De kap eraf.

De kap eraf.Ik kon het gisteren niet laten, ik zou en moest de kap eraf, zodat ik de vissen beter zou zien.

Ze voorspellen vandaag zacht weer, en onmiddellijk krijg je een ander gevoel...gelukkig. In het begin zijn de vissen wat voorzichtig, maar na enige tijd zwemmen de koi weer langzaam hun baantjes.

Het ziet er goed uit in de koiwereld. Soms denk ik er wel eens aan of een koi het gevoel van het opgesloten zijn kent, want zeg nu zelf, hij kent ook niets anders dan zijn leefomgeving, en dat is meestal beperkt in ruimte.

Zou een koi zich voelen als een gevangene, opgesloten tussen 4 muren ? Zou hij ieder stukje van zijn wereldje kennen? Bestaat er zoiets als een vervelingsfaktor voor koi ? Het zijn zomaar vragen die af en toe door je hoofd spoken.

Gewoonlijk projecteren we deze gevoelens op menselijke eigenschappen en gevoelens, en ik zou het eng vinden om het ganse jaar gelimiteerd te zijn in je bewegingen, opgesloten in een cocon van water.

Vermoedelijk denken koi er niet over na, want schijnbaar zijn wij mensen de enigen die na kunnen denken, maar bepaalde gevoelens of prikkels moeten toch door koi ervaren worden.

Eén ding kan ik wel met zekerheid beweren. Als de koi komen overgevlogen vanuit Japan, hebben ze een hele tijd nodig om zich aan te passen. Het geeft weken, soms maanden van ongerustheid, totdat plotseling een normaal gedrag verschijnt. Dan pas heb je rust en ben je zelf tevreden, want de moeilijkste periode is voorbij.

Het gebowl en het verplaatsen door de mensen nemen ze maar voor lief, want als ze geluk hebben komen ze straks in een prachtige vijver terecht met voldoende plaats, zodat hun onbekende reis van hun leven kan beginnnen.
De overwinteringskoi in Arendonk hebben zich kranig gehouden, maar zijn niet erg diep moeten gaan in hun reserve. De winter was kort en hevig, en hun constante temperatuur zal er ook wel iets mee te maken hebben.

Ik heb gisteren een hele tijd genoten van een half overkapte vijver, en zal deze vandaag ook nog open laten. Ze voelen zich goed en gelukkig, als ze dit gevoel kennen, en dat laten ze ook volop zien in dit filmpje van bijna 7 minuten.

Velen van deze koi gaan hun heimat verlaten in de loop van de volgende weken. Sommigen verzorg ik al 2 jaar....wat gaat de tijd toch snel.Laat ons hopen dat ze een goede thuis treffen.

Reacties

9 reacties tot nog toe

heerlijk filmpje, ga vandaag de kap ook eens lichten voor een goede inspectie. Hopelijk zijn ze ongeschonden de winter door gekomen.

Arjan on 18/02/2012 08:53

Ziet er al een stuk positiever uit, zo zonder kap. Een fijne kaploze dag gewenst aan die kant!

Noëlle on 18/02/2012 09:52

Ik heb deze vijver van de week nog live gezien en was onder de indruk... Wat een body's en kwaliteit zwemt hier in de rondte..Geweldig!

Ton on 18/02/2012 09:55

Ik heb ze gisteren ook mogen bewonderen Ton, en wat je zegt is totaal niet overdreven. Een machtige selectie zit daar.

Mark on 18/02/2012 10:33

Ik zal vandaag eens gaan kijken. Zal wel carnavalskorting krijgen zeker ?

Walter on 18/02/2012 10:35

Lekker op Ful Screen,muziek lekker hard.Lekker bezig Luc!
Je krijgt er meteen weer zin in.
Maar het is pas half Februari.....het voorjaar kan nog zover weg zijn.
WAT,er kan zelfs nog wel een Elfsteden tocht komen.....

Gr.Jack.

jack on 18/02/2012 10:44

Knap filmpje.en zo actief dat ze zijn.wil it ook wel eens live zien.

Johan on 18/02/2012 10:56

Ik heb ze gezien, mooi, mooi, mooi, mooi, mooi ;)

Jeroen on 18/02/2012 12:07

Ik dacht het ook al de jeroen zal blij zijn haha .
Ja luc het begint weer te kriebelen als de koi wat soepeler worden .grtjs

paul on 18/02/2012 17:50