De ban doorbroken

De ban doorbroken

Er komt stilaan terug leven in de brouwerij en de klanten komen nog eens persoonlijk om hun koi te kiezen. Je moet er weer aan gewoon worden want de laatste maanden was het meer online dan live.

Het deed me dan ook veel plezier dat Maarten en Iweit persoonlijk kwamen om hun koi uit te kiezen. Zo heb ik het ook het liefste. Door de week is er altijd meer tijd  om persoonlijk langs te komen, zij het op afspraak. 

Maarten was gefocused op één van de shiro utsuri van Omosako. Ze werden dan ook in een blauwe bowl gezet om ze rustig te bekijken. De nodige vragen werden gesteld, de antwoorden werden gegeven.

Uiteindelijk zie je wel dat de shiro het in de winter goed hadden gedaan. Het sumi was goed doorgebroken en de gezondheid zag er blakend uit. Op een bepaald punt moet de klant toch zelf beslissen welke shiro je de voorkeur geeft, want mijn mening doet er in principe niet toe. Doe je eigen ding, dat is nog altijd het beste.

De keuze werd gemaakt, maar na wat koi bekeken te hebben in de overige vijvers, werden ze toch geobsedeerd door de ginrin redkarashi van Momomotaro. Het zijn groeikanonnen, dat kan je aflezen aan de koi. 

Na enig geaarzel werd dan toch besloten om een aantal van deze koi in een bowl te zetten, en er eentje uit te kiezen. Terwijl ik zelf de meer lichte en bruinere exemplaren meer op prijs stel, gaan de meesten toch voor en wat rodere uitvoering.

De keuze werd snel gemaakt en uiteindelijk heb ik een gecombineerd filmpje gemaakt van zowel de gekozen shiro als de ginrin redkarashi. Een voortreffellijkduo dat zich verder kan ontwikkelen in een vijver van om en bij een kleine 40 kuub. Ideaal zou ik zeggen ! 

****************************************

khv test uitslagUItslag KHV testen. Op bijgaande foto zie je ook de resultaten van het KHV onderzoek. Het onderzoek naar CEV of de slaapziekte volgt volgende week. Er waren niet voldoende CEV testkits voorhanden.

Om het even duidelijk te maken, vind je op de uitslag de namen van de vijvers terug, met daaronder de codenummers van de koi die voor de test werden uitgekozen. Er werden telkens 2 koi per vijver genomen waar kieuwstalen van gepakt werden.

Ik denk dat je niet meer kan doen dan deze testen te laten uitvoeren. Gezonde koi met garantie dat' ze gecontroleerd zijn, meer kan ik niet aanbieden. De rest is het werk van de koiliefhebbers, want de omstandigheden waar ze in terecht komen kan ik niet verder opvolgen.

Er verschijnen de laatste tijd wat berichten over de gevreesde slaapziekte, daarom ook de CEV testen. Wat is de slaapziekte. Ik heb het er vroeger nogal eens over gehad, maar zal het nog eens uitleggen:

Een ziekte bij koi waar het laatste jaar redelijk veel over te doen is, en in de meeste gevallen een onbekende faktor is in de koihobby is de slaapziekte. Om problemen tegen te gaan wordt dit virus normaal behandeld als de koi nog klein zijn, zodat de koi er na verkoop immuun voor zijn.

Helaas is er de laatste tijd meer en meer sprake van deze ziekte. Mijn vriend Nishikawa legt het zo goed mogelijk uit in zijn video boodschap, die ik graag opvolg, en soms zeer interessant zijn.

Bij deze aandoening, die met name in Japan en soms ook in Europa wordt gezien, zonderen de dieren zich doorgaans af en liggen en rusten zij opvallend veel. Wanneer de slaapziekte te lang aanhoudt en er niet tijdig wordt ingegrepen, kunnen getroffen dieren aan deze aandoening overlijden.

Dankzij de ingestelde therapie, waarbij de temperatuur stabiel op 20 ºC worden gehouden en er eventueel ook zout aan het water wordt toegevoegd, is genezing zeer goed mogelijk. Echter, op latere leeftijd krijgen zij vaak te kampen met een reactivatie van het virus.

Dit uit zich veelal in een pokachtige, witte bult op de huid, vinnen en/of mond. Soms betreft het slechts een enkele, ronde en wasachtige plek, soms ook groeit het over de gehele vis uit in een onregelmatige, dikke waas. Normaal gesproken hebben de vissen hier geen last van.

Wanneer de woekering echter gaat groeien op plaatsen die van levensbelang zijn voor de Koi, zoals bijvoorbeeld op de lippen of bij de kieuwdeksels, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Immers, de ademhaling of de opname van voedsel komen hierdoor in de problemen.

****************************************

Tenslotte nog even een blijvende herinnering voor de opendeurdag op zondag 19 juni. Ben je nog niet ingeschreven meld het me dan even als je toch wil komen. Ik verwijs nog even naar het nieuwsitem aangaande deze dag. Inschrijven is verplicht !

Gelieve de inschrijvingen enkel per mail door te geven, dat is voor mij het meest gemakkelijke om alles te noteren. Niet via messenger of whatsapp or whatever, want dat kan ik  onmogelijk nog in mijn dementie bolleke steken !

 

Meer afbeeldingen

De ban doorbroken: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

4 reacties

Wiechert

555


Wiechert

555

interkoi

555

Johan

@interkoi 555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml