Zuurstof in je vijver

Zuurstof in je vijver

Zuurstof is een belangrijk onderdeel in je vijver. Meestal worden de filterkamers belucht, anderen kiezen dan weer voor bottom drains die tevens zuurstof produceren, zelf gebruik ik dikwijls een soort waterval dat het water in de vijver laat vallen.

Persoonlijk denk ik dat dit het meeste zuurstof produceert, maar dat is geen exacte wetenschap, meer een gevoelswetenschap. De zuurstof die via de bottom drains gaat brengt vrij veel brubbels naar boven, maar die spetsen boven uit elkaar en de vraag is dan maar hoeveel zuurstof dit aan het water toevoegt.

Wel is het zo dat de beweging in het water die de brubbels produceren, een golfbeweging maken in het water waardoor de oppervlakte van  het water vermeerderd wordt, waardoor meer zuurstof uit de lucht kan opgevangen worden.

Hoeveel zuurstof moet er nu eigenlijk in het water zitten ? Opgeloste zuurstof wordt uitgedrukt in milligrammen per liter. De stelregel is dat er ongeveer 6 mg zuurstof per liter een veilige waarde is voor een koivijver. 

De dag van vandaag wordt er 7 tot 8 mg opgeloste zuurstof per liter aangeraden, en men zegt dat de koi minder vatbaar zijn voor ziektes. Men beweert dat de koi ook sneller groeien door de toevoeging van veel zuurstof. Is er te weinig zuurstof in het water dan kan dit natuurlijk een sterfte veroorzaken.

Als de temperaturen steigen, dan wordt ook het zuurstofgehalte minder in de vijvers. Het is daarom aangeraden om voor de nodige aanpassingen te zorgen zodat er voldoende zuurstof aan je vijver wordt toegevoegd. Ik heb daarom een bypass naar mijn leidingen geactiveerd zodat er continue water in de vijver plonst. Dat is voor mij nog altijd de beste zuurstof verrijker.

Polleke heeft het anders aangepakt en de vijver uitgerust met een zware zuurstofverrijker. Hij zegt het met de volgende woorden: Gisteren extra zuurstof bijgelegd in de vijver , nu zijn ze weer actiever en happy . Plezant dat ze zo tam zijn ...

Uiteraard wordt dit ondersteund door een filmpje. 

 

Meer afbeeldingen

Zuurstof in je vijver: afbeelding 1
Zuurstof in je vijver: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

13 reacties

Dick

555

Polleke

555


Johan

555

Polleke

555


Eric

555

Polleke

555


Jurriaan

555

Polleke

555


Jack

555

Polleke

555


Wim DW

555

Polleke

555

Johan D

@Polleke 555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml