Zondag 22 september

Zondag 22 september

Dat is de datum dat we de koi uit opgroei 1 gaan ophalen en naar Arendonk brengen. De temperatuur wordt stilaan naar “normaal” gebracht.

Door de onregelmatige zomer is de temperatuur echter altijd vrij hoog gebleven en is het een kwestie om de temperaturen zo constant mogelijk te houden.

Er wordt me af en toe gevraagd om de koi nog door te laten groeien tijdens de winter tot volgend jaar april. Dit werd echter vooraf gezegd dat dit niet mogelijk is.

Ik moet gebruik maken van de beschikbare vijvers en er moeten nog bijzonder veel koi uit Japan komen. Overwinteren voor deze koi is helaas niet mogelijk.

De periode om over te zetten is eigenlijk ideaal. Ondanks het feit dat mensen ervan uitgaan dat het overzetten van koi in het voorjaar beter is, zijn ze naar ons inzicht fout.

De koi zijn momenteel bezig om hun reserves voor de winter aan te leggen. Met andere woorden zijn ze sterk gewapend, gezond, en de natuur heeft ze instructies gegeven om nu nog wat aan te sterken. Met andere woorden is het in het najaar het beste moment om koi over te plaatsen.

In het voorjaar hebben de koi overwintert, zijn hun reserves aangesproken en zijn ze eigenlijk op hun zwakst. Het overzetten is in onze filosofie minder geschikt.

Daarom is het misschien ook interessant om de koi op dit moment aan te kopen. Ze zijn momenteel in topconditie, prijstechnisch misschien zelfs interessant, want er moet geld ingezameld worden, en ze kunnen nu nog enkele maanden genieten van een fijne nazomer.

Let wel, dit geld niet voor de koi die nu uit Japan komen. Ze moeten nog ontslakt worden, zoals we dit met een mooi woord noemen. Ontslakken is een term die ik altijd gebruik om de koi gewoon te laten worden aan onze omstandigheden.

Het is een stresserende periode. Je kan nooit op voorhand voorspellen of er moeilijkheden zullen komen of niet. Het vraagt enorm veel ervaring en kennis om bepaalde symptomen te herkennen. Ondertussen hebben we een bal aan ervaring opgedaan, wat gegarandeerd zijn voordeel heeft.

Ik heb eventjes de som gemaakt van de koi die nog moeten komen en ik tel zomaar eventjes 52 stuks, en zeker niet de minste. Het zijn geen koi van 20 cm, maar allemaal beren van koi.

Welke ik laat komen, buiten diegene die ik nog opnieuw aankoop is altijd een puzzel die ik in elkaar moet schuiven. Bovendien moet ik rekening houden met de wensen van de mensen en de Japanners werken niet altijd optimaal mee. Er komen dus spannende tijden aan.

Nog even de mensen erop wijzen dat ze hun bestelling van het voer en de aangeboden producten nog moeten plaatsen. 15 september is de deadline …

Bovendien nog een gouden raad, ik weet dat deze niet altijd gevolgd wordt, maar maak gebruik van de koi enzymen om je vijver voor de winter te wapenen. Ze brengen de balans in orde tussen de pathogene en nitrificerende bacteriën. Het is niet zichtbaar, ik weet het, maar het is een wijze raad.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240