Verwarmen of niet verwarmen !

Verwarmen of niet verwarmen !

Het is zomer, maar we weten dat de herfst en de winter er toch aankomt. Het kwakkeljaar heeft dit seizoen veel schade berokkend want ik hoor hier en daar lugubere verhalen. Daarom nog even een oud nieuwsitem bovengehaald, want het is beter om op tijd te zorgen voor datgene dat er aankomt. Het blijft mooi om te lezen, de schrijfstijl is onnavolgbaar !

Karper staat immers bekend als een robuuste vissoort die niet alleen tegen een stootje kan, maar ook barre kou goed kan verdragen. Waarom dan onze vijvers verwarmen? Onze koi in de watten leggen? Lees meer over de vijver een bontjas geven.

Watjes

Vaak heb ik ze zien liggen, jaren terug, toen winters nog echte winters waren, als vastgeankerde duikboten, stijf tegen de bodem onder het dikke, spiegelende ijs. In de bleke winterzon, die als een zwakke zaklamp door het glazen ijsdak trachtte te priemen, kon je met een geconcentreerd karpervissersoog de roerloze, donkere gedaanten in het nauwelijks een meter diepe water van de bevroren sloten en tochten ontdekken.

Als je niet beter wist, zou je eigenlijk geen cent voor de overlevingskansen van die schub- en spiegelkarpers geven. Als je niet beter wist ! Maar we wisten wel beter, want al die karpers overleefden de meest strenge winters.

Ze bewogen niet, er zat nauwelijks beweging in de kieuwdeksels, ze verbruikten geen calorie aan energie en leken als het ware in coma te zijn geraakt. Zolang het zuurstofgehalte in het ijskoude water niet te laag zou worden, bleven die vissen in een vorstelijke conditie. En zodra de voorjaarszon het water begon op te warmen, kwamen die dikke lijven weer in beweging, op zoek naar hun fourageerplekken of naar de paaiplaatsen.

Hoe zit dat dan met onze koi?

Waarom onze vijvers “winterhard” maken? Waarom een afdekking erop? Waarom een verwarming aanleggen? Koi zijn toch ook karpers en stammen toch af van Cyprinus Carpio, de soort die in de ijskoude Amur-rivier zijn weg zocht?! Helemaal correct. Alleen¦..koi zijn watjes.

Inteelt

Generatie na generatie worden koi gekweekt op kleur, bouw, variant en tekening. Pure inteelt, ook al willen kwekers ons anders doen geloven. OK, af en toe wordt er een magoi door de bloedlijn heen gehusseld, maar het resultaat verandert niet veel: hele mooie, maar ook hele zwakke, kwetsbare, doorgekweekte vissen.

 Vissen die het in afweer, ziektebestendigheid en parasietenweerbaarheid verre afleggen tegen hun wilde(re) broeders en zusters. Vissen die het moeilijk krijgen in koud water. Moeilijkheden die vaak eerst in het voorjaar aan het licht komen, waarbij vele koi zo zwak zijn dat parasieten en aeromonasbacterien op een, niet eens zo verraderlijke manier kunnen toeslaan. Medicijnen, allerlei gifmedicamenten en spuiten vol met Baytril of Amukin moeten de zaak redden.

Dus die koi in onze vijver toch maar op een goede manier door de winter heen loodsen?

Jawel, en er is nog een reden dat hier een rol speelt. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik kan het nu eenmaal niet aanzien dat mijn vissen ijskoud op de vijverbodem liggen te verkleumen. Ach ja, wat dat betreft ben ik ook een watje.

Vijverbedekking

Ik fronste mijn wenkbrauwen, om niet ze zeggen, ik krabde me eens serieus achter mijn oren. Door alle drukte bij Interkoi was ik er nog niet aan toegekomen om de polycarbonaat-platen over mijn vijver te leggen. Bijgevolg was de watertemperatuur gezakt naar 6,3 graden en dat was toch wel erg laag. Je zult er maar in liggen. Brrrr....De beide Momotaros lagen al wat gekanteld op de bodem, ze hadden het verrekte moeilijk.

Ze hadden nog nooit in water beneden de 20 graden vertoeft. Alsof je naakt op Antartica geplaatst wordt ! Ook de beide Katos hadden het niet breed: een duidelijk verwijtende blik, toen ik mijn neus over de vijverrand stak, was mijn deel. Althans zo leek het toch.

