeistimulerende effecten op elk individu. Een (zeer) grote vijver biedt de mogelijkheden om de volle potentie uit uw koi te halen. Een kleinere vijver heeft zijn beperkingen, maar met weinig vis en regelmatige waterverversingen zijn dankbare resultaten haalbaar. Zacht water stimuleert de groei, maar aangezien de GH bestaat uit mineralen, zoals calcium, magnesium, metalen e.d., die broodnodig zijn voor het leven in onze vijvers, denk ik dat het goed is terughoudend te zijn in het extreem verlagen van de GH.

Meer afbeeldingen

Willen we nu allemaal jumbo koi ?: afbeelding 1
Willen we nu allemaal jumbo koi ?: afbeelding 2
Willen we nu allemaal jumbo koi ?: afbeelding 3
Willen we nu allemaal jumbo koi ?: afbeelding 4
Willen we nu allemaal jumbo koi ?: afbeelding 5
Willen we nu allemaal jumbo koi ?: afbeelding 6
Willen we nu allemaal jumbo koi ?: afbeelding 7
Willen we nu allemaal jumbo koi ?: afbeelding 8

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml