Agenten in Japan

Agenten in Japan

Onlangs is me gevraagd om een nieuwsitem te schrijven over de tussenpersonen in Japan.

Begrijpelijk is dit een moeilijke materie om een nieuwsitem aan te wijden, maar ik zal het proberen. Je moet begrijpen dat het in eerste instantie vrij moeilijk is om contact te krijgen met de kwekers. Je kent het land niet, je kent de taal niet, de gewoontes zijn anders, noem maar op, er zijn een heleboel obstakels die je moet proberen te overbruggen.

In eerste instantie zou je kunnen zeggen van, ik neem een agent, ga wat rondtoeren en kijken wat er allemaal te koop is, hoe het reilt en zeilt, en achteraf zelf beslissen wat je gaat doen. Eénmaal daar geweest zou je een beetje de weg moeten kennen, en misschien zou je er zelf naartoe kunnen gaan om proberen tot zaken te komen. Ik heb dit niet gedaan, dus kan ik er niet over meepraten.

Er zijn handelaren die via een agent gaan, er zijn handelaren die zelf gaan en een persoon in Japan zoeken die hun belangen vertegenwoordigt. Dit zijn soms werknemers van kwekers, of dit zijn de kwekers zelf. Er zijn tegenwoordig ook kanalen dat je rechtstreeks van de kwekers kan kopen. De kleiner wordende wereld legt menigerlei manieren bloot om rechtstreeks relaties en contacten op te bouwen.

Een heel belangrijk gegeven in de koibusiness, zijn 2 zaken ! Er is ten eerste het geld dat een zeer grote rol speelt, en er is het vertrouwen. Zelf heb ik gekozen om met een agent te gaan. De eerste reis die ik deed was met Olav van Koibito-Japan, welbekend in de koiwereld. Ik weet het niet zeker, maar ik geloof dat hij toen pas bezig was met het opbouwen van zijn zaak in het Zuiden van Japan. De eerste reis ging ik samen met mijn zoon Frank, Gerwin van Relaxzen, Francesco en vrouw. Je moet veel indrukken opvangen en verwerken, maar het werd al bij al een leerzame reis.

Wat me vooral opviel was de moeilijkheid om koi aan te kopen die je graag had. Tenminste zo ervaarde ik het. Belangrijk was natuurlijk de taal, en daar was de agent de belangrijkste schakel. Je moet de Japanse taal meester zijn, maar bovendien moet je ook de stijl van de Japanners eigen zijn.

Ik moet eerlijkheidshalve toegeven, dat dit helaas niet aan mij besteed is. Ik ben meestal te recht voor de raap, Ik spreek te luid en te duidelijk, en ik ben niet onderdanig. Bovendien maak ik me snel te druk als het niet gaat zoals ik het wil. Dit zijn enkele belangrijke eigenschappen waardoor ik slecht scoor in Japan. Je bent echter zoals je gebekt bent, en het blijft voor mij moeilijk om me aan te passen.

Daar spelen de agenten een belangrijke rol in. Ze weten precies wat ze moeten zeggen, en moeten in jou naam onderhandelen. Hoe die onderhandelingen precies verlopen heb ik het raden naar, want dan moet ik nog Japans gaan leren, en dat doe ik niet meer. Was ik 30 jaar jonger geweest misschien wel, maar nu niet meer.

Nu begrijp ik uit mijn toch wel lange jaren ervaring dat er ook bepaalde afspraken zijn tussen kweker en agent waar je rekening mee moet houden, maar is dat niet in iedere business zo ? Wat ik geleerd heb door de tijd is om te kopen, waarvan ik denk dat ik het kan verkopen. De inkoopprijs speelt in die mate een rol, dat ik hier mee kan leven. Wat onderling tussen de agent en de kweker wordt afgesproken, probeer ik te negeren, want dat is de interne keuken, en daar kom je toch niet achter.

Er zijn mensen die met een rekenmachientje rechtstreeks naar de kweker gaan, maar of ze een betere prijs krijgen bedongen is een andere vraag. Daarna zijn ze toch weer afhankelijk van een tussenpersoon die het transport etc. regelt. Wat heel belangrijk is in mijn ogen, is de positie van de agent ten opzichte van de kweker. Als de agent zijn werk goed doet, veel klanten aanbrengt die koi kopen, en waarbij beiden tevreden zijn met de verkoop, dan ontstaat er een vertrouwenspositie tussen agent en kweker.

De agent brengt veel klanten aan, de kweker verkoopt zijn koi, en de relatie loopt op rolletjes. Ik denk dat dit een onmiskenbare faktor is in de wereld van de agenten. Ik als koper van koi, moet maar zien dat ik tevreden ben met de aankopen. Als ik een koi te duur vind, zal ik proberen dit door te geven aan de agent die op zijn beurt gaat onderhandelen met de kweker. Lukt dit, dan is het prima, lukt dit niet...dan is het ook zo maar.

Door een akkefietje enkele jaren geleden met Olav, had ik besloten om met een andere agent in zee te gaan, namelijk met Brian Sousa. Rini kwam op het idee om met Brian in Japan rond te toeren. Hij had pas een prijs gewonnen met één van zijn koi, en had films gemaakt bij enkele kwekers, vooral Momotaro. Hij sprak perfect Japans, en genoot "schijnbaar" een bepaald aanzien bij de kwekers.

Wat heb ik mij vergist. Ik had mijn gevoel moeten volgen wat ik altijd doe, namelijk bij het eerste contact mijn intuitie volgen, en die zei...Neen....Mijn dispuut met Olav haalde echter de bovenhand, en ik volhardde het om met Brian mee op stap te gaan, de grootste vergissing van mijn leven. Ik ga hier niet teveel over uitweiden, maar ik garandeer je, dat het mij, en vele anderen geld heeft gekost.

Ik heb opnieuw contact opgenomen met Olav, het dispuut besproken en uitgeklaard, en ondertussen ga ik voortaan altijd met Olav op stap. Er zijn enkele dingen die ik geleerd heb. Je agent is niet alleen je vertegenwoordiger, maar hij is ook verantwoordelijk als er iets gebeurd. Hij moet zorgen dat de koi op hun plaats terecht komen, het transport regelen, als er iets gebeurd met de vissen moet hij in overleg gaan met de kweker, om je te vertegenwoordigen, het zijn allemaal zaken die belangrijk zijn en die je zeker niet mag onderschatten.

De agent zorgt er ook voor dat er foto's en filmpjes gemaakt worden als je zelf niet aanwezig bent. Ze verstrekken informatie over bepaalde koi die circuleren in het milieu, ze informeren je over de koi die in de mudpond zitten als ze opnieuw boven water komen, enz...Ik heb het helaas meegemaakt met Brian dat er een groot aantal koi niet betaald werden aan de kweker, maar die ik wel aan hem betaald had. Ik heb deze helaas dubbel moeten betalen, en het waren niet de goedkoopste.

Dat brengt ons aan het belangrijkste onderdeel natuurlijk....het geld. Natuurlijk hebben de agenten een grote macht, want ze kunnen zeggen wat ze willen. Als je de taal niet spreekt, en de kweker zegt 10 000 yen, dan is het makkelijk voor de agent om deze prijzen te verdubbelen of te verdriedubbelen. Je kan dit weer opvangen met een rekenmachientje en dit aan de kweker te geven om zijn prijs in te vullen, maar dan nog.....

Het blijft een moeilijk gegeven, en er zal best het één en ander gebeuren, maar hier kan ik geen oordeel over vormen. Ik zeg het nogmaals, ik selecteer koi waarvan ik weet dat ze goed zijn en die ik voor een bepaalde prijs kan verkopen, en dan is voor mij de zaak rond. Er zijn bepaalde afspraken tussen mij en de agent, en die worden gerespecteerd tot zover ik de situatie kan beoordelen.

Op dit ogenblik ben ik tevreden met de manier waarop ik via Koibito in Japan rondreis. Zij zorgen dat ik overal terecht kom en goed ontvangen wordt. Ze hebben een bepaalde reputatie opgebouwd gedurende de jaren dat ik ze ken, en ze krijgen meer en meer respect en aanzien in Japan, wat dan weer resulteert in bepaalde voordelen. Wees verstandig en benut deze voordelen.

Het kost ook een heleboel geld om een bedrijf in Japan te hebben, rond te rijden in het ganse land met auto's die in orde moeten zijn, tolwegen die betaald moeten worden, overnachtingen, noem maar op. Ze moeten ook geld verdienen om het bedrijf draaiende te houden, kortom een heel logistiek gebeuren. Hier is ervaring en know how vereist. Dit is natuurlijk opgebouwd door de jaren, maar ze moet er wel zijn...

Wat betreft mijn oordeel. Ik ben tevreden met de manier waarop mijn agent, in dit geval Koibito, mij begeleid en helpt. Koibito bestaat uit 3 personen, namelijk Olav, Paul en Mischa. Ik heb het meeste contact met Olav en Paul. Ik heb iets meer begrip voor hun positie en voor het werk dat zij moeten doen. Je moet er ook rekening mee houden dat korte termijn politiek mogelijk niet rendabel is, maar dat je op lange termijn moet speculeren met goede relaties, vertrouwen en zoveel mogelijk eerlijkheid. Een goede boom heeft een sterke stam met veel en diepe wortels....

Het blijven zaken, en het blijven bovendien zaken waar ontzettend veel geld mee gemoeid is. Het is kunst om hieruit te filteren en zelf je verantwoordelijkheid en beslissingen te nemen. Ik ben ondertussn misschien al 20 keer in Japan geweest, en begin het klappen van de zweep stilaan wel te kennen....Mochten er vragen zijn, ben ik bereid om op iedere vraag een antwoord te geven. Stel de vraag maar via de reacties, dan kan iedereen ze meelezen.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240