Elk jaar leg ik, zodra de eerste nachtvorsten in onze Lage Landen hun intrede doen, polycarbonaat-platen over de vijver. De platen zijn twee luchtkamers dik, 90 cm. breed en liggen op aluminium profielen met rubber inlay en afdichting. De platen zijn elk aan weerszijden zo’n halve meter langer dan de vijver breed is. Ze steken er dus ruim overheen.

Nadat ik de vijver bedekt heb, plaats ik op de uiteinden van de platen, zware stenen of rotsen, zodanig dat de platen in het midden opbollen. Zo stroomt regenwater er gemakkelijk vanaf en gaan ze niet doorhangen. Ik moet 4,5 meter overbruggen, maar de platen kunnen zelfs een dun sneeuwlaagje torsen, voordat ze echt beginnen door te zakken. Tenslotte stop ik de spleten tussen de platen en de vijverrand af met bubbeltjesfolie, om geen koude wind toe te laten.

Aldus kan ik mijn 32 kuubs vijver redelijk op temperatuur houden. Afkoeling gaat heel traag, mede omdat al het pijpwerk in de grond ook geisoleerd is. De beide laatste winters schommelde de temperatuur van het water tussen 8 en 11 graden, zonder bijverwarming. En da’s mooi.

(Bij)verwarming

De oplossing was even simpel als briljant. We maken een warmtewisselaar !

Twintig meter flexibele pijp werd rond een pvc-pijp van 90 mm. doorsnee gekruld, tot een spiraal ontstond van 1,30 meter lengte. De spiraal werd van de 90 mm. pijp ontdaan en gestopt in een pvc-pijp van 160 mm. doosnede. Een T-stuk eraan, waaruit beide uiteinden van de spiraal staken, en vervolgens twee verloopstukken eraan gekoppeld. Het geheel werd gemonteerd in de afvoerpijp van een van de Bakki showers.

Tenslotte werd de verwarmingspijp vanaf de radiator doorgetrokken tot aan de warmtewisselaar en vastgekoppeld via twee kranen. De test was bemoedigend. Er gaat zo’n elf kuub water per uur door de afvoerpijp vanaf de Bakki naar de vijver. Watermeting: 6,6 graden. Vervolgens de CV aan en de temperatuur via de warmtewisselaar in de afvoerpijp was opgelopen tot 7,3 graden. Een opwarming dus van 0,7 graden. Laat dat een poosje draaien en de vijver komt weer op temperatuur.

Moraal

Opmerkelijke metamorfose in de vijver: een paar minuten nadat de CV staat de branden en de warmtewisselaar zijn werk doet, komen de vissen in beweging. Gezamenlijk zwemmen ze rond de toevoer van de Bakki-afvoerpijp. Voor het eerst in de week dat ze zich verroeren.

Het zijn en blijven verwende dames. Koukleumen!

Moraal van het verhaal? Controle over de vijver ! Nog niet helemaal optimaal, maar ja, in deze tijd van energiebezuiniging, stookkosten en dergelijke, twijfel ik nog over de aanleg van een aparte ketel. Dan heb je volledige controle. Niet om de vijver de gehele winter te verwarmen, maar eerder om het water langer op temperatuur te houden in de herfst en snel op te warmen in de lente.

(Rini Groothuis.)

PROMOTIE VAN VANDAAG - SHIRO UTSURI

Je houd ervan, je houd er niet van, het blijft om het even maar de wit zwart uitvoering van een koi is een aangename aanwinst tussen het rood, wit, zwart kleurengeweld van de koi. Soms verliezen showa hun rood, of is er geen rood aanwezig, dan kan men spreken over een shiro utsuri.

Ik heb er zo 2 rondzwemmen, buiten de meer ingekweekte shiro van Omosako. Het verschil zie je, maar voor sommigen is het niet zo belangrijk. Laat me dan de moeite nemen om deze showa waarvan het rood is verdwenen voor te stellen en proberen te verkopen.Ze is om en bij de 45 cm, ziet er trouwens meer dan goed uit. En ik zie er bovendien nog wat toekomst in.

De prijs vandaag: 295 euro

BEKIJK HIER HET FILMPJE

 

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml