Wit zwart met een vleugje rood !

Wit zwart met een vleugje rood !

Peterken kwam zondag op bezoek, maar door de heisa tijdens de veilingen en de daarbij horende informatie, moest ik dit een dagje of twee uitstellen, dus vandaag komt hij alsnog aan bod.

Peterken heeft zijn eigen ideologie, en dat mag. Hij begrijpt niet dat koi zo duur kunnen zijn en worstelt er al heel zijn carriere mee. Dat kan, dat  mag, het is trouwens ook niet aan mij om de prijzen te bepalen, maar aan de vraag en aanbod.

Het spel moet gespeeld worden, en dan kom je onherroepelijk onbegrijpelijke prijzen tegen als je tussen de top van de wereld wil meebieden. Ik heb er reeds lang afstand van genomen, probeer nog mee te spelen op het tweede vlak, maar makkelijker wordt het er niet op. 

Het is voor mij dan ook altijd een genot als een klant van zijn koi kan genieten, of anderen hem nu goed vinden of niet. Peterken is in ieder geval in zijn nopjes met de aankoop van zijn bekko van Tamaura, en dat is ook het belangrijkste.

Er zijn mensen die graag bekko zien met minder sumi, maar Peterken vindt de zware sumivlekken geweldig. Qua body is deze zeker niet te min, zelfs dankbaar ! Deze bekko werd aangekocht tijdens een veiling van Choguro, en verbleef een seizoen extra in Japan. Met haar 66 cm ook niet van de minste.

Wat is een bekko eigenlijk ? Net als de utsurimono is de bekko een tweekleurige Koi. De shiro bekko, vaak ook alleen bekko genoemd, is een witte koi met een zwart patroon. Als je het rood wegdenkt bij een sanke, dan krijg je een shiro bekko. Het zwart mag niet op het hoofd voorkomen en ook niet onder de zijlijn. De borstvinnen mogen net als bij de sanke een paar zwarte strepen bezitten. Een goede bekko is redelijk zeldzaam.

Ik kocht op een latere veiling van Choguro ook nog een andere bekko met minder uitgesproken sumi patronen, iets mindere body, maar ook deze mag er zijn. Soms is de interesse voor bekko aanwezig, dus waarom niet opnemen in het aanbod.

Nu we toch bezig waren met wit en zwart, waarom niet de overige wit zwart koi even bowlen en filmen. Het doet me denken aan mijn jeugd toen pop art in was en alle kleding vooral wit zwart geblokte motieven waren...

Een speciale koi vind ik persoonlijk deze matsukawabake. Een Matsukawabake is de geschubde variant van de Kumonryu. Kumonryu staan bekend als echte toverballen, en worden ook vaak drakenvissen genoemd. Het zwart (sumi) kan bij deze vissen, zeker op jonge leeftijd, nog flink veranderen. Deze veranderingen zijn ook waarneembaar bij Matsukawabake.

Ik heb een zwak voor deze koi door zijn uitstraling en zijn charme. De onvoorspelbaarheid qua ontwikkeling is niet in te schatten, en daarom ook interessant te noemen voor mensen die van bepaalde ontwikkelingen houden.

Het kage-achtige schubpatroon is mysterieus te noemen. Voor mij hoeft dit niet te veranderen, ik hou van kage. De complete uitstraling van deze matsukawabake die je alleen al voor de naamgeving zou kopen vind ik top. Trouwens een goede kandidaat voor eender welke show.

Tenslotte de laatst wit zwarte combinatie is wel een specialleke te noemen. Je houd ervan, je houd er niet van....ik was in ieder geval gecharmeerd van haar uitzonderlijkheid, en dit kan me altijd duur opbreken. Een doitsu shiro utsuri....

Tja, men zal me uitlachen als ik een koi aankoop zoals deze, een patroon dat onnavolgbaar is, dan nog een ongewenste doitsu dat door niemand geapprecieerd wordt, wat wil je nog meer ? Toch heeft ze een bepaalde uitstraling waar ik toch van kan genieten, met diepzinnig zwarte sumi patronen waar je met plezier van kan genieten.

Toch schat ik in dat ik deze niet verkocht krijg. Maar weet je wat ? Ik zal ze vandaag, en dan ook enkel vandaag aanbieden tegen 50% van de verkoopprijs. Hap je toe, dan heb je een dankbare koi, wordt ze  niet verkocht, dan vind ik het ook niet erg. Ze mag gerust een tijdje rondzwemmen hier ! Het aanbod is ook enkel vandaag geldig, want het moet niet te zot worden.

Een vleugje rood kan nooit geen kwaad in het wit zwarte aanbod, daarom vond ik het leuk om één van de meest populaire koi te filmen, namelijk een tancho showa, dit keer van Omosako.

Omosako bied regelmatig goede tancho showa aan, en toen ik deze zag was ik dadelijk gecharmeerd van de totaal uitstraling die alle facetten heeft om een mooie tancho showa te maken. Ze heeft alles wat nodig is om uit te groeien tot een volwaardige tancho showa, een monster van topkwaliteit !

Ik vermoed dat ze niet heel groot gaat worden, en wil niet gaan overdrijven met te zeggen dat ze de 80 cm zal halen. Nee, laat iemand anders je dat maar wijsmaken. Ik schat deze in op 65 - 70 cm na een paar jaar in goede omstandigheden te hebben doorgebracht, maar wat is daar mis mee ? Wil je naar de notekrakers die wel de eigenschappen hebben om naar de 85 cm te gaan, dan moet je je vergapen op deze tancho showa !

 

Laat Een Reactie Achter

5 reacties

JR

555


Johan D

555


Peter De Clercq

555

Eric

555


Polleke

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml