Kohaku Momotaro 17 - 32 cm

Kohaku Momotaro 17 - 32 cmVanaf deze week zal er iedere dag een koi aangeboden worden die aangekocht werd op de veiling van Momotaro op 27 maart 2008. Hou er rekening mee dat deze koi op dit moment slechts 8 maanden zijn, en behoren tot de echte tategoi van één van de beste, en door mij meest gerespecteerde kweker van Japan. Buiten zijn prachtige vissen, heeft Maeda San nog een zeer sterke persoonlijkheid, waarvoor ik alleen bewondering kan opbrengen. Ik zou zeggen, een man Interkoi waardig, maar laat het ons houden op interkoi, een Momotaro waardig.
DEZE KOHAKU IS ONDERTUSSEN VERKOCHT

Ik weet dat het voor vele mensen moeilijk is om dit soort koi aan te kopen. Geloof me, ik denk met je mee. Daarom heb ik mij voorgenomen om de aangekochte koi toch op dusdanige manier aan te bieden, dat het voor allen tot de mogelijkheden behoort om deze kwaliteit aan te kopen. Er zullen duurdere koi, en er zullen minder dure tategoi tussen zitten. Goedkope tosai zal helaas niet mogelijk zijn. Ik hoop echt dat de mensen met me meedenken en dat ze deze droom verder met me beleven.

Wel wil ik er bij vermelden dat deze koi in Japan zullen verblijven tot in de herfst van dit jaar, en uit de mudpond zullen gehaald worden als een nisai van hopelijk 50-55 cm. Ik maak mij sterk, dat Momotaro zijn beste koi heeft geveild en dat de kwaliteit onberispelijk is. Ze werden allen gekeurd en zijn allen 100% vrouwelijk. Iedere dag zal er een beoordeling van deze koi gegeven worden, hetzij van Rini Groothuis, hetzij van Ben Doorakkers, hetzij van mezelf. Onderaan deze beoordeling kan je lezen op welke manier deze koi kan gekocht worden.

Vooraleer u de beoordeling leest, bekijk dan ook goed het filmpje: Kohaku no. 17

Beoordeling (DEZE TATEGOI IS ONDERTUSSEN VERKOCHT)

Het eerste wat bij deze kohaku opvalt is het rijk geschakeerde en gevarieerde volume aan hi. Dat is heel belangrijk bij de keuze van top-tosai, zeker als het vrouwtjes zijn, wat deze tosai is. Als vrouwelijke koi namelijk in het stadium (4 tot 5 jaar) geraken dat zij werkelijk in gewicht gaan toenemen, zal de body vanaf de schouder tot aan iets voorbij de tweede helft van de rugvin, enorm uitdijen in de breedte. Deze ontwikkeling zal deze tosai een enorm dynamisch karakter geven omdat het hi mede de breedte ingaat en het fraaie open shiroji (wit) van deze tosai nog sterker zal contrasteren.

De body van deze tosai is mooi cilindrisch, wat niet vreemd is als we weten dat Bentley de moeder is. Dat is namelijk ook een zeer cilindrisch gevormde vis.

Wie een tosai als deze aanschaft, koopt in feite geen visje van 32 cm. Nee, hij koopt een vis met een gigantische potentie. Hij koopt in wezen een vis die in de komende jaren in goede condities de 80 cm. zal overschrijden. En wie weet wel meer. Niet alleen omdat de moeder op dit moment al 98 cm. is, maar deze tosai heeft een wat ‘stompige’, in ieder geval wat afgeronde kop en dat zie ik graag als het gaat om het potentiële formaat wat een vis kan bereiken.

De hi-plates ogen op dit moment wat dun, en hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, dat is goed.
Het geeft alleen maar aan dat deze tosai pas op de eerste sporten van de ontwikkelingsladder staat. Het zal nog zeker een paar jaar duren voordat het hi dikker gaat worden. Dat dit zal gebeuren is zeker. Dat valt af te zien aan de wat rose-achtige kleuring van de aftekening van de hi-platen aan de kopkant (wat men dan sashi noemt). Die duiden op sterk hi. En het is ook gewoon zo dat het hi sterker wordt naarmate een kohaku groeit.

Deze tosai heeft prima odome (wit stuk tussen laatste hi-plaat en staart).

Het is me nog niet helemaal duidelijk wat het gedeelte tussen de 3e en het 4e hi-plaat gaat doen. Beide platen zijn nu nog enigszins met elkaar verbonden. Als deze koi groeit, kan de sashi zich hier gaan invullen en wordt het één plaat. Het kan ook zijn dat bij de groei de beide platen zich definitief van elkaar afscheiden, waardoor het een vier-stapper wordt en de uitstraling van de koi enorm toeneemt.

De tosai heeft hi in de rugvin, wat een minpuntje is, maar wat ik zelf nooit als echt storend ondervind. Dat zelfde geldt voor de hi-ronding op de kieuwplaat. Wel is het afwachten wat de rode uitstulping op de linkerkant van de 3e hi-plaat gaat doen. Die kan los komen te liggen, maar die kan ook helemaal naar de hi-plaat toegetrokken worden.

Al met al een boeiende koi, die in de toekomst nog voor verrassingen kan zorgen.

RiniPrijs: 2250 euro

Deze koi kan aangekocht worden op volgende voorwaarden.

- U betaald bij aankoop: 50% van de waarde = 1125 euro
- U betaald bij levering het saldo 50% = 1125 euro.
Transportkosten: 100 euro te betalen bij levering.
Er is een mogelijkheid om deze door te laten groeien tot sansai. Dit moet echter geaccepteerd worden door Maeda San. De prijs hiervoor bedraagt 100 000 yen (± 650 euro) en is te voldoen bij acceptatie door de Momotaro farm. In normale omstandigheden is de koi dan 60-65 cm groot, en zal uw koi uit de mudpond komen met een prachtige body.

Indien de koi in quarantaine moet blijven in onze verwarmde vijvers zal hier een vergoeding van 200 euro gevraagd worden. (Periode van aankomst tot einde maart.)

Helaas is bieden op dit soort koi niet meer mogelijk. Indien er geen interesse is in de koi, zal deze ook verder niet meer aangeboden worden.Men kan mij rechtstreeks bellen of mij een mail sturen. Volg de site dagelijks op want de koi worden willekeurig iedere dag aangeboden. Er zullen in totaal 17 echte tategoi aangeboden worden, en hier wordt het woord tategoi niet ijdel in de mond genomen.

VERKOCHT - VERKOCHT - VERKOCHT - VERKOCHT - VERKOCHT - VERKOCHTMeer afbeeldingen

Reacties

12 reacties tot nog toe

Gefeliciteerd voor de koper!!! Zoals Rini het omschrijft kan geen ander het. Trouwens ook een mooi stuk in het blad van KOI2000 Rini!
En niet te vergeten wat een pracht! Ik ben benieuwd hoe deze koi er in het najaar uit zullen zien!
mvg
Ton

Ton on 31/03/2008 08:07

Prachtig. Proficiat

rody on 31/03/2008 09:49

Wat betreft het hi in de rugvin, geen zorgen, dit zie ik niet al s een minpunt.Dit gaat zakken naarmate de koi gaat groeien, breder worden. Het is een pluspunt dat er geen hi zit op de aanzet vd rugvin, dit blijf je nl. altijd zien. Het is zeker te hopen dat de 3 en 4 platen van elkaar af gaan, geeft de koi denk ik optisch gezien meer lengte. De hi spot op de kieuwplaat vind ik persoonlijk niet storend, wat ik wel minder vind is de hi uitslulping bij de 3e plaat. Ik ben bang als het sashi zich terugtrekt wat het zeker zal doen, het spotje los komt te liggen.
Ik moet toch ook een minpuntje noemen!!!

Maar geen een koi is perfect, dat weten we allemaal. Al met al een prachtige tategoi kohaku die zeker voor verassingen gaat zorgen in de toekomst.

De nieuwe eigenaar proficiat met deze aankoop...en het zal zeker een genot zijn om deze koi als een "aphrodite" uit de mudpond te zien komen!!

mvg,
Ingrid

Ingrid on 31/03/2008 11:07

Wat ik storend vind is de shimi in de linker borstvin, wat dit naar mijn idee een sanke maakt. Evengoed een goede koi.

john on 31/03/2008 12:14

Zit een vlekje op je beeldscherm denk ik John........ Of ik moet aan een nieuwe bril....

Ton on 31/03/2008 14:37

zit er toch echt. Aanhechting linker bostvin. Kijk maar op het filmpje

john on 31/03/2008 14:43

Sorry John, in filmpje wel een beetje te zien maar ik ben er bijna zeker van dat dit wegtrekt als de koi groeit. En is doorlopend rood dus kan nooit een sanke worden!

Ton on 31/03/2008 14:51

John,

Dat de linkerborstvind wat "grauwer"ziet als de rechter zou kunnen, het is zeker geen shimi, shimi zit niet op borst (vinnen) !. Kan mij ook niet voorstellen dat Kentaro zo'n exemplaar in de auction zet. Ben het met Ton eens gaat wegtrekken in de ontwikkeling. We gaan het zien in het najaar..

gr,
Ingrid

Ingrid on 31/03/2008 15:52

Het blijkt een uitlopertje te zijn van de hi-plaat in de wortel van de borstvin. Het is dus niet zwart maar rood. Nu kunnen we erover discussieren wat dit betekent. In het showcircuit ziet men liever geen rood in de borstvin, echter wanneer dit een uitvloeisel is van een hi-plaat is het volgens mij niet echt een minpunt. In kwekerstermen worden deze uitlopers gezien als een uiting van de kracht van het hi.

rini on 01/04/2008 13:36

Als het daadwerkelijk hi is, behoord het tot de Makibara (hi wat tot onder de zijlijn doorloopt en is dus geen enkel probleem ook niet tijdens shows.

Goed koi voor een nette prijs.

John on 01/04/2008 14:54

Hoi,
Dit is zeker geen grote afwijking maar kan en zal vaak als een minpuntje gerekend worden tijden het jureren.
Echter zal dit in vele gevallen niet doorslaggevend zijn.

raf on 02/04/2008 07:31

bedankt allemaal voor jullie belevenis en de leuke reakties die jullie hebben gegeven over de
kohaku no. 17 tatagoi die wij weer aan onze vijver gaan toevoegen
i.c.m black-magic(showa)
reperu(lepel kohaku)
seishin (de bronze jumbo tosai showa)
en Cheyenne (shiro utsuri)
ook eerder deze maand aangekocht bij interkoi
wij gaan wel prtoberen deze kohaku zo lang mogelijk in japan te laten verblijven

mvg john en ingrid

john en ingrid tilburg on 05/04/2008 19:25