Het was bibberdag gisteren

Het was bibberdag gisteren

Het nadeel van koi buiten hebben zwemmen is bekend. Het heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen, en die kwamen gisteren aan het licht. Maar ondanks de koude toch nog wat beweging.

Volgende week ga ik mijn verblijf verplaatsen naar mijn winteropvang. Een jaarlijks gebeuren, en ondertussen zullen dan de meeste koi ook al binnen zitten, want woensdat komt de volgende lading aan. Daarna nog 1 lading te gaan en het zit erop voor dit jaar.

Een moeilijk jaar, niet alleen voor mij, maar voor iedereen lijkt me. We mogen er niet bij blijven stilstaan, maar ons beste beentje voorzetten, dat is het enige wat we kunnen doen, en hopen dat de verkoop toch weer iets of wat aantrekt, want die is dit jaar niet super geweest.

Ik moet nog een evaluatie maken, er is  nog een maand te gaan, maar de voortekenen laten toch een mindere verkoop zien van 20 tot 30%, en dit met de toenemende zware kosten is dat geen goed vooruitzicht.

Afhankelijk van de maand december zullen we pas een serieuze evaluatie kunnen maken, dus beste mensen,  laat je van je beste kans zien, en vul nog de ontbrekende 20 ot 30%. Ach ja, als je het niet vraagt dan kan je het ook niet krijgen, alhoewel ik dit keer vrees dat het parels voor de zwijnen gooien zal zijn, maar ik begrijp het uiteraard wel.

Iedereen zal wel zijn perikelen meemaken in deze periode, en we worden er al iedere dag mee platgebombardeerd op de televisie dat het niet mooi meer is. Maar we zullen er de moed maar inhouden. 

Gelukkig waren er nog mensen die de koude trotseerden om toch eens een bezoek te brengen om te zien wat er nog kon uitgekozen worden van de aanbieding die ik had lopen.

Het waren doorgewinterde koikichi die wisten waar ze mee bezig waren. Geen beginnelingen die de wet van de voorgeschreven wetten van vroeger als waarheid aannamen, maar die zich door eigen inzicht en kennis lieten leiden.

Dat heb je snel door, en ze wisten heel goed waar ze mee bezig waren. Vooreerst echter was er echter de Jef die ook gebruik maakt van de aanbieding. Jef is een twijfelaar, dat waren zijn woorden, niet de mijne. Hij deed er wel lang over want als ik een uurloon zou aanrekenen voor de verkoop van een koi  die in de aanbieding is, dan zou ik dik verlies lijden. Ik moet natuurlijk wel oppassen wat ik zeg natuurlijk, want de lontjes zijn kort tegenwoordig en een "kwinkslag" is soms gevaarlijk. 

Ik denk dat hij er wel bijna 2 uur over gedaan heeft om een koi uit te kiezen, maar het was uiteindelijk gelukt. Met alle commotie en koude handen er bovenop, ben ik vergeten een filmpje te maken van zijn aankoop, iets wat me niet gemakkelijk overkomt. Och ja, ze trekken toch allemaal op elkaar, de ene wat lichter dan de andere, en welke uiteindelijk de beste wordt zulen we pas binnen enkele jaren weten.

Nadien ging het iets sneller en werden er 3 orenji karashigoi gekozen en die heb ik wel gefilmd. Ze werden ondanks de koi toch door hen goed bekeken, even gesext wat niet evident was met de koude, en kwamen tot de conclusie dat het geen mannen waren. Een neutrale vaststelling, maar het zijn ongesexte koi en daar kan ik niets aan veranderen.

Bovendien moet men begrijpen dat wanneer ik de koi zou sexen en er zeker van was dat het vrouwelijke koi waren, ik ze niet voor deze prijs zou aanbieden. Ik heb er echter te veel, en ik zou er nog een aantal willen verkopen. Het voordeel is in dit geval voor de koper en geeft hem een 50% kans op vrouwelijke koi, alhoewel dit voor dit soort koi eigenlijk weinig verschil uitmaakt.

De evolutie naar mannelijke koi die zo groot en breed worden als vrouwelijke koi is al jaren aan de gang en vind geleidelijk opgang. Ik volg het al sinds jaren en zie systematisch mannelijke koi, waarvan je  het verschil niet meer ziet met vrouwelijke koi. Iedere kweker is ze systematisch aan het integregen in de koi maatschappij. Vooral de grote kwekers met als boegbeeld Momotara en Sakai FF zijn er mee bezig. 

mannen van momotaroIk zal het vermoedelijk niet meer meemaken, maar binnen onafzienbare tijd, zullen de mannelijke koi zeker hun plaats veroveren in de koiwereld, dat staat volgens mij als een paal boven water. Als ik me niet vergis en ik bekijk even de aangeboden koi bij de online veiling van Momotaro, dan zie ik al dat er serieus manvolk aan te pas komt. Deze staan nog niet online, maar ik kan ze al wel volgen.

Een kleine blik achter de schermen laat me toch toe om te zien dat er mannelijke koi van +90 cm aangeboden worden op hun zesde levensjaar. Ik weet dat er vooroordelen zullen zijn, maar een evolutie kan je niet tegenhouden met vooroordelen, tenminste dat is mijn bescheiden mening.

Maar net zoals bij de conservatieve vooroordelen tegen ginrin en doitsu, zal ook dit weer jarenlang standhouden en zal men weigeren om het voorlopig te accepteren. Verder zie je in Japan ook een evolutie dat veel kwekers overschakelen op éénkleurige variaties.

Ik zie dit meer en meer gebeuren. Of dit een voordeel is of niet, laat ik in het  midden, maar saaiheid heeft in mijn ogen ook een bestaansrecht. Ik probeer ook op zoek te gaan naar de oorzaken waarom er meer en meer "speciale uitvoeringen" worden aangeboden.

Ik denk daarbij aan "golden corn" - "kinrin" - "kogane ochiba" en noem maar op. Of het waarheid is weet ik niet, maar ik denk dat de dominantie voor het kweken van gosanke meer in handen komt van de grote kwekers en dat de kleinere kwekers zich misschien wapenen met alternatieve speciale uitvoeringen, en waarom niet ?

Zelf wordt ik er ook meer een meer door gefascineerd zonder afbreuk te doen aan mijn grootste en meest belangrijke groep, namelijk de gosanke, iets wat ik eigenlijk al 15 jaar vertegenwoordig en waarvoor ik bekend stond.

Het grote probleem dat ik tegenwoordig ondervind, zijn de torenhoge aankoopprijzen voor de betere koi en de gekoppelde online veilingen die het moeilijker en moeilijker maken om de subtop voor een menselijke prijs te pakken te krijgen. Bovendien zijn de meeste mensen ook al meer gevorderd in het kiezen van hoogwaardige koi, wat natuurlijk nooit een minpunt is.

Bovendien proberen de kwekers langzaam de tussenpersonen uit te schakelen via bepaalde strategische systemen, die voor de koikichi niet zichtbaar zijn, maar die ik wel opmerk. Dit kan zijn voordelen hebben, maar je moet zeker de nadelen niet vergeten.

Wat zijn de nadelen dan ? Wel, je kan koi misschien rechstreeks kopen, maar er is nog altijd sprake van verantwoordelijkheid...opvang van de koi, het afhandelen van zaken die misgaan, er komt iets meer bij kijken dan koi kopen !

Het is toch een onzichtbaar probleem en misschien is het verstandig om in de toekomst een objectieve conclusie proberen te trekken en mijn gedachtengang neer te pennen. Of ik dan gelijk heb of niet, laat ik nog in het midden. Het dwaalt de laatste tijd volop in mijn grijze hersencellen. 

Wat ik hier neerpen, zijn gewoon bedenkingen en hebben geen waarde in hun beoordeling, het is gewoon hoe ik het ervaar, gekoppeld aan de toekomst, want ik moet vooruitziend blijven. Dat kan ik helaas niet lang meer, maar ik moet wel realist blijven.

Laat ons hopen dat ik nog enkele jaren gezond blijf, want anders zullen er geen nieuwsitems meer kunnen geschreven worden, maar och ja...je hebt nog altijd de topverhalen via facebook, de onovertroffen gekunstelde foto's van onbereikbare koi en andere sociale media kanalen natuurlijk....(= kwinkslag). 

Tenslotte nog even doorgeven dat ik vanaf volgende week enkel aanwezig zal zijn op zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur, tenzij iemand nog een afspraak nadien wil maken, en zondag van 10.00 tot 11.00 uur, tenzij er gezellig volk zit, dan zal ik wat langer opendoen zodat ze niet zonder koffie vallen. Ondertussen zetten we onze zwanenzang verder door naar 2023 ! Dus vandaag zal ik er zijn vanaf  11 uur.

SPIJTIG MAAR HET IS NIET ANDERS

Ik had gehoopt om de klanten nog een extra dienst te bewijzen door een pracht van een koi aan te bieden via deze wedstrijd, een unieke kans in mijn ogen, maar het is me helaas niet gelukt.

Het was een impulsieve gedachte, maar net zoals vorige keer is het vermoedelijk mislukt. Ik kom niet aan de verkoop van 10 koi tegen mijn 71ste verjaardag deze week vrijdag 9 december. Er zijn slechts 3 koi die effectief verkocht zijn, dus ik zal de wedstrijd moeten annuleren.

Vroeger had dit altijd veel succes, en werd dit met veel plezier onthaald. Ik dacht ditmaal de lat niet te hoog te leggen, maar blijkbaar was te vouwladder toch te hoog. Het gaat mij hier niet om het geld van de verkoop, het gaat mij echt "om de kunst om te geven of te gunnen", alhoewel de meesten dit niet zullen aannemen. Ik ga toch nog iets anders verzinnen als deze wedstrijd niet zal doorgaan, maar daar zal ik nog even over moeten nadenken. 

Mijn creativiteit moet nog wat aangescherpt worden, Ik hoop dat deze mij niet in de steek laat, maar ik sta altijd open voor eventuele aanwijzigingen of andere creatieve voorstellen.

 

Meer afbeeldingen

Het was bibberdag gisteren: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

9 reacties

Mitch

555


Arne

555


Eric

555


Manu

555


William

555


wiechert

555


JR

555

interkoi

555


interkoi

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml