De voorlaatste dag.

De voorlaatste dag.Vandaag is het de laatste dag van het koijaar, en van een aantal mensen weet ik dat ze vandaag nog zullen komen.

Het is een verstandige keuze geweest om deze dagen te splitsen over 4 dagen. Misschien is een dag met veel volk gezelliger, maar nu was het iets overzichtelijker en niet zo storend voor de koi.

Wat betreft de kleine tosai is het nog altijd een kwestie van kennis, en die kennis werd gedeeld met enkele specialisten ter plaatse. Men moet niet altijd dezelfde insteek te hebben, want een eigen mening word ook geapprecieerd. Het was dan ook dikwijls een uitwisseling van gedachten en verwachtingen, waarbij ieder zijn mening had, maar jongens, wat gaan ze ver in het beoordelen van die kleine spruiten.

Ieder puntje wordt aangehaald, besproken, gewikt en gewogen, en ieder tracht zijn eigen visie hierop te geven. Ben natuurlijk heeft al veel van deze kleine dingen grootgebracht en weet stilaan waar de klepel hangt. Het was in ieder geval een gezellige uitwisseling van ideëen en kennis, en daarom is het zeker interessant om de koi die naar de groeivijver gaan op te volgen.

Het mooie van het hele gebeuren is, dat we nu een onderscheid kunnen maken op 3 fronten. Er zijn tosai die naar de groeivijver gaan. Er zijn tosai die in Arendonk zullen verblijven, en er zijn tosai die naar de klanten gaan in januari. Zo kan men een goed beeld vormen van de verschillende criteria, en zien wat de verschillen in aanpak zijn. Opvolgen is dus de boodschap en ieder kan hier van leren.

We hadden trouwens ook wat tijd genomen om één van de bakken te controleren, namelijk de bak met de karashigoi. Die hadden wat transportbeschadigingen opgelopen, dat zich uitte en rode uitstulpingen.

Ray had graag geweten hoe je het verschil in huidkwaliteit kon zien van éénkleurige koi, en dan voegen we meteen de daad bij het woord en wat is er makkelijker dan 4 karaishigoi van 60-70 cm naast elkaar te laten zwemmen in mijn superbowl van 1 m. om deze te evalueren. Dit doen we zelf ook nog altijd zeer graag hoor...

Als je ze zo naast elkaar zette, was het toch voor velen duidelijk, en met de nodige uitleg in het verschil van bouw van de koi, werd het voor de meeste mensen nog een leerrijke namiddag. Ze zagen al gauw de verschillen en beaamden dankbaar de verkregen informatie.

Als je dan de machtige kohaku van Matsue er nog eens bijzet, dan hoorden we hier en daar toch wat vreugdekreetjes om deze koi van 75 cm te mogen zien. Iedereen was het hierover eens: wat een machtige kohaku. Yonsai, 75 cm met een patroon om U tegen te zeggen, goede huidkwaliteit, en subliem hi dat de komende jaren alleen maar kan aansterken, er werden nu eens geen negatieve punten naar boven gehaald. Ik noem haar Ariëlle, want ze doet me denken aan de figuur van "Ariëlle" uit de favoriete Disneyfilm van mijn kleindochters Helena en Sofia, die deze al 367 keer gezien hebben. (en ik dus ook...)

Wij verwachten heel veel van deze koi, en ze zal zeker nog 10-15 cm in groei kunnen winnen als ze op de juiste plaats terechtkomt. Ben benieuwd wie deze ooit gaat kopen.

De tovershowa moesten tegelijkertijd ook gekeurd worden, en tja, mensen in Europa houden nu eenmaal van showa. Ik moet eerlijk toegeven dat ik in het begin ook een echte showafan was, maar ondertussen heb ik mijn mening toch bijgedraaid en ga schakel ik langzaam over naar kohaku, tot spijt misschien van menige klant.

Ik zal je echter troosten, want ik heb nu al een deugdelijke selectie aangekocht voor de periode maart van tosai showa met een bijzonder karakter, en waarvan ik weet dat deze door veel mensen gesmaakt wordt. Ze zien er geweldig uit, van goede bloedlijnen (Momotaro) en het soort showa dat speciaal voor mij geselecteerd werd op aangename patronen, goede bouw en vooral een zeer haalbare prijs. Dit is echter een tipje van de sluier, want meer zeg ik er niet meer over.

Voor de mensen die nog koi hebben zitten hier in Arendonk heb ik een filmpje gemaakt van de overwinteringsvijver die op een constante temperatuur van 16° staat momenteel. Misschien zien zij hun koi nog dapper rondzwemmen in "het pak". Tenminste ik zie toch de yondan kohaku van de deka broers, de hartedief van Patrick (wat een tategoi...), de kohaku van Jent, de karashi van Matthijs...

Wil je nog filmpjes bekijken, of ben je het al moe om filmpjes te bekijken ?

1111008 + karashigoi
karashigoi
karashigoi
overwinteren in vijver 5
sandan kohaku van Gerry
sanke van Leo
Ueno van Jelle en Matsue van Theo
Prachtige Yondan Kohaku van mij
Kohaku van Martin

Meer afbeeldingen

Reacties

5 reacties tot nog toe

ik heb ze weer gespot Luc. Body ziet er goed uit. Had gedacht dat sumi wel wat terug zou zijn. Niet dat dat erg is.

gr

patrick on 18/12/2011 09:18

Was weer een zeer leerzame midag voor mij ! Voor dit soort middagen rij ik graag 120 km. De filmpjes doen de vissen absoluut geen eer aan, in "real life" zijn ze stukken mooier. Ik moet echt vaker langskomen want hoe je hier behandeld wordt is niet te vergelijken met andere koi dealers. Bij andere koi dealers ben je pas een interssante gespreks partner als je komt om heel dure vissen te kopen. En om uitleg waarom een vis zo duur is hoef je al helemaal niet vragen.

Iedereen nogmaals bedankt voor deze informatieve middag!

Ray on 18/12/2011 11:11

Zag vannacht al dat kleine tosai geweld nog voorbij komen......

THEO, spannende Showa ! Hoef je jezelf niet af te vragen waar dat Sumi blijft! Maar ik hoorde dat de Sanke goed ging in ontwikkeling !

Gr.Jack.

jack on 18/12/2011 11:11

Ik heb haar gespot en zo te zien ziet ze er goed uit
Bedankt voor de update

Groeten,

Jent on 18/12/2011 16:26


Afgelopen zaterdag was mij echt weer een feestje. Prachtige koi, stuk voor stuk met zorg gehouden. Hoewel we inmiddels zijn gaan wennen aan de geweldige gastvrijheid en de zorg voor hun klanten, wederom dank. Naast dit alles ook weer het nodige opgestoken en kennis gemaakt met "lotgenoten". Zie al weer uit naar de volgende ontmoeting! Groeten Dick

Dick van Excel on 19/12/2011 19:50