Drente en de Veluwe.

Drente en de Veluwe.4 Dagen Drente en 4 dagen in de Veluwe zitten er bijna op. Ik heb geprobeerd om de site toch regelmatig te updaten, wat met de voorstelling van de koi uit de groeivijver een makkelijke oplossing was.

Het was een fijne fietsvakantie en we hebben beide provincies goed verkend. We hebben trouwens ook met volle teugen genoten van dit zomers intermezzo. De fietspaden zijn zo goed als perfect overal aangelegd, de natuur is grandioos. Iedere dag 50-60 km gefietst, onderbroken met een terrasje of een hapje, altijd zon en goed weer gehad, en de regenbuien die zich melden, werden telkens tijdens de nacht afgewerkt, zodat wij hier geen last van hadden. We zijn weer een hele ervaring en kennis rijker.

Drente is een genot om te fietsen. Alle fietspaden zijn tot in de puntjes verzorgd, men kan makkelijk met 2 man naast elkaar fietsen, de knooppunten redelijk goed aangeduid, en de drang naar historie krijgt hier de bovenhand. Oude typische boerderijen krijgen hier de bovenhand en er wordt vooral de nadruk gelegd op de runen die aanwezig zijn. Wij hebben overnacht in een hotelletje in Ees. Goed verzorgd, fijne mensen en het culinaire gedeelte was in orde, alhoewel het niet de uitstraling had van ons vorige bezoek een jaar of 3 geleden. Natuurlijk hebben we even de goed verzorgde dierentuin in Emmen bezocht. Deze bestond 75 jaar en stond in het teken van de olifant. Dit kon je merken aan de 75 beschilderde olifanten die je overal in het dorp kon vinden.

Na deze 4-daagse, reden we af richting de Veluwe, wat voor mij een onbekende streek was. Natuurlijk heb ik er al veel van gehoord, want hier wonen veel klanten van Interkoi. We hebben een hotelletje in Beekbergen, meer bepaald in Engeland geboekt, en van daaruit zijn alle fietsroutes makkelijk bereikbaar. Het was voor mij heel openbarend, want met Nederland als een plat land in mijn verbeelding, was het hier serieus heuvelachtig, en het was soms flink van katoen geven om naar boven te fietsen. Geweldige fietspaden kan je vinden in de Veluwe, en waar ik vooral van genoten heb zijn de veelvuldige pannenkoekenhuisjes die je overal tegenkomt. Ik heb er mijn licht eens opgestoken, en ik weet nu welke pannenkoeken ik moet klaarmaken voor mijn kleinkinderen. Zeer mooie streek de Veluwe. Vandaag ga ik nog een grote fietstocht maken in het park van de Veluwe en dan is het tijd om terug naar mijn visjes te gaan.

Wat me wel opviel was het verschil in karakter van beide streken, tenminste dat is toch mijn ervaring. Reed je in Drente, werd je iedere keer met een goedemorgen begroet, waren de mensen ontzettend vriendelijk en de tuintjes mooi verzorgd, dan was dit in de Veluwe iets anders. Als je hier een goedemorgen zei, dan was het precies of ze het in Keulen hoorden donderen, en neen, het was geen toeval. Ook de mensen waren afstandelijker, koeler en gereserveerder. Wat me ook opviel was dat er in de Veluwe veel met paarden werd gedaan, en niet de eerste de beste paarden zo te zien. Ik heb vroeger zelf veel in de paarden gezeten, en je kon aan de kwaliteit van de paarden zien, dat dit hier een belangrijke streek is voor de paardensport.

Al bij al ben ik toch weeral aangenaam verrast door Nederland.


Meer afbeeldingen

Reacties

2 reacties tot nog toe

Haaaa. IJs van Co in Hoenderloo.
Veel plezier in het park de Hoge Veluwe.
Zelf ben ik hier geboren en getogen. (Otterlo)
Een bezoek aan het Museonder is zeer zeker een aanrader.
Geniet er nog even van nu het kan.

Ferry on 12/08/2010 18:38

Wat betreft de paardensport zul je even naar Ermelo moeten.
Daar staat het federatiecentrum van de KNHS.

Ferry on 12/08/2010 18:40